#ÉLETEM

Rovarirtás otthon: A sütőpor hatásos, a fogamzásgátlós májkrém kevésbé

2012. augusztus 13., hétfő 19:18

Ahogy beköszönt a jó idő késő tavasszal, gyakorlatilag minden lakást ellepnek a hangyák, legyek, egyéb rovarok. Munkatársunk szerencsétlenségére egy negyedik emeleti panellakásba is befészkelték magukat a hangyák, és a legapróbb kajamorzsára is vércseként csapnak le. Utánanéztünk, mik a kevésbé hatékony, és mik a tuti módszerek az ízeltlábú betolakodók ellen, ha magunk akarunk elbánni velük, és nem egy rovarirtó cég.

Az emberek zömének egyből a környezetbarátnak semmiképp sem nevezhető idegmérgek jutnak az eszébe, amiket spray formájában lehet kapni. Van ezek között olyan is, amelyikkel röptében le lehet fújni a legyet, amely utána dugóhúzóban zuhan le, majd hallgat el végleg. A hatékony fújást követően azonban émelyítő büdös terjeng a lakás adott részében. Munkatársunk meg is jegyezte: "a mi lakásunkat legyek lepték el. A teljes lakás Morteinnel befújása hatásosnak tűnik, csak kicsit féltem, hogy én sem élem túl."

Ecetes sprickolás

Ha nem akarja vegyi támadásnak kitett világháborús lövészárokban érezni magát, érdemes környezetbarátabb, házilag is előállítható mixeket bevetnie. Kollégánk egészen egyedi fejlesztését ajánljuk: "minden tavasszal egy csomó darázs, méhecske, légy meg szúnyog jön be a tetőablakon keresztül, amire nem lehet szúnyoghálót rakni. Valahol viszont olvastam, hogy egy virágspriccelő flakonba kell rakni vizet meg ecetet, és azzal bespriccelni az ablakpárkányokat, és azokat a részeket, amiket kereszteznek a kis nyomik, amikor bejönnek."

A trükk úgy tűnik bejött: "egy pár héten keresztül, amikor igazán nagy volt a rajzás tavasz végén, nyár elején, hetente egyszer végigspricceltem a kérdéses részeket, és tök jól kint maradtak. Az ecet szagát érzi az ember 1-2 órán keresztül, de aztán elmúlik annyira, hogy ne zavarjon téged, csak az állatokat ezek szerint." Kollegánk azt nem tudta megmondani, hangyák ellen jó-e a trükk, de az internet szerint a forró víz + ecet kombó bolyra öntése is hatásos trükk.

Fehér por

Jó módszernek tartják egyesek, ha mindenféle fehér port szívatnak hangyákkal: a BeGreeny nevű oldal egyik olvasója a sütőport ajánlotta, amitől felfúvódnak és elpusztulnak a hangyák. Ez tapasztalataink szerint á la nature nem feltétlen működik, jó trükk lehet szétválaszthatatlanul összemixelni porcukorral, hogy tuti rábukjon a populáció. A hangyák jó esetben behurcolják a bolyba a tápnak hitt "mérget", amiből eszik a királynő is, ez pedig a kolónia végét jelenti. A fórumokon olvasott tapasztalatok szerint azonban csak pár nap nyugalmat okoz a sütőpor.

Ugyanezt meg lehet csinálni a bórax nevű sóval (azaz nátrium-tetraboráttal), amit élelmiszerekben savanyúság szabályozására és tartósításra használnak, de gombaölőszernek is jó. Ezt is jó trükk cukorral összekeverve megetetni a hangyákkal. Vigyázni kell vele azonban, nagyobb mennyiségben (0,1-0,5 g/testsúlykg) a szervezetbe kerülve akár halált is okozhat. Mégsem tekinthető hardcore vegyszernek, több internetes- vagy normál boltban is kapható akár 500 grammos kiszerelésben is.

Fűszer a hangyák ellen

Végül ott van a sokat emlegetett citromkarika, amit a vonulási útra kell tenni. A legendákkal ellentétben ez nem tántorítja el a hangyákat, csak egyszerűen kikerülik. Tesztünk szerint a fahéj hatása ugyanez, akkor is, ha egyenesen a bolybejárat tövébe szórjuk. Az ÉpítInfó ír még a levenduláról, kis kivonatot a nyílászárókra csöpögtetve távoltarthatók a hangyák (ez nem igazolt módszer). Egyes fórumokon ajánlják még az uborkahéjat, a fokhagymát, a szegfűszeget, az őrölt chilit, az őrölt csípős paprikát, és a szárított borsmentát. Ha kertes házban lakunk, nem árt körülnézni, mert a tetvek szimbiózisban élnek a hangyákkal, így azoknak is neki kell mennünk a teljes sikerhez – olvasható a Hogyankell.hu-n.

Fogamzásgátó?

Ha élvezzük az állatok szenvedését vagy egyszerűen az utolsó, legkegyetlenebb szalmaszálba kapaszkodunk, akkor szintén a BeGreenyn ajánlanak egy szemét módszert a kertbe: virágcserepet kell fejjel lefelé elhelyezni a napon, a hangyák elvileg begyűlnek a jó kis rejtek alá, aztán meg kell fogni az egészet, és bevágni a forró vízbe. Szerencsétlen rovarok szétfőnek. Ez is nehezen hihető módszer, de a legnagyobb kamut az egyik fórumozó írta: "A végleges irtás, ha összetört fogamzásgátló tablettát keverünk májkrémbe és azt rakjuk a boly kijáratához."

És ön hogyan irt rovart lakásában? Egyáltalán, vannak önnél rovarok? Kommentben várjuk a különféle házi praktikákat, de csak bevált trükköket írjanak, köszönjük!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.08.13 19:55:47Dr.Betépett felhasználó

  Elköltözöm.Egyébként első.

 • 2012.08.13 21:52:34Kara kán

  Tömíteni kell, nem irtogatni. Live and let live!

 • 2012.08.13 22:31:11little troll

  Sajnálom, az a gyanúm, rosszul fordítottátok. Az nem sütőpor, hanem szódabikarbóna, amit porcukorral kellene keverni. :) Amúgy a bejövetelt kéne megakadályozni, szúnyogháló a hatásos a repkedők ellen. Hangyák útvonalába meg iskolai kréta. :D

 • 2012.08.13 22:42:26Kacsatollah

  mi kb két hónapon át az összes ilyen greeny megoldást kipróbáltuk, de a hangyák sz.rtak a porcukorral kevert sütőporra, pedig hetekig szét volt mindenhol csíkokban szórva nekik a konyhába. módszeresen irtottuk őket forró vízzel, ecettel, sütőporral, porszívóval felszívva, de két hónap alatt sem lett kevesebb belőlük.
  meguntuk, és vettünk mérget rájuk.
  Azzal befújtam körbe a padlót a lakásban, mikor senki nem volt itthon. kidöglött mind. utána jól kiszellőztettem, felmostam. ennek 2 hete. azóta hangyának nyoma sincs, még akkor sem, ha morzsa marad elől....

 • 2012.08.13 23:30:33arod75

  Sütőpor az! Szépen kerülgetik kis fekete haverjaink, sajnos natúr állapotban nem eszik. Amíg van hangya utánpótlás, megtalálják a rést az ajtón/ablakon. Csak maguk sem tudják, merre tovább :)

 • 2012.08.14 00:19:29DeToXXX

  szélesszájú pohárba almalé a vonulási útra. garantált pusztulat 8)

 • 2012.08.14 00:20:50dr. Bértollnok

  A "zöld" megoldásokon már én is régen túl vagyok. Jó esetben átmeneti eredmény, de megközelítőleg sem tökéletes.
  Mérgezem őket. A porok és a spray szintén átmeneti megoldás. Ezek kontakt szerek. Nálam a gyomorméreg vált be. Évente egyszer (esetleg kétszer) körberakom a veszélyeztetett területeket a kereskedelemben kapható (márkát nem írok, de pl. az egyiket a nagyszüleink kamatoksznak hívták) csalétkes hangyaméreggel. 3-4 nap múlva, amikor a bolyba már biztos behurcolták, lehet fújkálgatni a kontakt spary-t, de ez csak azért kell, hogy a még meg nem döglött szédelgő dolgozókat blokkolja. Kb. egy hét múlva már nincs utánpótlás.
  A levéltetvek elleni szimbiózist a mezőgazdasági, növényvédelmi boltokban kapható környezetbarát ragasztószalaggal oldom meg. Ezt a fa törzsére tekerem és ezen elakadnak a hangyák, meg egyéb rovarok, kártevők is. Beleragadnak. Ha elkezdett megtelni, akkor cserélem. Olcsó és biztos megoldás. Ja és emellett a levéltetveket is legyilkolom permetezéssel. Nekik a hangya nem szükséges az elszaporodáshoz, tudnak röpülni és sokasodni nélkülük is.

 • 2012.08.14 01:26:42kgl

  Nálunk a lúgos mosópor kiszórása oldotta meg a hangyainváziót. A hangyák a savakra nem reagálnak de a lúgot nagyon nem bírják. A szárnyashangyák ellen pedig az éghető gázzal töltött szprék, hajlakkok a legahtásosabbank egy öngyujtóval elégyujtva. Szép kis lángszóró, a függöny is hamar lángra tud kapni tőle. :)

 • 2012.08.14 03:51:35Ez is csak egy nick

  arod75:
  Szódabikarbóna lesz az (bakig soda).
  A szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát) használható sütőporként is, de a (hagyományos) sütőpor (ammónium-bikarbonát) viszont nem javasolt szódabikarbóna helyett.

  Az, hogy az angolban egy neve van a kettőnek, csak az angolok hülyeségét jelzi, náluk a mákra és a pipacsra is csak ugyanaz a szó (poppy) van, pedig a mák (magja) élelmiszer, a pipacsé ellenben halálos méreg.

  Egyébként meg venni kell a Bábolna által gyártott hangyairtót, amit hazahordanak a fészekbe, és a teljes boly kipusztul.
  A módszer tuti.

 • 2012.08.14 08:21:17sasfiók

  Az én módszerem, bár kegyetlennek hangzik, hatásos. A bolyba denaturált szeszt öntök és meggyújtom, évekik a tájékára sem mennek.

 • 2012.08.14 09:18:30pHérték

  Mikor megjelentek a hangyák, nem szívesen, de rátapostam a csapatra. Elpusztult úgy 10-20 hangya, a többi meg fejvesztve menekült és nem jöttek vissza. Magam is meglepődtem a spontán módszerem hatékonyságán, igaz nem volt nagy az invázió.

 • 2012.08.14 09:27:23Kerti Öröm

  Ahogy Kara Kán írta, tömíteni kell:
  Meg kell figyelni, hogy hol van a hangyák által használt lyuk vagy rés (a vonulási irányból és az odahordott morzsahalomból könnyen azonosítható), és azt ki kell tömíteni Siloplast-al. Egy darabig eltart, amíg az összes lehetséges rést kitömítjük, de utána hosszú ideig nyugalom van a lakásban.

 • 2012.08.14 10:20:20ColT

  Heh! Én hangyásszal oldanám meg :D Az jópofa, macska helyett, és meg van oldva a kajája is :D

 • 2012.08.14 10:47:28caratyuska

  Ételmolyra tud valaki valami megoldást?

 • 2012.08.14 11:19:26piszter

  ételmolyra megoldás: tejes takarítás. mindent ki kell dobni, amibe beleköltözhettek. igen, a bontott chipseket, liszteket, tésztákat. full takarítás. nincs kegyelem.

  ezután a friss cuccot légmentesen zárható dobozokba kell tenni. ugyanez a megoldás egyéb kajára járó rovarok ellen is. nálunk a teafilterek is zárható dobozba kerülnek. egyszer volt invázió évekkel ezelőtt, azóta semmi.

 • 2012.08.14 11:21:33adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe

  ...Hellfire levegő-föld típusú rakéta, Apache helikopterről indítva...garantáltan hatásos!!!!!!...

 • 2012.08.14 12:10:51qwertzu

  KaraKán: Én nem megyek a bolyba, ők nem jönnek a házamba. Ha felrúgják a megállapodást, akkor megy az ellencsapás.

  A padlóra fújható szerek jók, de ha van a lakásban egy kisgyerek, aki hajlamos végignyalni a padlót, akkor sajnos nem alkalmazható. Lehet kapni hármasával csomagolva mérgezett kaját, szintén jónak tűnt, de a kiszerelés mennyisége kevés. Egy ház körül legalább 10 csapdát ki kéne rakni, egy hét múlva meg ismételni.

  A nagy kiszerelésű ipari cuccokhoz meg méregmesteri vizsga kell.

  sasfiók: Kb. mennyi denaturált szeszt használsz 1 bolyra?

 • 2012.08.14 13:12:19ungibungi

  A hangyák szarnak a green megoldásokra. Illetve annyit sikerült elérnem szódabikarbónával, hogy jól beszórtam a gyümistálat és akkor oda nem mentek. De mentek mindenhová máshová. Hiába szórtam a földre például, azon átgyalogoltak. (viszont a sz.bikarbónától csodás fehér lett a járólap a konyhában)
  Ezek ellen csak a méreg ér valamit. Jól beszórni a ház környékét (földszinten lakunk) meg a repedéseket, meg a fugákat és akkor lehet ellenük csatát nyerni.

 • 2012.08.14 13:48:07Pierr Kardán

  Azért ez tetszik, környezetvédő, "zöld" megoldás keresenk egyesek arra, hogy kiirtsanak valamit :-))

  Egyébként nem tudjátok, hogy mi baja van a zöldborsónak az atomerőművekkel?!?!

  A múltkor odajött hozzám egy csaj, hogy mi a véleményem az atomenergiáról. Azt mondta, hogy a GreenPeas nevében tiltakoznak az atomerőművek ellen...

 • 2012.08.14 14:08:33lutria

  Mi a csótányokkal hadakoztunk évekig a bolti szerekkel,csapdával,sprayvel(ami csak akkor használt ha rögtön a bogárra fújtuk,nem pedig szétszórva hetekig ahogy rá van írva)azután amikor a ltp.házba jöttek a hivatásos irtók kipróbáltuk őket és már az első kezelés után pár nappal eltűnt az összes.Azután kértünk még pár kezelést (1400Ft/3 havonta)de már nincs rá szükség-a cég bánatára-mert túl jó munkát végeztek.

 • 2012.08.14 18:15:40IndianaJones

  Nálam a fészekbe hordós csali nem vált be igazán, mert (nem ismerem a hangyák ízlését) a morzsára mentek, de a falra (vonulási útba) ragasztható csalira nem.
  Maradt a sziloplaszt...

 • 2012.08.14 18:56:42Deviáns

  Nálam a sima konyhasó is működik a hangyák ellen, de keresnek más útvonalat. A bolyba hordós csalit nálam sem eszik. Biolkill permet is egész jó.

 • 2012.08.14 20:28:36PaperBoi78

  Mi kb. egy éve elektromos hangyariasztót használunk, azóta nyoma sincs hangyáknak a házba. Nekünk nagyon bevált csak azt kell figyelembe venni, hány m2-es a hatótávolsága!

 • 2012.08.15 19:49:28Koszider

  Nálam a hangyák rendszeresen belemásztak a macskák kajájába, de messzebre nem merészkedtek. Előbb ki akartam őket nyírni, de vesztemre elolvastam a bolyba hordós méreg leírását. Megképzett előttem a halódó hangyagyerekek képe a síró anyákkal. Nem vettem meg. Az útvonal elejére leteszek egy falat macskakaját, azon egész nap elcsócsálnak és mást nem piszkálnak. Tudom, tudom, hülye vagyok.

 • 2012.09.22 15:21:34antigocsi

  Még kamasz koromban amikor szüleimmel laktam a panelházunkban egy tetőszigetelést követően elszaporodtak a fáraóhangyák (vszeg a szigetelő anyaggal lettek behurcolva, aztán eljutottak minden lakásba). Aztán megjelentek a csótányok is. Rovarirtó spray-t vettük, és azzal szétfújtuk a lakást, ami egy idő után kiiktatta a hangyákat, de a csótányokat csak ritkította. Velük szemben semmi sem segített, az egész tök reménytelennek tűnt, aztán a neten olvastam a borkősavporról ami hasonló a bóraxhoz de nem pontosan ugyanaz. Le volt írva, h hogyan kell használni ahhoz, h kifejezetten csótányok ellen hatásos legyen (nem egyszerűen kiszórni kell), és kb 2 hét alatt eltűntek a csótányok. A gyógyszertárban vettem a borkősavport néhány száz forintért (tegyük hozzá, h 2001-ben, de nem gondolom h azóta nagyot drágult volna), és a tasak fele elég volt véglegesen (2011-ben lett eladva az a lakás, és addig elő csótánnyal ott nem találkoztunk, hulláik viszont a csótányok 2001-es kiirtásától fogva egészen a 2003-ban megejtett lakásfelújításig kerültek elő különböző helyekről)

 • 2012.09.22 15:33:06antigocsi

  Koszider: amit te csinálsz azt nem hülyeségnek nevezik, hanem váltságdíj fizetésének :-) de ha az általad etetett hangyák amellett h téged békén hagynak távol tartanának egyéb kártevőket is akkor nevezhetnénk védelmi pénz fizetésének is :-)

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta