#ÉLETEM

Megjött az első magyar biosör

2013. július 8., hétfő 13:04

Új termékkel gazdagodik a magyar sörpiac! Csütörtökön mutatták be a sajtónak az első magyar biosört a Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszékén. Azért itt, mert a kifejlesztésében az egyetem is közreműködött. A sajtótájékoztatót ennek megfelelően egy kisebb előadóban tartották, és érdekes volt megtapasztalni, hogy még működnek a régi reflexek: azonnal a hátsó sorokban kerestünk magunknak helyet. A szervezésnél csak egyetlen hibát vétettek, hogy sörről csak sörözés közben lehet (és érdekes) beszélgetni. Mielőtt ugyanis megkóstolhattuk volna a terméket, végig kellett hallgatnunk öt-hat mondjuk, hogy mérsékelten izgalmas előadást.

Nemcsak a hűtőben

A rengeteg információból szemezgetve annyit érdemes elmondanunk, hogy a roppant mágikusan hangzó Sör- és Szeszipari Tanszéket huszonnégy évvel ezelőtt alapították, lassan fejlődött, mottónak pedig azt választották, hogy "a sör nem csak a hűtőszekrényben kutatható". Dr. Vecseri Beátától, a tanszék vezetőjétől megtudtuk, nem volt könnyű összehozni az első biosört: nehezen találták meg a megfelelő alapanyagot, a malátakészítés során hol a penésszel, hol a keményítővel akadtak gondok. Második lépésben aztán laboratóriumi körülmények között modellezték a sörkészítést, ez a folyamat két évig is eltartott, rengeteg variációt kipróbáltak, mire letisztult a technológia.

"Mi ebben az újdonság?" - tette fel a kérdést a tanszékvezetőnő. Elvileg az, hogy egészségesebb, mint az átlagos sörök: magasabb az ásványianyag-tartalma és több antioxidáns is található benne. Emellett persze elvileg sokkal szigorúbb előírások vonatkoznak többek között mind a növények kezelésére, mind a tárolására ahhoz, hogy igazán bio legyen. Elöljáróban annyit megtudtunk még, hogy egy picit édeskés, gabonás ízű, testesebb, borostyánszínű sört fogunk kapni. Valamivel később aztán kiderült, hogy 4,3 alkoholfokos, ale-típusú sörről van szó, és egy 0,33-as üveg négyszáz forintba fog kerülni. Elsőként 150-200 ezer palackkal indulnak, aztán majd elválik, mit szól hozzájuk a piac.

"Reméljük, hogy nagyon jól sikerült, és mindenkinek ízleni fog" - zárta az előadását Dr. Vecseri. Egy csomó sör szintén (látszólag) laboratóriumi körülmények között készül, komoly munka áll mögöttük, mégis valahogy bizsergetően érdekessé tette a dolgot, hogy itt egy komoly intézet, egy egyetem és szakemberei adták a nevüket ehhez a termékhez. Az a hamis képzetünk alakult ki a biosörről, hogy itt valami mindent legyőző, megváltó sörfajta született meg. Szóval mentünk volna már kóstolni, de unott tanulóként végig kellett ülnünk még néhány előadást, hogy végre a pultnál találjuk magunkat.

Mire készüljünk?

2013. március negyedikén főzték le végül az első magyar biosört, ami az Alakor nevet kapta (búza után nevezték el). A kivetítőn erről életképeket is láthattunk. Mivel a tökéletesen kikísérletezett, polírozott, az üzletekbe is kerülő sört állításuk szerint csak vasárnap kezdik el palackozni, mi ebből a korábbi főzésből kaptunk, ami a készítők szabadkozása szerint ugyan nem rossz, de belátják, hogy még nem az igazi. Ezért a végtermékről nem tudunk véleményt mondani. Mire lehet készülni? Annyi biztos, hogy édes, szinte mézédes, és alig valamivel sötétebb csak a világos söröknél. Kettőt ittunk, kiálltunk tűző napra a Ménesi úton, mintha derékig gázoltunk volna a Balatonba, és vártunk.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta