#ÉLETEM

Mit tehet, ha rossz emlék kísérti?

2014. április 22., kedd 17:30

Önnel is megesett már, hogy egy kellemetlen, bántó, fájdalmas történés után egyszerűen nem tudott fejben lejönni a témáról? Mindegy, hogy egy rossz pillanatban megejtett megjegyzés, egy fura félreértés, egy munkahelyi megaláztatás vagy egy szívet tépő szakítás az esemény, hajlamosak vagyunk napokig, hetekig, hónapokig kattogni a jeleneten, újra és újra végigpörgetni magunkban, és közben átélni ugyanazt a szenvedést. 

Fura ördögi kör ez, mert akármennyire is fájdalmas az érzés, képtelenek vagyunk másra gondolni vagy kitörölni az agyunkból. (Mondjuk, a kémia segítségével az egereknél már nem lehetetlen.) Akinek ez mégis sikerül, aki képes elnyomni, megemésztetlenül a polcra pakolni a rossz érzéseit, az számíthat rá, hogy a legváratlanabb pillanatban, lelki vagy testi nyavalyaként egyszer újra visszakapja az egészet. Érdemes tehát feldolgozni. Valahogy. Erre szokták alkalmazni a helyzetek újraértékelésének stratégiáját, azt a módszert, amikor megtanuljuk más nézőpontból szemlélni az eseményeket. Ez viszont átkozottul nehéz. 

Egy új neuropszichológiai kutatás szerint azonban van egy egész könnyen elsajátítható, hasznos technika, ami könnyen kiránt minket a gödör aljáról. Annyira egyszerűnek hangzik, hogy egy kicsit már gyanús is. A Science Daily-n közölt módszer a következő: amikor nekiáll újra lepörgetni a negatív történéseket, próbáljon meg az akkor megélt érzelmek helyett inkább a jelenet körülményeire koncentrálni. Azokra a körülményekre, amikhez nem tapad rossz érzés. (Milyen környezetben történt? Mi volt ott? Volt-e jelen barát? Milyen volt az idő?)

Az Illinois-i Egyetem pszichológia professzora, Florin Dolcos szerint a technika a gyakorlatban nem bonyolult, viszont elég hatékony. Ráadásul a kutató szerint a figyelem fókuszának megváltoztatása nemcsak rövid, de hosszú távon is hasznos stratégia lehet. Egy próbát ez is megér. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta