Utál korán kelni? Ezután nem fog!

Vége a nyárnak, elkezdődött az iskola, a munkahelyeken is újraindult a mókuskerék, és hamarosan majd az órát is át kell állítani. Akinek gyereke van, tudja, hogy ez mit jelent: a szokásosnál legalább egy órával hamarabb kell kezdeni a napot, úgyhogy ilyenkor tényleg jogosan érezheti, hogy baromi nehéz visszaállni a nyár előtti körfogásba. Adunk pár tippet - amit gyerektelenek is használhatnak persze -, mivel könnyítheti meg az ébredést, hogy ne kínszenvedés legyen.

shutterstock 71661910
Shutterstock

Nem kell ahhoz szülőnek lenni, hogy kiakadjon a koránkelés miatt, és ha ön is az a típus, aki inkább 40-60 perccel előbbre állítja be az ébresztőt, csak hogy háromszor-négyszer kinyomhassa a szundit, feltétlenül olvasson tovább! Ha betartja az alábbi praktikákat, nem fog kócosan beesni a munkába, se káromkodni, mikor ébreszt az óra, és talán a fürdőszoba ajtófélfáját se fejeli le, mikor félig eszméletlenül próbál betalálni rajta.

Legalább tíz éven keresztül nem bírtam kikelni az ágyból 9 óra előtt. Szerencsére a munkám ezt megengedhette, szóval 9-kor ébredeztem, de ténylegesen összeszedni magam valahogy mindig 10 órára sikerült. Aztán megszűnt ez a munkahely, és már nekem is muszáj volt hajnali 6 és 7 között felkelni, ha pedig még a futást is szerettem volna letudni reggel, akkor talán még korábban.

Kénytelen voltam tehát kialakítani egy rutint, ami képessé tesz minderre, és ami az elején persze nagyon nem volt kellemes, de most már el sem tudnám képzelni, hogy sokáig aludjak. Sokkal több mindenre van így időm, és a hangulatom is kiegyensúlyozottabb. Korábban adtunk már tippeket ahhoz, hogyan tud jobban aludni, ezeket azért érdemes átfutni, mert a korai ébredés egyik kulcsfontosságú tényezője, hogy kipihentek legyünk, mire csörög az óra. Ha ezek teljesültek, itt egy szubjektív lista, amivel még könnyebbé teheti a hajnalban való ébredést.

  • Döntse el, hogy hánykor szeretne felkelni, állítsa be az ébresztőt folyamatos ébresztésre, és tegye az ágytól jó messzire, hogy esélye se legyen bekapcsolni a szundi funkciót. A lényeg, hogy a hétköznapokon ne változtasson a kelés időpontján, szoktassa hozzá a szervezetét, hogy mindig ugyanabban az időben ébred. Ha egy hónapon keresztül képest ezt betartani, utána már rutinból fog menni.
  • Jutalmazza meg magát valamivel. Tűzze ki célul, hogy teljesíti az egy hónapos „kiképzést”, és ha sikeresen jár el, valami olyannal jutalmazza meg magát, amire régóta vágyik. Ha van miért (persze jó ügy érdekében) szenvedni, már nem is lesz olyan rettenetes a korán kelés bevezetése.
  • Semmiképpen se keljen idegesítő, hangos zenére! Persze ne legyen túl halk sem, mert akkor esélyes, hogy nem ébred fel rá. Nem az a lényeg, hogy sokkot kapjon, hanem, hogy nyugodtan térjen magához.
  • Este, lefekvés előtt készítse ki azokat a dolgokat amire másnap reggel szüksége lesz (és esetleg túl kómás lesz hozzá, hogy gyorsan és hiánytalanul összeszedje őket). Még a reggelit is megcsinálhatja, simán friss marad a hűtőben reggelig.
  • Lefekvés előtt vegyen egy forró fürdőt, vagy zuhanyozzon meleg vízzel. A lényeg, hogy kapcsolja ki az agyát és készítse fel a pihenésre. Ha fürdőt vesz, tegyen a vízbe valami kellemes, nyugtató aromájú fürdősót (például levendulás fürdősót vagy levendulaolajat), ez segít ellazulni és nyugtató hatással van a szervezetre. Ha zuhanyzik, szintén ilyen relaxáló illatú szappannal vagy tusfürdővel tegye.
  • Mielőtt elalszik, tudatosítsa magában, hogy reggel mikor kell felkelnie. Hasznos lehet az is, ha kép formájában el is képzeli, például az óra számlapján reggel 7 órát jelző mutatókkal. Ezzel a módszerrel sokkal egyszerűbb ráhangolódni, hogy reggel majd ki kell kelni a meleg ágyból.
  • Feküdjön le a megszokottnál kicsit korábban. Ha nehezére esik elaludni, igyon egy kis meleg tejet/kakaót (nekem mondjuk a pohár bor vált be) és olvasson. Az se butaság, ha a felkelés időpontjából az alvási ciklusok idejét visszaszámolva kiszámítja, mikor kell lefeküdnie ahhoz, hogy reggel ne épp egy ciklus közepén szóljon az óra, mert úgy ébredni sokkal rosszabb.
  • Ha lehet, lefekvés előtt legalább egy órával már hanyagolja a számítógépet és a tévét. Az viszont nagyon hatásos tud lenni, ha csendes zenét hallgat. (Saját tapasztalatból mondom: a gyerekeknek készített realxációs cédékre pillanatok alatt el lehet aludni akkor is, ha a gyerek még játszik, gügyög vagy bömböl a járókában. Remek találmány. Felnőtteknek...) Akinek okostelefonja van le is tölthet zenéket, zörejeket (eső, tenger zúgása, erdei hangok), rengeteg ilyen relaxációs és alvássegítő alkalmazás van már.
shutterstock 51720505
Shutterstock
  • Hagyjon fel a koffeinnel, vagy legalábbis délutántól már ne igya. Ha mégis ellenállhatatlan szükségét érzi, inkább váltsa fel élénkítő teával, de lefekvés előtt legalább egy órával már ne fogyasszon ilyen jellegű italokat sem.
  • Keressen partnert a reggeli sportoláshoz. Sokkal egyszerűbb úgy felkelni (akár hidegben, sötétben is) ha tudja, valaki számít önre, és bizony ő is ilyenkor ébred, hogy együtt szenvedjék végig az edzést.
  • Végül pedig: határozza el magát és csinálja! Fontos, hogy ne hallgasson a belső hangokra, amik visszatérítenék az ágyba vagy éppen az edzésről próbálnák lebeszélni. Ahhoz, hogy ez az egész rutinná váljon, kell legalább az a bizonyos egy hónap és bőséges kitartás. Hányszor fordult már elő, hogy úgy érezte képtelen edzeni, aztán mégis csak abszolválta és utána meg milyen jó érzés volt? Mindig gondoljon erre!


Ezután már nincs más hátra, csak legyen büszke, és dicsekedjen nyugodtan azzal, hogy nem is kín a hajnali kelés!

Önnek milyen tippjei vannak korán kelésre? Írja meg nekünk levélben, vagy a Dívány Facebook oldalán!
Oszd meg másokkal is!
Mustra