Itt az ősz, a korpás haj szezonja

Nemcsak a kopaszodás, hanem a korpásodás is rombolja az önbizalmat, hiszen folyton azt figyeljük, ugyan mikor veszi észre a környezetünk a sok kis kellemetlen pelyhet a hajszálakon és ruhánkon. Tegyük hozzá, a korpa nem azt jelenti, hogy valaki nem tisztálkodik rendesen és nem is fertőző. Szerencsére hajhullást sem okoz, bár tény, hogyha sokat vakarjuk a fejünket, akkor több hajszálat veszítünk. Ez a probléma most azért is aktuális, mert az ősz, a fűtési szezon kezdetével a kinti hideg és a száraz benti levegő nem tesz jót a fejbőrnek sem.

Az okok

Ha a száraz fejbőr a probléma, akkor általában apró, fehér, nem annyira olajos pelyhek képződnek. „Alapvetően kétféle korpát különböztetünk meg, a szárazat és a zsírosat" – tudtuk meg Székely Mária hajgyógyász és biofodrásztól. Zsíros korpa esetén ha egy picit megdörzsöljük a fejbőrt, akkor nemcsak apró lemezkék tapadnak az ujjunkra, hanem egy finom filmréteg is megjelenik rajta. A száraz fejbőr egyébként a szervezet folyadékszintjére is utalhat. „A nedvességet fontos pótolni, erre kitűnőek a mézes samponok, balzsamok, vagy a lecitines, mézes, olívaolajas és tojásos pakolás. A túlzott faggyútermelődésre viszont a csalános készítmények ajánlottak. A zsíros fejbőr utalhat valamilyen nőgyógyászati problémára, de kamaszkorban, várandósság és klimax közben is előfordulhat” – nyilatkozta a Díványnak a szakértő.

stockfresh 610656 young-blond-girl-furiously-scratches sizeM
Stockfresh

Néha megtévesztőek a korpához hasonló lerakódások. Bár elsőre érdemes a legártatlanabb dologra gondolni, például arra, hogy nem a megfelelő sampont használjuk, de ennél komolyabb problémákra is utalhatnak a zavaró bűnjelek. „A fejbőr pszoriázisnál először a fej bizonyos részein (a fül mögött, a nyakon, a hajas fejbőr szélén) apró kis fehér lemezkék jelennek meg, majd a foltok egyre nagyobbak lesznek, a fehér lisztszerű réteg alatt pedig erősen viszket. Intő jel lehet, ha a családban, rokonságban több generációra visszamenőleg előfordult ez a betegség” – hangsúlyozta a szakértő. A száraz, hámló részeket tilos lekaparni, és a korpára ajánlott samponok kimondottan ártanak neki! Helyette tápláló krémek, olajak, panthenol használata javasolt" - tette hozzá.

Persze más rengeteg oka lehet annak, ha hirtelen ennyire hámlani kezd a fejbőr. A seborrheás dermatitiszt onnan lehet felismerni, hogy a bőrt vörös foltok tarkítják, és ez nemcsak a fejen jelentkezik. Emellett az ekcéma is okozhat korpásodást problémát. Ha pedig nem mosunk elég sűrűn hajat, akkor a faggyú és az elhalt sejtek felhalmozódnak, és ugyancsak ilyen módon távoznak. Ugyanez a tünet jelentkezik, ha valami nem megfelelő hajápolási terméket használunk, mondjuk olyat, amelynek valamely összetevőjére érzékenyek vagyunk. Ilyen tünet a kontakt dermatitisz, amelyet például a parafenilén-diamin okozhat, és vöröses, viszkető, hámló fejbőr formájában jelentkezik.

Székely Mária szerint ahány ember, annyi fejbőr, ezért nagyon fontos, hogy ne feltétlenül az agyonreklámozott terméket válasszuk, hanem a mi igényeinknek megfelelőt használjuk. Érdemes ezért elmenni egy szakemberhez, aki megvizsgálja a fejbőrünket, a hajunk minőségét. „A bőrünk, amely a védelmi rendszerünk része, tisztító, kiválasztó szerepet tölt be, sok mindent jelezhet, például azt, hogy valamilyen gyulladásos folyamat vagy hormonális változás zajlik, esetleg nem eszünk megfelelően vagy koszos a levegő és így tovább” – tette hozzá. És végül, de nem utolsó sorban következzen a Malassezia gomba, amely a legtöbb ember fején megtalálható, ám nem mindenkinél okoz problémát.Az arra fogékony személyeknél gyulladásos reakciót vált ki, ami megzavarja a homeosztázist és a szaruréteg sejtjeinek a normálistól eltérő leválását eredményezi” – írja a Wikipedia vonatkozó szócikke, lefordítjuk: korpásodást okoz.

A rizikófaktorok

A témával foglalkozó szakoldalak több rizikófaktort is felsorolnak. Ilyen például a kor, bár a probléma általában fiatal felnőttkorban jelentkezik, de az idősebbek sem lélegezhetnek fel, és vannak, akiknél ez egy életen át tartó küzdelem. A korpásodás egyébként több férfit érint, mint nőt, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy az ő bőrük zsírosabb, a férfihormonok befolyásolják a faggyúmirigyek működését. Apropó, hormonok: a terhes nőknél is jelentkezhet a probléma a száraz bőr miatt, és bár a hagyományos termékek egy része bátran használható ilyenkor is, érdemes konzultálni egy szakemberrel arról, melyik a megfelelő - tanácsolja a wiseGeek. Az előbbi tényezők mellett persze ott van a stresszes élet, a fáradtság, a nem megfelelő étkezés, de bizonyos idegrendszeri betegségek, mint például a Parkinson-kór, az immunszupresszió is, figyelmeztet a Mayo Klinika a hivatalos oldalán. Sőt, a stroke-os és szívinfarktusos betegeknél is fokozottan jelentkezik a korpásodás.

A megoldás

Az üzletekben is kapható samponokban eltérő hatóanyagokat találunk. Vannak a cink tartalmú termékek, mint például a Head&Shoulders samponjai. Vannak, amelyekben kőszénkátrány található, ilyen a Neutrogena T/Gel. Ez a pszoriázis és seborrheás dermatitisz esetén is alkalmazható. A szalicilsavas termékekkel ugyan el lehet tüntetni a korpát, pontosabban az elhalt, leváló hámpikkelyek leválasztásában segítenek, de mivel nagyon szárítják a bőrt, vagyis önmagukban nem elegendőek, érdemes hajbalzsamot használni. A szelén-szulfidot tartalmazó samponokból is akad jó pár, ezek a malassezia ellen is hatásosak. Végül, de nem utolsósorban ott vannak a ketokonazol tartalmú samponok, mint például a Nizoral.

stockfresh 331256 shoulder-with-dandruff sizeM
Stockfresh

A szakemberek azt javasolják, hogy próbáljuk meg naponta vagy másnaponta használni a kiválasztott sampont, egész amíg nincs látványos eredmény – akkor ezt lecsökkenthetjük heti 2-3 alkalomra. Fontos, hogy a sampont jól bedörzsöljük és a ráírt utasítés szerinti ideig valóban a hajunkon hagyjuk. Sőt, két körre van szükség, hiszen miután az elsővel eltávolítjuk az elhalt hámsejteket, a második adag már jobban ki tudja fejteni a hatását. A samponokat egyébként érdemes váltogatni, mindenkinek más válik be. Ha több hétnyi próbálkozás után sem sikerült megszüntetni a korpásodást a vény nélkül kapható készítményekkel, akkor nincs mit tenni, fel kell keresni egy szakembert. A vizsgálat nem igényel különösebb előkészületet, elég ha mondjuk magunkkal visszük azokat a készítményeket, amelyeket mostanában kezdtünk el használni.

Mit tehetünk még? A természetes anyagok közül a teafa-olajat, a citromsavat és az aloét ajánlja a WebMD, és egyesek szerint a pürésített paradicsomból készített pakolás is jó. Székely Mária szerint a paradicsomban található likopin valóban hasznos, de kicsit savas, ami viszont csak ront a helyzeten. És ne feledkezzünk meg a szobanövények áldásos hatásairól sem. A napi kíméletes tisztítás csökkenti a zsírosságot, de ezzel ugye csak az egyik lehetséges okkal vesszük fel a harcot. Edzés vagy kemény fizikai munka után mindenképpen mossunk hajat, mert az izzadtság irritálja a fejbőrt. Ha tehetjük, használjunk minél kevesebb hajformázó terméket. Ugyan ilyenkor ajánlott több folyadékot fogyasztani, ne vagy mértékkel igyunk fekete teát, kávét vagy alkoholt, mert ezek megakadályozzák számos fontos ásványi anyag, vitamin felszívódását. Érdemes ilyenkor több időt tölteni a napon, mert ez is segít, de nyáron azért kenjük be magunkat napvédő készítményekkel. És amit talán a legnehezebb: próbáljunk ne stresszelni annyit.

Oszd meg másokkal is!
Mustra