#ÉLETEM

Pozitívabb lesz, ha leteszi a cigit

2014. március 21., péntek 21:17

Ma még nem szokom le. Most épp rossz kedvem van. Fáradt vagyok. Ideges. A pasim fura. A csajom rám rakta a telefont. Épp bulizni megyek. Vizsgázni. Állásinterjúra. Fogorvoshoz. Nem ma van a napja, na. Holnaptól. Igen. Holnaptól nem dohányzom többet.

 A dohányzás évente ötmillió ember halálát okozza. A rák, a kardiovaszkuláris betegségek és légzőszervi megbetegedések fő rizikófaktorai között tartják számon. Rengeteg pénzbe kerül az egészségügynek, azaz önnek, a tesójának, a szomszédjának és nekem. Ráadásul mindezt tudjuk, régóta.

shutterstock 108534368

Ahogy megvan az is, hogy cigi nélkül könnyebb elérni a buszt, lazább a másnap, szebb a fogunk, a bőrünk, jobb minket megcsókolni. Mégis átkozottul nehéz leszokni róla. Pedig a legtöbben szeretnének. És mégsem teszik, hiszen a dohányosok többsége azt gondolja, hogy mentálisan szüksége van a cigire, mert az segít ellazulni, csökkenti a stresszt, a szorongást, kell a bulizáshoz, hogy cigivel egyszerűen vidámabb, könnyebb az élet. Pedig nem. Legalábbis hosszú távon nem.

Kutatók egy csoportja 26 különböző, dohányzási szokásokat és érzelmeket felmérő vizsgálat metaanalízisével  arra jutottak, hogy a leszokás pozitív hatással van az érzelmeinkre. Vagyis cigi nélkül kevesebb a szorongás, a depresszió, javul az életminőség és pozitívabb a hangulat, mint dohányosként. De akkor mostantól mire fogjuk, hogy dohányzunk?

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta