EGO

Függő vagyok. Hova fordulhatok?

Marjai Kamilla 2016. május 21., szombat 20:30

A függőségek palettája végtelenül sokszínű, a kémiai szerek mellett viselkedéshez kötött függőségek számos formáját ismerjük. Elméletileg kimeríthetetlen azoknak a jelenségeknek sora, ami a függőség mintázatait életre tudja hívni. A legtöbb viselkedés és jó néhány kémiai szer – ez alól persze számos kivétel van – nem magától értetődően tesz függővé, hiszen képesek lehetünk úgy dolgozni, vásárolni, sportolni, internetezni, hogy ez ne lépje át a függőség határát, de az alkoholfogyasztás sem feltétlenül egyenlő az alkoholizmussal, ha a rekreációs fogyasztásra jellemző italozási gyakorisággal és mennyiséggel jellemezhető. Elméletileg megfordíthatjuk az állítást: ahogyan egy szer vagy viselkedés függővé tesz, úgy választja meg a függőség a választott szert vagy viselkedést. Az addikció érzelmi gyökerekkel rendelkező betegség, mely valamibe megkapaszkodik.

De hogyan tovább? És ami még fontosabb: hova tovább? Kihez, kikhez fordulhat egy szenvedélybeteg?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyugodtan bízhat a megérzéseiben!

Sákovics Diana 2016. május 20., péntek 20:48

Megvan az az érzés, ahogy egy problémával küszködve hosszasan toporog, agyal, de sehogy sem találja a megfelelő megoldást? És az a pillanat, amikor a semmiből egyszer csak megérkezik a válasz? Olyankor hirtelen minden összeáll, a kirakós darabjai a helyükre kerülnek, és a megoldás olyan tisztán és nyilvánvalóan rajzolódik ki, mintha mindig is ott lett volna a fejünkben. Ezt a jelenséget nevezzük aha! vagy heuréka! pillanatoknak, és ezekben tűnik ki leginkább milyen kreatív is tud lenni az emberi elme. De vajon tényleg megbízhatóak ezek a hirtelen megoldások? A Scientific American szerint igen. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bocsánatot kérni nem is olyan nehéz

mzd 2016. május 19., csütörtök 18:40

Kutatók egy csoportja arra volt kíváncsi, vajon hogy néz ki a legjobb bocsánatkérés. Tapasztalataikat a Negotiation and Conflict Management Research kiadványban jelentették meg, amiből kiderült, hogy a tökéletes bocsánatkérés hat lépésből áll, ezek közül a legfontosabb a (vélt) hibázás legalább részbeni elismerése és vállalása, írja az IFLScience.

shutterstock 273641723
Távolról sincs vége, olvasson még »

A lelki sebeit csak ön képes meggyógyítani

Sákovics Diana 2016. május 18., szerda 18:17

Az idő minden sebet begyógyít. Legalábbis így tartja a mondás. De vajon igaz ez a lelki sebeinkre is? Vajon tényleg minden könnyebb lesz idővel? Vajon tényleg elmúlik a fájdalom csupán attól, hogy időben távolodunk a problémánk forrásától? A kérdésekre a válasz összetettebb, mint elsőre hinnénk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rendszeresen idegbeteggé tesz, bárcsak nélküle is tudnánk szülni! Mi az?

Brownie 2016. május 17., kedd 18:24

Persze, hogy a havi baj, pontosabban a menstruációs ciklus, amit persze minden nő másként él meg, de biztosan önben is felmerült már a kérdés, hogy minek ez a nagy felhajtás a testünkben, és miért nem lehet gyereket szülni kellemetlen tünetek nélkül. A Quora.com oldalán bukkantunk rá arra az érdekes magyarázatra, ami a menstruációs ciklus evolúcióját mutatja be. Hátha elfogadható és megnyugtató választ kap...

shutterstock 378862270
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezzel a kilátással könnyebb megőrizni az ép elméjét

Sákovics Diana 2016. május 16., hétfő 11:38

Rendesen enni, zenélni, társaságba járni, kerülni, hogytúl sok mindennel foglalkozzon egyszerre: csupa olyan dolog, amivel biztosíthatja, hogy sokáig penge maradjon az agya. Egy új kutatás szerint azonban nemcsak az számít, amit megteszünk magunkért, de az is, hogy hol élünk. Pontosabban az, hogy mit látunk az ablakunkból. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A depresszióra nem a pihenés a gyógyír

Steiner Kristóf 2016. május 14., szombat 14:45

Bár a "carpe diem" életfilozófiát rendszerint hedonizmussal és szabadossággal párosítják, valójában a depresszió ellenszere is lehet. Egy - Magyarországon frissen megjelent - nemzetközi bestseller a "jelenben élést" azaz a tudatos jelenlétet népszerűsíti, melyről a mindfulness hazai nagykövete, dr. Szondy Máté már 2012-ben könyvet írt. A rendszerint MBCT-ként (Mindfulness-based cognitive therapy) emlegetett módszert eredetileg a visszatérő depresszió kezelésére dolgozták ki a szakemberek, és egyes tudományos bizonyítékok szerint éppolyan hatásos, mint az antidepresszánsok szedése. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudja, hogyan hat a testkép és a testképzavar a kapcsolatainkra?

S-W. Zsó 2016. május 13., péntek 18:43

Egy olyan testben élni, amit nem akarunk elfogadni, folyton kritizálunk és takargatunk, óriási és mindennapos kihívást jelent. Sokszor nemcsak a testképzavarral küzdő személy, hanem a család, a barátok, de leginkább a partner számára, aki tehetetlenségében őszinte bókokkal igyekszik enyhíteni az önostorozás mértékét: ha látnád magad az én szememmel, nem aggódnál a kinézeted miatt vagy tudod te, hány nő lenne eszméletlenül boldog a te testedben? De vajon ezzel tényleg segít vagy inkább csak ront a helyzeten? Mi egyáltalán a testképzavar? Hogyan alakul ki? Meg lehet szabadulni tőle egy életre? Szalai Tamás Dömötör pszichológust kérdeztük arról, hogy miként befolyásolja a testünkhöz való viszonyunk szociális életünket és kapcsolatainkat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Segítség, szexfüggő vagyok!

Marjai Kamilla 2016. május 11., szerda 21:30

Ha a tévhitekre hagyatkozunk, azt is gondolhatnánk, hogy a szexfüggőség irigységre okot adó állapot. Egyfajta kiváltságnak tűnhet, mely az önfeledt hancúrozások soha véget nem érő extázisával kecsegtet. Ha ez így lenne, talán sokan azért sietnénk a szakemberhez, hogy beszerezzünk egy ilyen betegséget. Ugyanakkor mivel függőségként azonosítjuk ezt a jelenséget, feltételezhető az is, hogy több nehézséget hordoz magában, mint amennyit a szexualitás átélése ígérni tud. Leleplezzük a szexfüggőséget!

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 láthatató jele annak, hogy depressziós a gyerek

Divany.hu 2016. május 10., kedd 16:31

A depresszió lassan egy teljesen hétköznapi jelző lett arra, ha az ember aktuálisan nem érzi jól magát. Boldog-boldogtalan mondja el napjában akár többször is, hogy ő mennyire depressziós a munka/időjárás/párkapcsolat miatt. Közben pedig nagyon fontos lenne, hogy észrevegyük az igazi depresszió jeleit magunkban vagy családtagjainknál, és ne elbagatelizáljuk azt, ha már esetleg tényleg kialakult.

Különösen veszélyeztetettek a fiatalok, hiszen a hangulatingadozás, a nagymértékű súlyváltozás vagy a napi szokások teljes megváltozása csak egy apró jelzés, amire szülőként oda kell figyelnünk. Ráadásul a tiniknél sem mindig értelmezhetőek könnyen a szorongásos és depressziós jelek, hiszen pubertáskorban a hangulatváltozások például teljesen hétköznapi dolognak számítanak. Mégis lehetnek olyan jelei ezeknek a hangulatváltozásnak, amik sokkal extrémebbek a korábbiaknál, ezeket pedig már nem árt időben felfedezni.

shutterstock 284289272
Távolról sincs vége, olvasson még »

10 dolog, amit gyerekeink kérnének tőlünk

Sákovics Diana 2016. május 9., hétfő 21:37

“A gyerekeink nevelnek bennünket elég jó szülőkké” – kezdte a szülő-gyerek kapcsolat útvesztőiről tartott előadását Dr. Kádár Annamária pszichológus a Pszinapszison. Hogy mit jelent az, hogy elég jó szülő? Ahogy Donald Winnicott brit gyerekorvos, pszichiáter, pszichoanalitikus először leírta: ahhoz, hogy a gyermek lelkileg egészségesen fejlődjön, nem szükséges hibátlan szülőnek lenni, elég, ha valaki elég jó. De vajon hogyan lehetünk elég jó szülők? És vajon mit mondana erről a bennünk élő gyermek? A Mesepszichológia könyvek szerzője tíz fontos üzenetet fogalmazott meg. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan, mitől lesz valaki első ránézésre vonzó

Sákovics Diana 2016. május 8., vasárnap 18:21

Vannak helyzetek, amikor valakit azonnal, már ránézésre megkedvelünk, amikor – akár romantikusan, akár csak barátságból, de – ösztönösen vonzódunk hozzá. Azt, hogy ennek mi lehet az oka, hogy mitől függ, kire bukunk, évtizedek óta lelkesen vizsgálják a vonzalomkutató pszichológusok. Tőlük tudjuk többek között, hogy mekkora szerepe van a vonzalom kialakulásában a szüleinknek, a hasonlóságnak, vagy éppen a másik szagának. Most egy friss vizsgálatból kiderült, hogy az sem mindegy, mennyire vagyunk képesek olvasni a másik arckifejezéséből. 

shutterstock 337746503
Távolról sincs vége, olvasson még »

Abortusz után is szükség van a gyászra

Sebők Franciska 2016. május 7., szombat 18:27

Napjainkban sok nő dönt úgy, hogy terhességét megszakítja. Az okok változóak lehetnek, az abortusz társadalmi megítélése sem egységes. Vannak nők, akiket kevésbé érint meg döntésük következménye, mások komoly pszichés problémákkal küzdenek utána. Mik a figyelmeztető jelek? Milyen tünetei vannak a posztabortusz szindrómának?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért kell hagyni a pasikat a haverokkal lógni

Sákovics Diana 2016. május 6., péntek 18:44

A párkapcsolatokban gyakran okoz problémát, ha az egyik fél aktívabb, a másiktól független társas életet él, vagyis az, ha az ember sokat lóg a haverjaival a párja nélkül. A rengeteg munka és az egyéb feladatok mellett persze nem mindig egyszerű időt találni egymásra, de - tényszerűen nézve - kiakadni azon, hogy a partnerünk külön programot szervez a barátaival, körülbelül olyan, minta azért piszkálnánk, mert edzeni jár, vagy odafigyel arra, hogy mit eszik. Haverokkal lenni ugyanis jó. Nemcsak akkor és ott, nemcsak a lelkünknek, de a testünknek, a fizikai egészségünknek, sőt, még az életkilátásainknak is jót tesz. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ismerje fel a drámázásra hajlamos embereket!

S-W. Zsó 2016. május 5., csütörtök 21:26

Szeretnek pletykálni, galibát okozni, bolhából elefántot csinálni, miközben saját magukat a körülmények áldozatának állítják be. Ha önnek is vannak ilyen ismerősei, akkor lehetőleg messziről kerülje el őket - persze, ha megteheti. Ha viszont kénytelen együtt élni egy ilyen személlyel, akkor egyrészt kitartást hozzá, másrészt finoman szembesítse az illetőt azzal a 12 pontból álló Need For Drama nevű listával, amit az El Paso Texasi Egyetem kutatói dolgoztak ki. Talán észbe kapnak és visszavesznek magukból...

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lehet-e anya egy alkoholista vagy drogfüggő?

Marjai Kamilla 2016. május 4., szerda 19:55

Halványkék vagy rózsaszín lesz a babakelengye? Az anyává válás számos kérdés elé állítja a szerepei átalakulására készülő nőt és családját, az ilyen és ehhez hasonló kérdések a babavárás örömteli rejtvényei. Adódnak azonban helyzetek – és ezekről hallunk ritkábban –, amikor torokszorítóbb kérdések is felmerülnek, melyek nem tűrnek halasztást. Ilyen helyzetet teremt az, ha valaki függőként tervez gyermekvállalást vagy aktív szerhasználóként esik teherbe. Hol vannak a válaszok ezekre a kérdésekre? Kihez fordulhat, mire számíthat az érintett?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Minden, amit a kárörömről tudni akart

S-W. Zsó 2016. május 2., hétfő 18:04

Biztosan önnel is előfordult már, hogy önelégülten mosolygott, amikor egy kevésbé kedvelt, törtető kollégáját leteremtették valamilyen ballépése miatt. De talán az a helyzet is ismerős, amikor két rivális focicsapat szurkolótábora együtt néz meccset, miközben a drukkerek kárörvendő megjegyzésekkel dobálóznak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Felnőtt kifestőt színezgetni nem terápia

Sákovics Diana 2016. április 29., péntek 20:57

Képzeljen el egy csendes csütörtök estét. Egy olyat, ahol az egész napos pörgés után a gyerekek már alszanak, ön pedig ahelyett, hogy fáradtan a kanapéra rogyva a tévét nyomkodná vagy éppen a Facebookon lógna, inkább az ebédlőasztalhoz ül, előveszi a színes ceruzákat, felcsapja a kifestőkönyvét, és csendesen nekiáll színezni a soron következő mandalát. 

Bizarr kép? Bénának tűnik? Kínosnak? Hülyeségnek? Talán. Mint ahogy gyakran tűnik annak egy rakás dolog, ami ismeretlen, amit nem szoktunk csinálni, ami kívül esik a komfortzónánkon. Ezeken az érzéseken azonban túl lehet lépni, és ebben az esetben sokan túl is lépnek: egyre többen választják ugyanis rendszeres szabadidős programnak a színezést. 

De vajon mi a jó a színezésben? Mit tesz ez az elfoglaltság az elménkkel, a hangulatunkkal? A felnőtteknek szóló kifestők pszichológiája következik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Úgy érzi magányos, akit szeret? Igaza van.

Sákovics Diana 2016. április 28., csütörtök 17:31

A magány nemcsak fájdalmas és szomorú dolog, de hosszú távon az egészségünkre is káros. Ráadásul az elmúlt években egyre többen, egyre hosszabb ideig érezzük magunkat magányosnak, vagyis egyre több ember érzi úgy, hogy a szociális kapcsolatai minősége és/vagy mennyisége eltér attól, amire valójában vágyna. Ez pedig annyi káros következménnyel jár az egészségünkre, az életmódunkra, a kognitív működésünkre, az érzelmeinkre és az életkilátásaikra nézve, hogy a kutatások szerint a magányosságra konkrétan betegségként kellene tekintenünk. A betegségekkel szemben pedig a legjobb fegyverünk a megelőzés, amihez nem árt, ha egyáltalán képesek vagyunk felismerni a környezetünkben a magányosság tüneteit. De vajon képesek vagyunk erre? Egy friss kutatás szerint igen. Köszi,Research Digest !

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Beatles a kedvence? Akkor önnek aranyból van a szíve!

S-W. Zsó 2016. április 26., kedd 21:25

Ön a rend és a szigorú szabályok híve vagy inkább a gondolatoké és az érzelmeké? Válasza alapján a Cambridge-i Egyetem kutatópszichológusai meg tudják állapítani, milyen zenét hallgat szívesen. Ha kíváncsi rá, mi köze van a zenei ízlésnek az empátiához, görgessen tovább!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez történik, amikor a pszichodráma találkozik a képzőművészettel

Sáfár-Williams Zsófia 2016. április 24., vasárnap 20:21

Gyerekkoromban akárhányszor megláttam egy illusztrációt egy mesekönyvben vagy egy festményt a falon, arról ábrándoztam, hogy milyen izgalmas kaland lenne a kép szereplőjévé válni, "belevarázsolni" magam és ott élni a kép terében, alakítgatni, ha nem tetszik egy részlete, vagy bővíteni, színesíteni azt. Nemrég részt vettem egy érdekes pszichológiai tárlatvezetésen a Ludwig Múzeumban, ahol ehhez a már-már feledésbe merült gyerekkori álomhoz hasonló élménnyel gazdagodtam: egy teljesen új és szokatlan nézőpontból, a műalkotásokba „belemászva” fogadhattam be és szabadon vizsgálgathattam a kiállított műveket. Mivel nem egyszerű szavakba önteni mindazt, ami a két és fél órás csoportos foglalkozás alatt lezajlott bennem, mindenkinek ajánlom, hogy maga tapasztalja meg az úgynevezett dramatikus képélményt, másrészt megkértem a módszer kidolgozóit is, hogy meséljenek a gyökerekről és a gyakorlat lényegéről.

Benczúr Emese: Ha száz évig élek is, 1997. Ruhacímke, hímzés.
Benczúr Emese: Ha száz évig élek is, 1997. Ruhacímke, hímzés.
Fotó: Rosta József / Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum
Távolról sincs vége, olvasson még »

Az állandó csetelés, posztolás olyan, mintha online sírnánk

Kurán Zsuzsa 2016. április 23., szombat 18:56

Bár alapvetően az Internetet, a Facebookot is hasznosnak találom, több kliensemnél látom, mennyire megijednek, szoronganak még csak a gondolatától is annak, hogy ténylegesen egyedül kell maradniuk valamennyi időre. A tényleges egyedüllét alatt pedig az offline módot, a magunkkal való idő töltést értem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fogyókúrázik? Csaljon néha!

Sákovics Diana 2016. április 23., szombat 10:19

Tudjuk, hogy könnyebb elérni céljainkat, ha azok belülről fakadnak, ha vannak terveink, ha a megvalósítást kis változtatásokkal kezdjük, és akkor is, ha beszélünk róluk. De vajon hogy érdemes belefogni mondjuk egy életmód változtatásba? Teljes elköteleződésre van szükségünk, vagy kell hozzá egy kis lazaság? Egy új kutatásban többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ. 

shutterstock 73002610
Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan, miért vesz ruhát, ha rosszkedvű

Marjai Kamilla 2016. április 20., szerda 14:43

Megtalál, leemel, felpróbál, pénztárhoz visz, kifizet. Többnyire így néz ki egy vásárlás a bevásárlóközpontokban és a különböző márkák üzleteiben, bár egyre gyakoribb a következő sorrend is: megtalál, rákattint, kosárba tesz, kifizet, kézhez kap. Legyen szó internetes vagy hagyományos vásárlásról, az élet egy olyan mindennapos velejárója ez, mely más egyéb viselkedési aktusokhoz hasonlóan függőség kialakítására képes. De hogy lehetséges ez? Mi számít függőségnek? A rövid válasz úgy hangzik, hogy a függőség ott kezdődik, ahol a tevékenység motivációja átlépi a vásárláshoz kötött hagyományos funkciókat. Ezek a motivációk azonban többnyire rejtve maradnak és nehezen fejthetőek meg. Ami azonban szembetűnő, az a megvásárolt áruk felhalmozása, a saját pénztárcához mérten kiugróan magas kiadások, a gyarapodó adósságok.

453488522
Fotó: Matt Cardy
Távolról sincs vége, olvasson még »

A mindennapi örömöktől fosztjuk meg magunkat, ha folyton a jövőt tervezzük

Sákovics Diana , mzd 2016. április 18., hétfő 18:13

“Régen tényleg minden jobb volt?” -tettük fel önnek a kérdést néhány nappal ezelőtt, aztán még egy csomó másikat is kérdőívünkben, amiben arra voltunk kíváncsiak, hogyan is áll ön az idővel. Szeret az emlékeibe mélyülve utazni az elméjében? Sokat rágódik a múlton? Mennyi időt tölt a jövő tervezgetésével? Vagy mindez nem érdekli, él a ma élvezetének, esetleg csak hagyja, hogy történjen, amit a sors akar? 

Az, hogy hogyan válaszolunk ezekre a kérdésekre befolyásolja a döntéseinket, gondolkodásunkat, viselkedésünket, azt ahogy élünk, barátkozunk, amilyen kockázatokat vállalunk, de még azt is, hogy mire költünk és milyen gyakran járunk orvoshoz. “Az idő az a víz, amely tudatunk áramlását mozgatja.” - írja Philip Zimbardo, a híres stanfordi pszichológus. - “Annak ellenére azonban, hogy központi szerepet játszik az életünkben, ritkán gondolunk bele, hogyan szab határokat és ad irányt és jelentőséget létünknek." Tehát bár ritkán tudatosítjuk magunkban, az, hogy hogyan állunk az időhöz egy kognitív keretet, rendszert ad a gondolkodásunknak, jelentést az eseményeknek. Így egyáltalán nem mindegy, milyen időperspektívában gondolkozunk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

Blogok, amiket olvasunk

ÉDES POFA A cukormentes sütik jolly jokere

Nem csak cukor nincs benne, de tej és tojás sem. Édesség, bűntudat nélkül.

OTTHONTÉRKÉP Nincs éjjeliszekrényed? Nézz körül, és lesz!

Nem kell erre feltétlenül sokat költeni, egy mutatós polc, szék, utazóláda, régi komód mind-mind alkalmas lehet arra, hogy végre legyen egy praktikus és stílusos pakolóhely az ágy mellett.

HATÁRÁTKELŐ Néhány napon belül indul az új-zélandi vízumosztás

Minden évben száz magyar kaphat egy éves utazó-dolgozó vízumot, április 27 a dátum, és legyetek gyorsak, mert nagyjából 10 perc alatt elfogy. Tudnivalók
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés