no

Érdemes idősebb pasival kezdeni?

Valószinüleg mindenki ismer olyan történeteket, amikor a rég nem negyvenes haver egy mocsok fiatal csajjal jelenik meg egy buliban. Az ember az elsőnél még meglepődik, a másodiknál már csak a szemöldökét húzza fel, a harmadik után pedig ez válik természetessé. És most nem feltétlenül a kapuzárási pánikban szenvedő férifak nőcserélési akciójáról beszélek.

72476295
Tom Stoddart Archive

A dolog részben érthető. Egy huszonéves még felnéz az emberre, nevelhető-tanítható, élvezi, hogy nem lepukkant romkocsmában ücsörög a választottjával randi gyanánt, és még hálás is érte, feszes a testem és nem nyavalyog, hogy gyereket akar – meg persze, nincs is neki –, és boldogan alkalmazkodik mindenben.

A lányok szempontjából is érthető a választás, hisz a mostani generáció majdnem felének elváltak a szülei, apa nélkül nőtt fel, kell neki egy férfi, aki az apaképet megmutatja. Élvezi, hogy a pasija már elért valamit az életben, hogy nem a kezdő diplomások életét éli, hogy van pénze "rendes" helyre vinni, sőt még taxira is telik hazafelé. Ugyan idősebb, de sportol, odafigyel magára, rutinos az ágyban, élvezi az életet.

Ezek a kapcsolatok akár tartósak is lehetnek, de számos veszélyt rejtenek magukban. A negyven fölött járó férfiak nagy része mögött már van egy elromlott házasság és 1-2-3 gyerek, akik bizony hétkor már az ágyban ugrálnak, reggelit követelnek, és moziba meg gyerekprogramokra kell velük menni. És néha látványosan utálják az új párt.

stockfresh 1849343 business-couple-standing-outside sizeM
Megkérdeztük Geist Klára pszichológust, párkapcsolati szakértőt, hogyan látja ő a helyzetet.
 
"A fiatal nők a mai negyvenes-ötvenes férfiakban találják meg azt a stabil egzisztenciát és felelősségvállalást, ami a családalapításhoz szükséges. A kortárs, huszon-harmincas férfiak inkább "fiúk", akik élvezni akarják az életet szingliként, nem akarnak felelősséget vállalni. Sok  idősebb, elvált férfi számára kudarc a válás és a  család szétesése, így ők nyilván nem egy negyvenes (kortárs) nőt keresnek egy új család megalapításához, gyerekeik anyjának. Ráadásul a fiatal nő (egy ideig még) fel is néz rájuk, tiszteli bölcsességüket, tapasztalatukat... ez is imponáló lehet számukra. Tehát a fiatal nő-idősebb férfi igényei kölcsönösen egymásra találnak."
 
A pszichógus szerint a pár mindkét tagja mást vesz ki a kapcsolatból. Bölcsesség, türelem, stabilitás  van az egyik, fiatalság, pezsgés, az idő múlásának lassítása a másik oldalon.
Ezek azonban rendszerint kevéssé egyenrangú kapcsolatok. Az idősebb a bölcsességét, egzisztenciáját, a fiatal vonzerejének tőkéjét adja beléjük, ám valamelyiken mégis alárendelődnek pár év múlva.
 
Ezen típusú kapcsolatoknál gyakran megjelenik, hogy a fiatal nő elvált szülők gyerekeként nőtt fel.
 
"Nyilván a normális család iránti vágy, a gyermekkorban elhagyó apa vagy anya megtalálása is mozgatja az ilyen kapcsolatokat. Korrekciós választás is lehet, ahol az idősebb szinte "felneveli" fiatalabb partnerét. Később hátrány, hogy túl ezen az idealizálási fázison, a kapcsolat kihűlhet, hisz ki tudna tartósan szerelmes lenni, fogadott "szülőjébe"." – mutat rá Geist Klára az egyik legvalószínűbb buktatóra.
 
Ezek a kapcsolatok azonban egyéb veszélyeket is rejtenek magukban.
 
Veszély lehet, ha a felek eltérő életciklusa miatt igényeik feloldhatatlanul különböznek. A fiatal élni akar, az idősebb már nyugalomra vágyna. A fiatal gyermeket akar, az idősebb férfi viszont nem akar már új családot. Később az is felmerül, hogy a fiatal tud-e majd felelősséget vállalni, támaszként jelen lenni idősebb partnere mellett? 10-15 év korkülönbségnél ráadásul már megjelenik a generációs ellentét is.
 
Persze ezen típusú kapcsolatok is sokáig működhetnek, de időnként kompromisszumokat kell hozni értük. Ha adottak a közös célok, közös kedvtelések, akkor van erőforrás, ami elegendő hajtóerőt biztosíthat a jövőre is.
Oszd meg másokkal is!
no
Mustra