#ÉLETEM

5 ok, amiért egy séta jobb, mint a kávé

2013. augusztus 15., csütörtök 18:58

Manapság, aki egy kis szabadidőhöz jut, egyből a TV, illetve a számítógép elé ül. Régebben, amíg nem voltak mindennapos részei az életnek ezek az elektronikai kütyük, addig a szórakozást és a pihenést az jelentette, hogy kimentek a friss levegőre, és ott töltöttek munka után pár órát. És ezt milyen jól is tették, hiszen számos pozitív vonzata van annak, ha a természetben vagyunk. Hogy pontosan melyek ezek?

Csökkenti a stresszt

Azt bizonyára tudja, hogy ha egy kis időt eltölt a természetben, akkor aznap kisimultabb lesz, és kevésbé ingerlékeny is. Sőt, a chatelaine.com szerint kutatások kimutatták, hogy azok, akiknek a természetközeli helyen laknak, azok nyálában kevesebb kortizol nevű stresszhormon található, mint akik a betondzsungelben élnek. Ráadásul egy japán tanulmány azt állítja, hogy egy szimpla erdei séta 12 százalékkal csökkenti ennek a hormonnak a mennyiségét, illetve további 7 százalékkal a szimpatikus idegi aktivitásét, ami a szorongásért felelős. Mindezek mellett a vérnyomásra és a szív működésére is pozitív hatással van, tehát amikor csak teheti, kiránduljon egyet a szabadban, mivel hamar elűzi a rossz kedvet és a depressziót!

Jobb, mint a koffein

Sokan, ha elakadnak a munkában és egy kis felpörgésre vágynak, rögtön kávéhoz nyúlnak, pedig ugyanazt a hatást érhetik el, ha ebédszünetben sétálnak 20 percet a parkban. Ennek alátámasztására egy skóciai kutatásban az önkénteseket három csoportra osztották: az egyik csapat a történelmi bevásárló utcába ment, ahol rengeteg régi épület és kevés forgalom van, a másik egy parkba, a harmadik pedig egy forgalmas üzleti negyedbe. Minden résztvevő kapott egy EEG készüléket, mely az agyhullámaikat mérte.  Az eredmény nem volt meglepő, ugyanis azok, akik a város zajában voltak, frusztráltabbak lettek, míg akik a természetben sétáltak, hasonló hatást értek el, mint ha meditáltak volna.

Növeli a kreativitást

Az okostelefonok, laptopok és táblagépek világában az emberek teljesen elszoktak attól, hogy fejlesszék a kreativitásukat. Nem véletlen, hogy gyakran a művészek is jobban teljesítenek, ha a természetben vannak, mint ha be lennének zárva a négy fal közé. A tudósok szerint ha egy kicsit eltávolodik az elektronikától (tehát például sétál húsz percet úgy, hogy nem viszi, vagy legalább kikapcsolja a telefonját), akár 50 százalékkal is megnőhet a kreativitása, tehát ha olyan pályán van, ahol erre nagy szükség van, akkor semmiképp se lustálkodjon otthon a kanapén!

Jobban alszik tőle

Bizonyára ön is észrevette, hogy kirándulás után mindig jobban alszik, egyrészt a mozgás, másrészt a friss levegő miatt. Ha tehát éjszakánként álmatlanul forgolódik, érdemesebb este sétálnia, mert ha vacsora után kimegy egy kicsit, akkor nem csak jobban fog aludni, de a derékbőségét is csökkenheti általa!

Vigye haza a természetet

Sajnos többeknek nem adatott meg az, hogy az erdő szélén, egy hatalmas kertes házban lakjanak, vagy dolgozzanak, mint akiknek igen. Ha ön is a többségbe tartozik, akkor amellett, hogy amikor csak lehet, eljár kirándulni, szerezzen be otthonra minél több zöld növényt, amikkel nem csak fel tudja dobni a lakását, de lényegesen jobb közérzetet is biztosít magának. A Kansas Állami Egyetem kutatása ráadásul azt is megállapította, hogy azok, akik növényekkel teli kórházi szobákban lábadoznak, nemcsak nyugodtabbak, csökken a vérnyomásuk, valamint kevesebb fájdalomcsillapítóra is van szükségük, de rendszerint előbb is térhetnek haza.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta