6 ok, amiért most rengeteg sütőtököt kell ennie

A sütőtök a hidegebb hónapok kedvelt étele. Számtalan variációban felhasználható, és fogyaszható ugyanúgy főételként, mint nassolnivalóként. Ráadásul nem csak finom, de a benne lévő vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően az egészségre és a külsőre is jótékonyan hat. Hogy pontosan mi mindenben is segít?

Finom vitaminbomba

A sütőtök az egyik legjobb őszi-téli vitaminbomba, mivel nagy mennyiségben tartalmaz C, B1, B2, B6, E és K-vitamint, valamint karotint, biotint, folsavat. Továbbá remek antioxidáns hírében áll, így a rákos megbetegedések megelőzésében és az öregedés ellen is felveszi a harcot, akár belsőleg, akár külsőleg alkalmazza. Kisgyermekeknél is fontos táplálék, nem hiába egyik fő összetevője a pépesített bébiételeknek.

Sütőtökkel a tökéletes látásért

Barcza Zsuzsanna dietetikus szerint a sütőtök karotinoid tartalma jelentős, azon belül is a lutein, valamint béta-karotin mennyisége kiemelkedő, melyek segítenek megőrizni a látás élességét, ráadásul a szürkehályog kialakulása elleni is védenek. Hiányuk több tanulmány szerint hozzájárul az időskori látásromláshoz, illetve a rettegett macula degenerációhoz.

Magas rosttartalom

A sütőtök magas rosttartalma miatt jótékony hatású a belek számára, így reflux, valamint az irritábilis bélszindróma (ISM) diétájának fontos építőköve, ráadásul a gyomorrák ellen is véd. Hamar és sokáig teltségérzetet biztosít és energiával lát el, így gyakran ajánlják azoknak reggelire, akik sokszor meg szoktak éhezni a nap folyamán.

Vértisztító, méregtelenítő

Ha vértisztításról vagy méregtelenítésről van szó, akkor sokaknak egyből a sütőtök jut az eszébe, magas káliumtartalma miatt. Ilyenkor persze sütéskor ne tegyünk rá cukrot – maximum egy kevés steviát -, mivel akkor hatékonysága csökken.

Immunerősítő, gyulladáscsökkentő

Úgy tűnik, a természet nem véletlen tette a sütőtökszezont a megfázásos időszakra, hiszen remek immunerősítő és gyulladáscsökkentő hírében áll. Azonban ez nem csak a húsára, hanem a magjára – és az abból készült olajra - is igaz, ami telis-tele van értékes Omega3 zsírsavakkal és E-vitaminnal, ami nem mellesleg hatékony koleszterinszint-csökkentő is egyben

Nem csak belsőleg, külsőleg is hatásos

A narancssárga színt adó béta-karotin amellett, hogy állítólag hatásos megelőzést jelent a rákos megbetegedések és a szemproblémák ellen, bőrvédő hatással is bír. Ebből adódóan az A-vitamin hiányára a bőr állapotából is következtethetünk, melyek a következők lehetnek: bőrszárazság, hámlás, gennyes pattanások.

"Az A-vitamin tiszta formája a retinol, amit a kozmetikai ipar is előszeretettel használ, hiszen nagyon erős ránctalanító. A sütőtök ezt a tulajdonságát csak fokozza a benne található nagy mennyiségű C-vitamin, ami leköti a káros szabadgyököket, valamint segít a kollagén termelésében is, ami köztudottan a feszes bőrért felel" - mondja Peterman Krisztina, a Dermatica szépségterapeutája.

Külsőleg alkalmazva nyugtatja és hidratálja a bőrt, valamint elősegíti a pakolások egyéb hatóanyagainak felszívódását a bőr mélyebb rétegeibe. Minden bőrtípusra – még érzékeny, gyulladásra hajlamos bőr esetében is - jótékony hatású. Azonban vigyázzon vele, mert túl sokáig alkalmazva a pakolás elszínezheti az arcbőrt!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek