#ÉLETEM

Azt hitte, alaposan takarít? Haha!

2014. február 21., péntek 12:32

Tegye fel a kezét, aki rendszeresen lemossa a WC-lehúzót, hetente takarít a hűtő mögött és fertőtleníti a kilincseket! És mikor öblítette át utoljára például a szennyestartót? Ha elolvassa az Enviro Maids összeállítását arról, hol hagy teret az élősködők vidám kolóniáinak, garantáltan azonnal rohan takarítani.

Távirányító

A Virginiai Egyetem kutatói szerint a távirányító az egyik leggonoszabb tárgy a lakásban, ha a fertőzésveszélyről van szó, egy tanulmány szerint legalább a felükön megtalálható az antibiotikum-rezisztens staphylococcus baktérium! Mindenki összefogdossa, de a takarításnál valahogy elbújik a kanapé párnái alá, vagy szimplán eszébe se jut senkinek. Minél többször törli át fertőtlenítő kendővel, annál kevesebb kórokozóval kell megküzdenie az immunrendszerének.

Fotó: Getty Images

A hűtőszekrény hátulja

Bár annak a valószínűsége, hogy bármelyik vendég beles a hűtő mögé, szinte nulla, néhány havonta nem ártana legalább nekünk megtenni. Megdöbbentő látvány tárulhat elénk, amit érdemes minél gyorsabban eltakarítani: a por, kosz és a különböző ételek apró darabjai csodás kis egyveleget alkotnak, ami nem csak nem kívánatos élőlényeket vonz, de a penésznek is kiváló táptalaj.

A hűtő szellőzőrácsa

Ha már úgyis ott vagyunk, érdemes a hűtő hátulján található hőelosztó rácsot is megtisztogatni. Oda ugyanis szintén egy csomó kosz bele tud ragadni, ami nem csak a szerkezet működését károsítja, de a keringető rendszernek köszönhetően a káros anyagok bejutnak a konyha levegőjébe is. Azért mielőtt egy porszívóval nekiesne, olvassa el a hűtő használati utasítását.

Fotó: Getty Images

Nagyobb bútordarabok teteje

A nagyitól örökölt háromajtós monstrum, a plafonig érő könyvespolc, vagy bármilyen, szemmagasság felett végződő bútor sorsa, hogy takarításkor valahogy elfelejtődik a legfelső részük. Így aztán hónapok vagy akár évek por és mocsoktermelődése vár, amikor egyszer csak felemelkedünk a feladathoz. Jobban járunk, ha minimum havonta egyszer letöröljük ezeket is.

WC-papírtartó és -lehúzó

Bár az nem nagy meglepetés, hogy a mellékhelyiség a kórokozók egyik legkedveltebb helye a lakásban, de pont ezért itt takarítunk a legtöbbet és a legalaposabban. Ám a lelkes fertőtlenítésből mégis gyakran kimaradnak olyan tárgyak, mint a WC-papír tartója, vagy a lehúzó gomb/zsinór/akármi. Pedig minden egyes öblítésnél kórokozók milliói kerülnek a levegőbe, így ezekre is, az emberek kezéről odatapadó dolgokról már nem is beszélve. Legalább annyiszor érdemes áttörölni mindkettőt fertőtlenítő kendővel, ahányszor magát a WC csészét is kitakarítjuk.

Fotó: Getty Images

Zuhanyfüggöny

A műanyag zuhanyfüggönyt ugyan minden nap leöblítjük – jó esetben – csak nem úgy, ahogy kellene. Mivel lassan szárad, ezért nem csak a víz és a szappan hagy rajta foltot, de könnyen megtelepedhetnek rajta a penészgombák is. Érdemes hetente minimum egyszer teljesen áttörölni fertőtlenítő kendővel, vagy lemosni valamilyen tisztítószerrel. A legtöbb ugyan mosható gépben, ám a műanyag miatt a használható hőfok nem biztos, hogy fertőtlenítéshez is megfelelő.

Villanykapcsolók és kilincsek

Igazi mostohagyerekek, legtöbbször már látványos koszt kell produkálniuk, hogy átessenek egy tisztításon. Pedig a számtalan érintés rengeteg szennyeződést és baktériumot hagy a felületükön, amit ezért érdemes minél gyakrabban letörölni fertőtlenítővel, influenzajárvány idején pláne. A konyhában még ennél is jobban oda kell figyelni, hiszen főzés közben sokszor akár nyers csirkét is kenhetünk a konyhaszekrény vagy a hűtő fogantyújára. A legjobb, ha ott napi szinten jelen van a fertőtlenítő kendő.

Fotó: Getty Images

Szemetesvödör

Használhatja a legjobb minőségű szemeteszsákot, apró ételdarabok és különböző folyadékok akkor is átszivároghatnak rajta, vagy a csere során hullanak ki. Azt pedig mindenki el tudja képzelni, hogy a műanyag zsák alatt milyen csodás, meleg és nedves közeg jön így létre a rothadási folyamatok és a penészgombák számára. Ez nem csak büdös, de allergizáló hatása is van, ezért érdemes minden zsákcsere után legalább szappanos vízzel áttörölni a vödröt.

Szennyestartó

Akár műanyag tárolóban, akár valamilyen zsákban gyűlnek a koszos ruhái, azokról nem kevés mocsok és kórokozó átkerül magába a szennyestartóba is. Viszont azt valahogy nem mossuk olyan gyakran, mint a a tartalmát. Nagy hiba, érdemes rendszeresen áttörölni, vagy ha zsákunk van, azt is bedobni a mosógépbe, minimum 60 fokra.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta