A nagy dezodorteszt: a foltmentesség gyakran ígéret marad

Tíz izzadásgátlót teszteltünk: arra voltunk kíváncsiak, melyik az, amelyik betartja ígéretét és tényleg nem hagy fehér foltot a ruhán. Legnagyobb meglepetésünkre a legtöbb viszonylag jól működött, csak be kellett tartani a játékszabáélyokat (amiket presze a reggeli rohanásban sose sikerül): az izzadásgától használata után várni kell 5 percet, majd utána szabad csak felöltözni.

Tehát fújtunk/kentünk, vártunk, majd felhúztunk magunkra egy fekete pólót és vadásztunk az izzadásgátló által hagyott fehér foltokra, csíkokra. Három fújós dezodort, három stiftet és négy golyós deót próbáltunk, utóbbi két típus folt szempontjából kíméletesebb – aztán hogy melyik mennyire gátolja az izzadást, majd hosszú távon megtudjuk, most csak a foltokkal foglalkoztunk.

1. Dove Invisble Dry - "Tested on 100 colours"

A Dove Invisible Dry nagy betűkkel hirdeti, hogy 100 féle színen tesztelték, de hogy mire, azt kísérletünk végén már nem tudtuk. Eleinte azért reménykedtünk, talán épp a foltmentességre, de a mi próbánkon résztvevő izzadásgátlók között ez muzsikált a legrosszabbul, ami a foltokat illeti.

A Dove illata remek, kellemes, púderes port fújhatunk ki a flakonból. Ez a por aztán ráül bőrünkre és alsóruházatunkra (valamint a hörgőinkbe), majd 5 perc elteltével, amikor felhúzzuk a felső réteget, azon széles, hangsúlyos, fehér csíkokat hagy. Pedig a "tested on 100 colours" tényleg azt jelenti, a márka honlapja szerint is, hogy nem kéne foltot hagynia: elvileg 120 ember próbálta ki a spray-t és mind elégedett volt. Valamit biztos rosszul csináltunk...

Mennyire kellemetlen a folt, amit hagy: 5/5, azaz nagyon látványos.

Beszerzési hely és ár: Rossmann, 599 forint.

2. Nivea Invisible fot Black and White 48 h clear - "véd a sárga foltok ellen"

Ezt az izzadásgátlót egyik tesztelőnk körülbelül fél éve használja, és eddig mindig gondja volt a foltokkal: a teszten kiderült, hogy elég csak 5 percet várni, és máris minimálisra csökken a fehér nyomok száma. Hogy a ruhákon idővel megjelenő, hónalji sárga foltok ellen tényleg hatásos-e, nem tudjuk, de a kellemetlen szagok ellen sajnos nemhogy 48 órán át véd, de még 8 órán át is alig. Elég kétszer leizzadni és eltűnik a hatása.

Mennyire kellemetlen a folt, amit hagy: 2/5, alig van valami nyoma.

Beszerzési hely és ár: Rossmann, 599 forint.

3. Rexona Invisible Women Diamond - "anti white marks and yellow stains"

"A láthatatlan védelemnek köszönhetően nem hagy foltokat a ruhákon. Egyszerűen csak használd a kiválasztott Invisible illatot és bátran hordhatod kis fekete ruhádat vagy bármilyen szoros felsőt. Nincs miért aggódnod" – áll a márka honlapján. Ebbe nem is nagyon tudunk belekötni, mert ugyan hagyott pár halvány csíkot a fekete felsőn 5 perc száradási idő elteltével is, de ez semmi a Dove púderes aerosoljához képest. Ami viszont elviselhetetlen: a termék illata: erős, agresszív, fullasztó.

Mennyire kellemetlen a folt, amit hagy: 2/5, ez még megbocsátható, bár kellemetlen

Beszerzési hely és ár: DM, 649 forint.

4. Sanex Dermo Invisible golyós dezodor

Több társáról eltérően ez csak 24 órás védelmet biztosít, de ha ez legalább tényleg tud is ennyit, máris szép teljesítmény. A leírás szerint a Sanex terméke, ami szintén nem tartalmaz alkoholt, állítólag hagyja lélegzeni a bőrt, hidratál is, és persze nem hagy fehér nyomokat. Ez utóbbit tényleg így van, bárcsak ne lenne benne alumínium klórhidrát, aminek egy kicsit vitatott az egészségügyi kockázata. Persze nem ez az egyetlen dezodor, amiben megtalálható ez a közepes kockázatú anyag, hiszen a verejtékcsökkentő, pórusösszehúzó tulajdonsága miatt mások is előszeretettel használják.

Mennyire kellemetlen a folt, amit hagy:   1/5, nem látszódott semmilyen nyom

Beszerzési hely és ár: DM, 729 forint.

5. Lady Speed Stick Invisible Deo Stick

A zselé állagú dezodor szintén azt állítja, hogy nem hagy fehér nyomokat és persze 24 órás védelmet nyújt. Az utóbbiról nem tudunk nyilatkozni, de az első biztosan nem igaz, hiába telt az öt perc, fehér csíkok lettek a fekete pólón, és a felbontás után kis idővel a dezodor kupakján és a tetején is fehér lerakódások tűntek fel, ami sajnos nem jó jel. Arról nem is beszélve, hogy az illata veszettül erős és púderes (ez magyarázat a fehér foltokra), így lehet, hogy tényleg képes egy napon át elfedni az izzadságszagot. 

Mennyire kellemetlen a folt, amit hagy: 3/5, van, aki azonnal észrevette, van, aki csak pár másodperc után

Beszerzési hely és ár: DM, 699 forint.

6. Rexona Invisible Aqua golyós dezodor

Amellett, hogy elvileg 48 órás védelmet biztosít és nem tartalmaz alkoholt, megvédi ruháidat a fehér foltoktól, és a sárga foltok kialakulását is csökkenti. Az előbbi - állítólag az ún. Clearexnek köszönhetően, legyen is ez bármi - biztosan igaz, a pólón nem voltak fehér nyomok, hiába próbálkoztunk. Ami az izzadásvédelmet illeti, a verejtékezést nem szünteti meg, egyik nap például igenis éreztem, hogy izzadok, de a kellemetlen szagok ellen tényleg jó. Az illet tényleg kellemes, friss, nem tolakodó. 

Mennyire kellemetlen a folt, amit hagy:  1/5, nem látszódott semmilyen nyom

Beszerzési hely és ár: DM, 649 forint.

7. Balea Invisible Deo Roll On 

A DM saját márkás dezodora állítólag 48 órás védelmet biztosít, nem tartalmaz alkoholt és fehér foltokat sem hagy, sőt, a sárga foltok kialakulását is minimalizálja. És tényleg, a türelmi idő után felvett pólón semmi nyoma nem volt dezodormaradványoknak, az illata is kellemesen friss. Hogy a tartós teszten hogyan szerepelt volna, nem tudjuk, de fehér foltok szempontjából mindenképpen jelesre vizsgázott, az áráról és az illatáról nem is beszélve. 

Mennyire kellemetlen a folt, amit hagy: 1/5, nem látszódott semmilyen nyom

Beszerzési hely és ár: DM, 279 forint.

8. Adidas for Women Control cool&care deo stift, ami nem ígér foltmentességet

48 izzadásmentes órát ígér az Adidas stiftje, amit azoknak a nőknek ajánlanak, akik egyszerre vágynak tökéletes védelemre és ápolásra. A termékleírás szerint a sportolók részvételével fejlesztett, alkoholt nem tartalmazó formula harcol a kellemetlen testszagok ellen és frissen tart, sőt, már a felvitelkor is érezhetjük, milyen üdítő hatással van a testünkre. Ugyanakkor foltmentességet nem ígér, és ezt jól is teszi. Hiába vártuk végig ugyanis az előírt öt percet a száradásra, felesleges volt: a felhúzott fekete pólót kínosan összecsíkozta, egy ilyen után garantált az átöltözés. Az illata visszafogott, de bennünket nem győzött meg.

Mennyire kellemetlen a folt, amit hagy: 5/5

Beszerzési hely és ár: DM, 749 forint.

9. Garnier Mineral Invisible roll-on

Már a termék csomagolása is meggyőző, hát még, amit ígér. Többi társához hasonlóan ez is alkoholmentes, és a leírás szerint 48 órás izzadásgátló hatást biztosít, valamint nem hagy foltot, nem színezi el és nem fakítja a ruhát, de közben azért lélegezni is hagyja a bőrt. Azt nem tudjuk, hogy a bőrünk mennyire lélegzett a rövid teszt során, de az biztos, hogy bárhogy néztük az ötperces száradás után, egyetlen foltot sem hagyott a ruhán. Az illatát is szeretjük, kellemes, nem túl erős. Összességében nagyon ajánljuk!

Mennyire kellemetlen a folt, amit hagy: 1/5, nem látszódott semmilyen nyom

Beszerzési hely és ár: DM, 699 forint.

10. Rexona Crystal Clear Pure deo stift 

Invisible, azaz láthatatlan – áll csupa nagybetűvel a termék kupakján, mi meg reménykedünk, hátha ez is a befutók közé kerül. Alkoholt persze ez a deo stift sem tartalmaz, és többi társához hasonlóan 48 órás izzadásgátlást ígér. Csakúgy, mint a többi terméknél, itt is vártunk öt percet, mielőtt felvettük volna a fekete pólót – sajnos, fölöslegesen. Az izzadásgátló a póló két oldalán, alul hagyott nyomott, az illata pedig igen intenzív. Bennünket nem győzött meg.

Mennyire kellemetlen a folt, amit hagy: 3/5

Beszerzési hely és ár: DM, 649 forint.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek