Zavarja a horkolása? Így küzdjön ellene!

Előfordult már, hogy felébredt valami idegesítő zajra az éjszaka közepén, esetleg gyakran megkapja hálótársától, hogy túl hangosan horkol? Habár csak egy ártalmatlan, bosszantó kellemetlenségnek tűnik, a horkolás sokszor komolyabb egészségügyi problémák (például az alvási apnoe, azaz az éjszakai légzéskimaradás) tünete is lehet – magyarázta a Huffington Postnak az American Academy of Sleep Medicine elnöke. Az erősen panaszos horkolóknak M. Safwan Badr szerint mindenképpen javallott a kivizsgálás, de addig is, míg odáig eljut, próbáljon ki néhány tippet állapota enyhítésére! A Huffington Post összeszedett párat, és néhány olyat is, ami biztosan nem működik.

Ezeket érdemes kipróbálni

Hogyan keletkezik a hang?

A horkoláskor hallható hangot a felső légutak laza szöveteinek rezgése hozza létre: alvás közben a garatot kifeszítő izmok ellazulnak, a ki-be áramló levegő pedig rezgést okoz a garat-algarat területén – nyilatkozta korábban a Díványnak dr. Augusztinovicz Mónika fül-orr-gégész, a Sleep Center munkatársa.

Adjon le pár kilót: dr. M. Safwan Badr szerint a jelentős súlyfeleslegnek is szerepe lehet a horkolásban, a zsírszövetek ugyanis nyomást fejtenek ki a nyakra, és így korlátozzák, szűkíthetik a garatot. Mindenképpen érdemes tehát leadni néhány kilót (ezért is), mert ha meg nem is szünteti teljesen a problémát, a tüneteket enyhítheti. „Azoknál az embereknél, akik minden évben magukra szednek néhány plusz kilót, elképzelhető, hogy éjszakai légzéskimaradás áll a háttérben, de ha a horkolás már a hízás után jelentkezett, meglehet, hogy a fogyás javíthat a helyzeten" – magyarázta az orvos a lapnak.

shutterstock 102472118

Aludjon az oldalán: Ha ön a hátán alszik és rendszeresen horkol éjszakánként, akkor a szakértő szerint érdemes pozíciót váltania, a garaton ugyanis kisebb a nyomás, ha az oldalán tölti az éjszakát. Alvás közben elég lehetetlen küldetés azt ellenőrizni, hogy épp a hátán vagy az oldalán fekszik-e, de a Huffington Postnak van egy tuti módszere, amivel stabilan kiiktathatja a háton alvást: varrjon egy teniszlabdát a pizsamája vagy a pólója hátuljába, így kénytelen lesz pozíciót váltani, ha ráfekszik.

Kerülje az alkoholt lefekvés előtt: Alkoholfogyasztás után nemcsak kevésbé pihentető alvásra készülhet, de arra is, hogy horkolni fog. Az ok egyszerű: az alkohol ellazítja azokat az izmokat, amik folyamatosan nyitva tartják a légutakat. Ha tehát mérsékelni szeretné a horkolásást, hagyjon fel az esti szokásával.

3 megoldás, amit érdemes megfontolni

Használjon párologtatót: Amennyiben allergiás vagy egyéb okokból eldugult az orra, akkor állapotán ronthat a száraz levegő. Ilyenkor jó szolgálatot tehet egy párologtató, ártani legalábbis biztosan nem árthat – mondta az orvos a lapnak. Hozzátette: a házi gyógymódoknak általában van némi alapja, de önmagukban ritkán oldják meg teljes egészében a probémát, így érdemes szakértő segítséget is keresni.

Légzéskönnyítő készülékek: Ha már belefáradt a többi módszer kipróbálgatásába, az éjszakai légzéskönnyítő készülék beszerzését is fontolóra veheti, ám azt fontos tudni, hogy ezek a gépek (CPAP, illetve BiPAP) igen borsos áron szerezhetőek be: némelyikük az alvási apnoesoknak biztosított OEP-támogatással együtt is 150 ezer forintba kerül – derült ki a Zaol.hu cikkéből.

shutterstock 72260476

A Webbeteg.hu szerint a CPAP készülék az alvás alatt az orra helyezett maszkon keresztül folyamatosan levegőt juttat be a légutakba. A légutakban uralkodó nyomás így mindig egy kicsit magasabb lesz, mint a levegő nyomása, ezáltal nyitva tartja a felső légutakat, és megakadályozza a légzéskimaradást, valamint a horkolást. Míg a CPAP ki- és belégzéskor ugyanazt a folyamatos nyomásmennyiséget biztosítja, addig a hasonló elven működő BiPAP a belégzésnél magasabb, a kilégzésnél alacsonyabb nyomású levegőt pumpál a tüdőbe.

Műtét: A szakértő szerint a CPAP az aranyközépút a kínzó horkolással küzdők számára, ha pedig ön mégis olyan súlyosnak érzi a horkolását, hogy már a műtéten is elgondolkodott, akkor nagy valószínűséggel éjszakai légzéskimaradással is küzd. A szakértő szerint a horkolásgátló műtéti beavatkozáson akkor érdemes elgondolkodni, ha a CPAP terápia egyáltalán nem vált be, valamint a páciens átesett egy alapos szakorvosi vizsgálaton is, és ott nem tudtak más megoldást javasolni.

Amikre inkább ne pazarolja a pénzét

Orrtapasz: Ez az, amit M. Safwan Badr szerint teljesen felesleges megvásárolni, valójában ugyanis nem használnak, az összeszűkült légutak ugyanis ennyivel nem hozhatók rendbe. „A hanghatásokat éppen befolyásolhatják, de az biztos, hogy a légutak működésére nincsenek hatással" – mondta az orvos. 

Speciális párnák: Bár kétségtelenül hatással van a légutakra az, hogy a nyak milyen pozícióban van éjszaka, szinte kizárt, hogy ugyanabban a helyzetben maradjon a nyaka egy egész éjszakán keresztül, mint ahogyan lefekvéskor a párnára tette. Ezért teljesen felesleges horkolásgátló és egyéb spéci párnákat beszerezni, különösen, hogy a szakértő szerint tudományos bizonyíték sincs az ilyen irányú jótékony hatásukra.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek