4 tipp, hogy a vonzalomból kapcsolat legyen

Mostanában úgy tűnik, kevésbé élvezzük az ismerkedés időszakát, annyira, hogy Tari Annamária pszichoanalitikus szerint a többség legszívesebben ki is hagyná a kapcsolatból az egészet. Ez persze abból a szempontból érthető, hogy ebben a szakaszban rengeteg a bizonytalanság. Eleve nehéz néha eldönteni, hogy van-e egyáltalán vonzalom, hogy a másik vajon szintén a potenciális partnert látja-e bennünk, vagy csak szeret velünk lógni, esetleg jól érzi magát a közelünkben, de nem áll készen egy kapcsolatra. Persze ezeken túl is számos érzelmi viszonyulás lehetséges, hiszen mindannyian máshogy, más igényekkel, elképzelésekkel, vágyakkal és más múlttal is érkezünk egy ismeretségbe.

shutterstock 268523735

Létezik viszont néhány tudományosan alátámasztott technika, ami általában erősíti az emberek közötti vonzalmat, így esetünkben hozzásegíthet ahhoz is, hogy a vonzalomból párkapcsolat legyen. Madeleine A. Fugère pszichológia professzor most négy ilyen hasznos tanácsot szedett össze a Psychology Today oldalán. 

Fejezzük ki, hogy bírjuk a másikat

Egy kicsit talán bénának tűnhet konkrétan megmondani valakinek, hogy kedveljük, de az esetek többségében ez a másik irántunk való vonzalmának erősödéséhez vezet. Jobban szeretjük ugyanis azokat, akik szeretnek minket. Ilyen egyszerű. Az tehát fontos, hogy kifejezzük: kedveljük a másikat, abban azonban érdemes bizonytalanságban hagyni őt, hogy mennyire. Egy nemrég végzett kutatás szerint ugyanis a bizonytalanság növeli a romantikus vonzalmat. A dolog hátterében valószínűleg az áll, hogy többet agyalunk azokon a dolgokon, így azokon a személyeken is, akikkel kapcsolatban nincsen biztos tudásunk, információnk, és minél többet fantáziálunk egy emberről ilyen szituációban, annál valószínűbb, hogy vonzódni is kezdünk hozzá. Ahogy növeli a vonzalmat az is, ha egy harmadik fél árulja el, hogy valaki vonzónak tart minket. Ha tehát nem vagyunk elég bátrak kifejezni érzéseinket potenciális partnerünknek, az se rossz ha megüzenjük valakivel. 

Keressük a fizikai közelséget

Bár ma már lehetőségünk van arra, hogy bárkivel bármikor felvehessük a kapcsolatot, rácseteljünk, ráírjunk vagy felhívjuk, a vonzalmat mégis a személyes találkozások, a fizikai közelség erősíti a leginkább. Minél közelebb vagyunk valakihez fizikailag, annál inkább kedveljük az illetőt és annál vonzóbbnak is találjuk. A közelég ugyanis növeli az ismerősség érzését, az ismerősség pedig a vonzalom mélyítésének egyik remek módja. Ha tehát bejön valaki, érdemes keresni azokat a helyzeteket, amikor személyesen találkozhatunk, és ezekben a helyzetekben is érdemes - a kellemesség határain belül - minél közelebb tartózkodni az illetőhöz. 

shutterstock 201457859

A szemkontaktus sokat segít

Korábbi kutatások már bebizonyították, hogy a szemkontaktus megtartása a kölcsönös vonzalom egyik fontos indikátora, ami egyébként idegenek között is remekül működik. Jobban kedveljük azokat, akiknek hosszabban nézünk a szemébe. A direkt szemkontaktus úgy tűnik, elemi szinten jutalmazó erejű, hatására ugyanis megnő az aktivitás az agy jutalmazással kapcsolatos területén. Nem véletlen, hogy a flörtrepertoárunk olyan fontos eleme a szemezés. 

Keressük a közös izgalmas élményeket

Egy vidámpark, egy horror film, a közös edzés, egy pörgős meccs vagy bármi, ami a izgalmai szintünket emeli, növelni fogja a vonzalmat. Az arousalszint emelkedése ugyanis olyan testi tünetekkel jár, mint a hevesebb szívdobogás és a légzésszám növekedése, amiket gyakran a másik személyének és nem az adott szituációnak tulajdonítunk. A testünkből származó visszajelzések pedig hatnak az érzéseink megítélésére, intenzitására is. Ha tehát a másik közelében hevesebben ver a szívünk, valószínűbben tartjuk őt vonzóbbnak. 

A tanulság tehát az, hogy ha párkapcsolattá mélyítenénk a vonzalmat, akkor törekedjünk a személyes találkozásokra, az izgalmas közös programokra, közben pedig tartsuk a szemkontaktust és adjunk pozitív visszajelzéseket. De ha még így sem lesz semmi a dologból, akkor próbáljuk elengedni a fantáziaképet, és lépjünk tovább. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek