Így előzhető meg az áttétes prosztatarák

GettyImages-sb10069531b-001 (1)

Az idejében felfedezett prosztatarák nagyon jó eredménnyel gyógyítható. Ám vizsgálat nélkül sajnos gyakran későn érkezik a diagnózis.

Ma Magyarországon évente körülbelül 4500 új betegnél fedeznek fel prosztatarákot. Bár sok férfi tart az urológiai vizsgálattól, a legtöbb esetben már elég a laboreredmény ahhoz, hogy hosszú időre megnyugodhassanak.

40 éves kor fölött járj szűrésre!

Bár a prosztatadaganatban szenvedő betegek számával kapcsolatban nem állunk rosszul az Európai Unióban, az időben felfedezett prosztatarákos esetek arányára nem lehetünk büszkék.

A prosztataráknak nincsenek specifikus tünetei
A prosztataráknak nincsenek specifikus tüneteieugenekeebler / Getty Images Hungary

„Annak nincs létjogosultsága, hogy a férfiakat évente szűrjük prosztatadaganatra” – mondja dr. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója, egyetemi tanár.

40–50 éves kor között azonban azt mindenképpen javasoljuk, hogy végeztessék el a PSA, azaz a prosztataspecifikus antigénvizsgálatot.

„Ha ennek értéke 1, illetve 1,5 nanogramm/milliliter felett van, akkor mindenképpen keressenek fel urológust, hogy kizárják a betegséget, és ebben az esetben lehet szükséges a végbélen keresztül történő tapintásos vizsgálat is. Amennyiben azonban az érték megfelelő, 1-2 évente javasolt megismételni a PSA-szűrést, 70 éves korig. 80 éves kor fölött azonban már ez sem szükséges.”

A prosztata rákos elváltozásának nincsenek specifikus tünetei

Dr. Nyirády Péter szerint a legnagyobb probléma, hogy a prosztatán belül kialakuló rosszindulatú daganat nem okoz tipikus tüneteket, esetleg csak olyanokat – gyakori vizelési inger, éjszakai vizelés, véres vizelet –, amelyek más urológiai betegségek esetén is jelentkezhetnek. 

Vérvizsgálat elegendő, hogy kizárjuk a prosztata rákos elváltozását
Vérvizsgálat elegendő, hogy kizárjuk a prosztata rákos elváltozásátPeter Dazeley / Getty Images Hungary

„Sajnos gyakran, mire a beteg már orvoshoz került, a rákos sejtek a szerven kívülre is átterjedtek. A leggyakoribb áttét a csontban szokott jelentkezni a prosztatarák esetén.

Ilyenkor gyógyító jellegű kezelésre nincs lehetőség, viszont viszonylag jó a túlélés aránya, és akadnak páciensek, akár akik még egy évtizedig is élnek a diagnózis után.

Ugyanakkor, ha a betegséget már akkor felfedezik, amikor csak a prosztatát érinti, a legmodernebb technikákkal gyógyítható a robotsebészettől a korszerű sugárterápiáig.

Nem valószínű, hogy Károly király prosztatarákban szenved

Nemrégiben derült ki Károly királyról, hogy miután prosztatamegnagyobbodás miatt műtötték, fény derült rá, hogy rosszindulatú daganatos betegségben szenved.

Károly király felhívta a figyelmet a betegségre
Károly király felhívta a figyelmet a betegségreChris Jackson / Getty Images Hungary

„Azt nem tudhatjuk, hogy a Károly király prosztatadaganatban szenved, és műtét közben sem fedezhették fel a daganatot, hiszen ez ilyenkor nem látszik – mondja Nyirády professzor. Sokkal inkább elképzelhető, hogy például egy endoszkópiás vizsgálat során derült ki, hogy esetlegesen a húgyhólyagban van daganat.

A prosztatarák kialakulásának esélyét nagyban növeli a genetikai hajlam. Az Urológiai Klinika igazgatója beszámolt egy egyesült államokbeli kutatásról, amely egyértelművé tette, hogy a leggyakrabban azok esetében végzetes ez a betegség, akiknek genetikai halmozódásuk van, azaz a családban előfordult hasonló megbetegedés. Ilyen esetben még kiemeltebben fontos a szűrővizsgálat.

„Szintén rizikófaktort jelent az elhízás, a szénhidrátban, finomított cukorban és finomított lisztben gazdag étrend és a mozgásszegény életmód is. Azt javaslom, hogy amellett, hogy részt veszünk a szükséges szűrővizsgálatokon, tegyünk meg mindent az egészségünkért, hogy megelőzhessük a daganatos betegségek kialakulását.”

Ha szeretnéd tudni, milyen szokással előzheted meg a daganatos megbetegedéseket, olvasd el ezt a cikkünket is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra