#ÉLETEM

Futással, úszással és gyaloglással ég legjobban a zsír

2012. december 26., szerda 14:38

Zsírégető edzések tucatjait kínálják különböző fitness központok, és nem győzzük a fejünket kapkodni a megannyi újdonság láttán: vannak, amelyek nem titkoltan igazán izzasztóak és komoly munkát igényelnek, de vannak, amik csupán 10 perces mozgással ígérnek jelentős súlyvesztést. Természetesen mindkettőnek van előnye és hátránya, azonban kutatók rájöttek, hogy a leghatásosabbak mégis az aerob gyakorlatok, vagyis azok, amelyeknél jelentősen fokozottabbá válik az oxigénfelvétel.

A Journal of Applied Physiology szaklapban megjelent tanulmányban három mozgásformát vizsgáltak – az aerob edzést, a súlyzós gyakorlatokat, illetve ennek a kettőnek a kombinációját –, és megfigyelték az egészséges (nem cukorbeteg), túlsúlyos, felnőtt  résztvevőknél bekövetkezett testi változásokat.

Bebizonyosodott, hogy az aerob mozgás – mint a futás, az úszás és a gyaloglás – az egyik legjobb formája a zsírégetésnek, viszont azt is megállapították, hogy az izomtömeg-növelő súlyzós edzések alig segítik a fogyást, bár korábban úgy tartották, hogy ezek eredményessége abban rejlik, hogy nyugalmi állapotban fokozzák az anyagcserét.

A kísérletbe 234 túlsúlyos önkéntest vontak be, akiket véletlenszerűen besoroltak három csoportba: az első tagjainak egy héten kb. 19 kilométernyi aerob mozgást kellett végezniük, a másodiknak három nap súlyzós edzést, míg a harmadiknak a kettő kombinációját. A kutatást 119 ember tudta befejezni, így rajtuk vizsgálták meg az egyes mozgásformák után bekövetkezett változásokat. Megállapították, hogy azok, akik az aerob és a kombinált edzésen vettek részt, több felesleget adtak le, mint azok, akik csupán a súlyzókat emelgették. Sőt, az utóbbiaknál testtömeg-növekedés volt megfigyelhető, bár sokak szerint ez inkább az izmoknak köszönhető.

Azok, akik a kombinált edzést végeztek, vegyes eredményeket produkáltak: igaz, hogy lefogytak és sokat vesztettek zsírszázalékukból, de közel sem értek el olyan eredményeket, mint az aerobos csoport.

A nyugalmi anyagcserét – vagyis azt, hogy hány kalóriát égetünk el pihenés közben – közvetlenül nem vizsgálták a tanulmányban. Bár az elméletek szerint a súlyzós edzés erre kifejezetten pozitív hatással van, azonban a kísérletben nem csökkent jelentősen sem a zsírtömeg, sem pedig a testsúly, így lényegében mindegy, hogy bekövetkezett-e valamilyen változás a nyugalmi anyagcserében.

Leslie H. Willis, a Duke Medicine gyakorlati fiziológusa, valamint a tanulmány szerzője szerint sajnos nincs olyan mozgásforma, amely mindenre a maximális eredményt nyújtja, azonban érdemes újragondolni a súlyzós edzésekre vonatkozó állításokat, mivel (mint az a kísérletből kiderült), nem sok haszna volt a súlycsökkenésben.

A kutatók azt is hozzátették, hogy az sem mindegy, ki milyen korban végzi a gyakorlatokat, mivel más ajánlott a 25 és más az 50 éveseknek. Az idősebbek körében tapasztalható izomsorvadás miatt a súlyzós mozgásformák a legjobbak a testformálás terén, míg a fiatal fogyni vágyók inkább az aerob edzéseket válasszák, ha gyors és látványos változásokat szeretnének elérni. Cris A. Slentz, PhD, a tanulmány társszerzője azonban elmondta, hogy egyikre sem lehet határozottan azt állítani, hogy jó, vagy rossz, csupán annyit, hogy zsírégetésben a súlyzók emelgetése kevésbé hatásos.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta