#ÉLETEM

Ma mit tett azért, hogy elfogadja önmagát?

2014. március 11., kedd 17:03

Emlékszik a klasszikus, Walt Disney-féle Hamupipőke rajzfilmre? Ahogy a szerencsétlen csaj tűri a kínokat, a megaláztatást, és arról álmodozik, hogy a boldogság egyszer megtalálja? Neki mázlija volt, jött a tündér meg a cipőfétises fickó, és már az ölébe is hullott a fene nagy boldogság. A meséken kívül azonban ez ritkán van így. A boldogság ugyanis nemcsak egy érzés, ami egyszerre megszállja a passzívan várakozó lényünket, nem. Képesek vagyunk napi szinten, aktívan tenni azért, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Egy új, 5000 fő részvételével végzett kutatás alapján pedig úgy tűnik, hogy legtöbbünk számára az önelfogadás gyakorlása lehet a kulcs egy boldogabb élethez.

shutterstock 138420443

A boldogság 10 kulcsa

Az Action for Happiness alapítvány a legújabb pszichológiai kutatások alapján összeszedte azt a tíz dolgot, ami bizonyítottan hatással van az emberek boldogságára és jól-létére. A lista első felébe olyan naponta gyakorolható cselekedetek kerültek, mint az, hogy megteszünk dolgokat másokért, hogy kapcsolatba lépünk másokkal, hogy edzünk, figyelünk, észrevesszük a környezetünkben zajló történéseket és kipróbálunk új dolgokat. A maradék öt elem pedig olyan attitűdökből, belső jellemzőkből áll, amik meghatározzák, hogyan is éljük a mindennapi életünket. Ilyenek a célok, amik felé haladhatunk, a stresszel, problémákkal szembeni ellenállóképesség, a pozitív hozzáállás, az önelfogadás és az, hogy részei legyünk valami nagyobb dolognak.

Kár, hogy nem mindet gyakoroljuk

Az Action for Happiness munkatársai legújabb kérdőíves felmérésükben arra voltak kíváncsiak, hogy a boldogság fenti tényezői közül melyek azok, amiket az emberek rendszeresen gyakorolnak, és mi befolyásolja leginkább az életre vonatkozó elégedettségüket. Az eredmények alapján a leggyakrabban tenni szoktunk másokért, ezt követi a kapcsolatok ápolása, majd a pozitív hozzáállás, míg a napi boldogsághajszolásban leginkább az önelfogadást és a célok felé való törekvést hanyagoljuk el. Ez pedig szívás. Méghozzá azért, mert az adatok alapján éppen az önelfogadás az, ami leginkább elégedettséggel töltene el minket.

shutterstock 133463087

Dr. Mark Williamson, az Action for Happiness igazgatója ezt azzal magyarázza: a kultúránkban óriási nyomás nehezedik az emberekre, a középpontban a siker áll, így nem meglepő, hogy folyamatosan másokhoz hasonlítgatjuk magunkat. Ez pedig nagyfokú szorongással és boldogtalansággal járhat. A mostani kutatás eredménye arra hívja fel a figyelmet, hogy sokkal boldogabbak lehetnénk, ha el tudnánk fogadni magunkat olyannak, amilyenek vagyunk. Az alapítvány pszichológusai adnak is néhány olyan nehezen megfogható tippet az önelfogadás fejlesztésére, mint a „legyen olyan kedves önmagához, amilyen másokhoz is" vagy „a hibáit tekintse lehetőségnek a fejlődésre", aztán „vegye észre, hogy mit csinál klasszul, még akkor is, ha ezek csak apróságok." Javasolják azt is, hogy próbáljuk többet figyelni befelé, akkor majd jobban megértjük az érzéseinket, és kérjük meg barátainkat, mondják el, mit tartanak bennünk értékesnek, hogy mik az erősségeink.

Talán nem is olyan fura tanácsok ezek, mint elsőre tűnnek.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta