no

6 körömelváltozás, amiket jobb, ha kivizsgáltat

A mindennapi ápoltsághoz a kezünk rendbetétele is hozzátartozik, ezért is érzi magát kellemetlenül a legtöbb ember, ha körmei színe, formája vagy felülete valamiért eltér a normálistól. Ahelyett azonban, hogy jó vastagon kilakkozná a renitens körmöket, érdemes orvosnak megmutatni őket, mivel a különféle elváltozások mögött sokszor nagyon is komoly betegségek állhatnak. A Huffington Post szakértője, dr. Shilpi Agarwal körzeti orvos összeszedte a leggyakoribb tüneteket, és hogy mik állhatnak a hátterükben. A hajtás után galériába is szedtük mindezt, de mivel némelyik nem szép látvány, végigkattintani csak erős idegzetűeknek ajánljuk.

Sárgás, megvastagodott körmök

Ez az egyik leggyakoribb, de szerencsére a legkevésbé vészes tünet: ha körme megvastagodott, akkor nagy valószínűséggel gombás fertőzés áll a háttérben, függetlenül attól, hogy sárgás elszíneződéssel is jár-e vagy sem. Ez többnyire az egész körömágyat érinti, és sajnos az esetek többségében nem elég csupán lokálisan kezelni a problémát, így az orvos sokszor szájon át szedhető tablettát is ír fel, ami teljes egészében megszünteti a fertőzést.

Sötét foltok

Bár a köztudottan nagyon veszélyes danatfajta, a melanóma általában a szabad bőrön jelentkezik, olykor egészen abszurd helyeken fordul elő: például a körmökön, vagy akár alattuk is. Ilyenkor kisebb-nagyobb, sötét színű (barna vagy fekete) folt(ok) jelzi(k) a betegséget, így ha bármi ilyen elváltozást vesz észre, mindenképp forduljon szakemberhez! Jó megelőzési módszer a melanóma kialakulására, ha használ körömlakkot, ugyanis a nap sugarai ezen képtelenek áthatolni, így remek védelmet biztosít.

Plakkos, morzsálódó köröm

Nagyon ritka, ám ha a körme felülete „morzsássá” válik, mintha hámlana, akkor valószínű, hogy pszoriázis okozza a problémát. Ez lényegében egy gyulladásos bőrbetegség, amelynél hámló, piros területek figyelhetőek meg a bőrön, és a testfelületen akárhol előfordulhat. A tünet azonban nem korlátozódik csak a bőrre, a körömre is kiterjedhet, mivel annak normál növekedésében is zavart okozhat a betegség. Ilyenkor ún. pszoriázisos plakk keletkezik a körömágyban, mely egy idő után leválik. Ezen kívül apró, tűszúrásszerű barázdák is árulkodóak lehetnek. Gyógyszeres, injekciós, illetve fényterápiás kezeléssel gyógyítható.

Törékeny, vékony, felváló köröm

A gyenge, töredezett körmök gyakori jelenség, ám ha a legkisebb behatásra is megsérülnek, akkor az bizony pajzsmirigy problémára utalhat. Ez egy egészen apró szerv, ám rengeteg mindent befolyásol: növekedést, testsúlyt, anyagcserét, energiaellátottságot. Amennyiben alulműködik, akkor az hajhullást, illetve a köröm gyengeségét, illetve annak lassú növekedését okozza. Gyakran az jelzi a pajzsmirigy túlműködésének meglétét, hogy a köröm látványosan eltávolodik a körömágytól, mivel fokozottabbá válik a sejtmegújulás, így nem tud a körömlemez a természetes helyén maradni. Egy egyszerű vérvétellel hamar fény derülhet a problémára, és gyógyszerekkel remekül kordában lehet tartani a hormonszintet.

Fehér csíkok

Apró, fehér foltok gyakran jelennek meg a köröm felületén, ám van, hogy szélesebb, fehér, vízszintes csíkok tarkítják. Ezeket a szaknyelv Muehrcke-vonalaknak nevezi, ami vesebetegség mellett utalhat májrendellenességre, vagy fehérje-, illetve valamilyen más tápanyaghiányra, bár sokan vérellátási zavart sejtenek mögötte.

Nem összekeverendő ez a tünet azzal, amikor időszakosan egy-egy rövidebb fehér csík tűnik fel a körmén: ez csupán egy erősebb külső behatás jele, ami  lenőve, pár hét vagy pár hónap alatt el is tűnik.

Kék körmök

Amennyiben valakinek kékes-lilás árnyalatot ölt az arca, akkor az oxigénhiányra utal. Ez a körmöknél sincs másképp, tehát ha ilyen elszíneződést tapasztal, akkor az ujjvégei nem jutnak elég oxigénhez. Ennek oka lehet valamilyen légzőszervi zavar, vagy Raynaud-kór, ami az ereknek egy igen ritka betegsége. Bár azt tegyük hozzá, sokaknak lelassul a vérkeringése, különösen hidegben, ha azonban folyamatosan kékeslila a körme, vagy akár az ujjai vége is, úgy mindenképp érdemes kivizsgáltatnia magát!

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra