#ÉLETEM

Így cseréljen tampont mobilvécében

2012. augusztus 7., kedd 17:26

Nem kis bonyodalmat tud okozni, ha az ember fesztiválozik és menstruál. Még akkor is, ha valaki nem szenved görcsöktől, vagy nem folyik a vére, mint a Niagara, kétségtelenül megnehezíti a helyzetet.

A Sziget hiába fejlődött az elmúlt évek alatt, a ToiToiokban a higiénia még mindig a reggeli takarítás után élvezhető igazán, de Ozorán, ahol csak hideg víz van, tud igazán nyomasztó lenni a dolog.

IMG 9238
Fotó: Galambos Máté / Index

Nyilván nem kell túldimenzionálni a dolgot, létezik ma már direkt úszásra tervezett tampon, a betétek választéka is meglehetősen széles, és akkor még nem beszéltünk a menstruációs kehelyről vagy egyéb alternatív verzióktól. A nőgyógyász a betét mellett tette le a voksát, de vannak helyzetek, amikor az orvosi javaslatokat felülírja az élet.

Azok, akik fogamzásgátló tablettát szednek, viszonylag könnyen tudják szabályozni a ciklusukat, de ennek rendszeres alkalmazása erőteljesen ellenjavalt. A gyógyszert annyi nappal kell tovább szedni, ahány nappal el akarjuk tolni a vérzést. Többfázisú tabletták esetén az utolsó fázis tablettáit kell továbbszedni a megfelelő napig. Ezután kell szünetet tartani. Vannak persze házi módszerek is, néhány bevált használóinak, néhány nem.

Hüvelygyűrű esetén az új gyűrűt kihagyás nélkül kell felhelyezni, és akár három hétig is bent tartani, illetve bármikor előbb kivenni, ha csak eltolni akarja a vérzést, és nem teljesen kihagyni egy ciklust.

Azok, akik nem használnak hormonális fogamzásgátlást, nem sokat tehetnek az ügy érdekében. Érdemes egységcsomagot csomagolni, bármilyen hülyén is hangzik, amibe kerül tampon, tisztasági- és egészségügyi betét, nedves babakendő, alkoholos kézfertőtlenítő és zsebkendő. Akiknek erős a vérzésük, azok ebben az időszakban próbálkozhatnak vérzéscsillapítóval (vényköteles, szakorvos írja fel), vagy palástfű teával/cseppel, ami szintén vérzéscsökkentő hatású.

csoportampon
Fotó: divany

Aki nem használ rendszeresen, annak is ajánlott az applikátoros tampon beszerzése, mert így elkerülhetőek azok a fertőzések, melyeket a nem megfelelő higiénia okoz. Aki tudja, hogy érzékenyebb, az használjon probiotikus tampont ebben a pár napban. A tamponokat ilyenkor is ajánlott maximum 4 óránként cserélni, mellé pedig tisztasági betétet használni. Korábban megnéztük, hogy mit tudnak a tamponok és a betétek, hátha így könnyebb a választás.

Akik ódzkodnak a tampontól, kénytelenek lesznek betétet használni. Ma már ebből is léteznek olyanok, melyek képesek megakadályozni a vér bomlásából adódó szagokat. Az anionos csíkkal ellátott betéteket ugyanúgy kell használni, mint sima társaikat.

A higiéniára törekvésen kívül nem sokat lehet tenni, ilyenkor jön jól a nedves törlőkendő, meg az alapos kézfertőtlenítés. Aggodalmaskodásnak tűnik a dolog, de jobb megelőzni a problémákat, mint egy jó kis betegséget összeszedni. És igazából sokszor egy bokor – ahol nyilván nem hagyjuk a használt betétet/tampont – a legjobb választás, hiszen ott vélhetően nem kell lepacsiznunk sokszáz nő baktériumaival, gombáival.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta