Szmogriadó: így védje meg bőrét a szürkeségtől

Közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy itt a szmogriadók időszaka. Nem kell környezet-egészségügyi szakembernek lenni ahhoz, hogy tudjuk, a magas légszennyezettség rossz hatással van a szervezetünkre. Az asztmásoknak és az egyéb légzőszervi betegségben szenvedő betegeknek ilyenkor nem is ajánlott a szabadban tartózkodni. Az érrendszeri problémákkal küszködőknek is vigyázniuk kell, ugyanis a légszennyezés szélütést és szívrohamot is okozhat.

Az ÁNTSZ közleménye szerint a riasztási szintnél már az egészségesek is megérzik a szmog káros hatásait. Allergiához hasonló tünetek jelentkezhetnek, tüsszögés, torokkaparás, orr- és szemviszketés, orrfolyás. Hosszabb távon apró sérülések keletkezhetnek a nyálkahártyán, amelyek utat nyithatnak a baktériumok, vírusok számára, könnyebben alakul ki fertőzés. Sőt, az elhúzódó légszennyezés tönkreteheti a szaglásunkat.

És persze az sem véletlen, hogy a városi ember arcbőre fakó, szürkés árnyalatot ölt. „A szervezetben megemelkedik a szabad gyökök szintje, ami a sejtekben oxidatív stresszhez, majd oxidatív károsodáshoz vezet. Ez a jelenség tehető felelőssé részben a sejtek öregedéséért, ami a bőrön már korán megfigyelhető” – írja dr. Kónya Judit a WEBBeteg vonatkozó cikkében. A health.howstuffworks.com szerint nemcsak a bőr korai öregedése az egyetlen következmény, ami miatt aggódnunk kell, a szakértők szerint az ekcéma kialakulásának veszélye is nő, emellett szárazságot és aknét is okozhat. A korral együtt pedig szerveztünk egyre kevésbé tudja felvenni a harcot a szabadgyökök ellen. 

A hajtás után megtudhatja, mit tehet annak érdekében, hogy a bőrén ne vagy minél kevesebb hagyjon nyomot a légszennyezés.

Ha nem szeretné, hogy a szabadgyökök miatt bőre idő előtt veszítsen a rugalmasságából, és egyre több ránc jelenjen meg rajta, akkor első lépésként tiszítsa meg bőrét a szennyező anyagoktól. Persze ezt sem szabad túlzásba vinni, mert így többet árt, mint használ. Ez persze nem jelenti azt, hogy a lefekvés előtti arcmosást el lehet sunnyogni, sőt! A legújabb sláger a glikolsav, használjon olyan arctisztító készítményeket, amelyek ezt tartalmazzák, a Stylelist szakértői pedig a hab állagú termékeket ajánlják, mivel szerintük ezek távolítják el legbiztosabban az összes koszt és szennyeződést

shutterstock 127984400

A második lépés a megfelelő hidratálás. Ehhez olyan nappali és éjszakai krémekre van szükség, amelyek tele vannak antixoxidánsokkal, például tartalmaznak A-, E- és C-vitamint, és jó, ha van bennük zöld tea kivonat és szójafehérje is. Az sem hátrány, ha az összetevők között szerepel a hiarulonsav és sheavaj is. Az előbbi segít megóvni a bőr nedvességtartalmát, és az utóbbi is kész áldás a kiszáradt területekre. Egyes szakemberek pedig az allantoinra, vagyis a fekete nadálytő kivonatára esküsznek, gyulladáscsökkentő, nyugtató sejtregenerálódást segítő hatása miatt. Dr Vanessa Phua, az Asia HealthPartners szakembere szerint semmiképpen nem szabad megfeledkezni a megfelelő UV-védelemről sem, mert erre kevés napsütéses időszakokban is szükség van, és az is fontos, hogy a krémünk kémiai és fizikai fényvédőket egyaránt tartalmazzon.

A kozmetikai cégek természetesen már lecsaptak a lehetőségre, és több márkának is van olyan terméke, amelyet kifejezetten a szmog káros hatásai ellen ajánlanak. A FutureDerm szerzője ugyanakkor nagyrészt parasztvakításnak tartja mindezeket, szerinte az egyszerű fényvédő faktoros, antixodidánsokban gazdag termék is tökéletesen megfelelnek a célnak.

A szabad gyökök káros hatásai ellen a megfelelő étkezéssel is lehet védekezni, vagyis érdemes több antioxidánsokban dús táplálékot fogyasztani. Egy korábbi cikkünkben már össze is szedtük, hogy melyek ezek az ételek.

stockfresh 2346488 face-cream-woman sizeM
Ariwasabi

És amit a szakértők nem tudnak elégszer hangsúlyozni, ha a szépség vagy egészség megóvásáról van szó: aludjon eleget. Alvás közben ugyanis a szervezet regenerálódik, és a bőre tényleg meghálálja, ha sokat pihen. A 4szoba ehhez annyit tesz hozzá, hogy szmogos időben érdemes kamillával átitatott ágyneműt, párnát használni, mert ez is segít a bőr regenerálódásában és tisztulásában.

Mi a szmog?

A szmog a környezetszennyezés miatt kialakuló füstköd (az angol smoke [füst] és fog [köd] szóösszetételeként keletkezett kifejezés). A földrajzi és időjárási körülményektől, valamint a levegőben található szennyezőanyagoktól függően kétféle füstködöt különböztetünk meg: a téli vagy londoni, illetve a nyári vagy Los Angeles-i szmogot. A téli elsősorban a fosszilis tüzelőanyagok (szén, olaj, gáz) égéstermékeiből származik, jellemzően nedves, párás levegő és szélcsend idején alakul ki. A nyári szmog elsősorban a gépjárművek kipufogóiból ered, legfontosabb összetevői az ózon, a nitrogén-dioxid és a szén-monoxid. Szélcsendes, napos időben jön létre. A szmog kialakulását úgy hárítják, hogy különböző biztonsági óvintézkedéseket tesznek pl.: kötelező szűrőberendezés (katalizátor), vagy páros napokon páros számra végződő rendszámú autók közlekedhetnek.

Forrás: Wikipedia és Házipatika

Oszd meg másokkal is!
Mustra