A pénzes pasik vonzóbbnak tartják magukat

A pénztől ugyan boldogabbak nem leszünk, gyökerek viszont annál valószínűbben. Legalábbis a korábbi kutatásokból az derül ki, hogy a gazdagok társaiknál gyakran nagyképűbbek, kevésbé segítőkészek és inkább híjján vannak az empátiának. De vajon az anyagi helyzetünk hatással van arra is, milyennek látjuk magunkat és partnerünket? Úgy tűnik, a férfiak esetében mindenképp. 

A Frontiers in Psychology-ban megjelent friss kínai kutatás eredményei azt mutatják, hogy a magukat gazdagabbnak érző férfiak elégedetlenebbek partnerük külsejével, és többre tartják magukat, mint kevésbé jól szituált társaik. Ezzel szemben a nők anyagi helyzete nem befolyásolja, hogy mennyire elégedettek párkapcsolatukkal, ahogy azt sem, mennyire tartják vonzónak magukat. Mindkét nemnél igaz azonban, hogy jó anyagi háttér esetében kezdeményezőbbek a partnerkapcsolatokban, vagyis bátrabban fejezik ki vonzalmukat.

shutterstock 85781911

Darius Chan professzor szerint az eredmények magyarázatát az evolúciós örökségünkben kell keresni, pontosabban abban, hogy a párválasztásban mi adja meg a férfiak és nők szemében a saját értéküket. Ebből a szempontból nézve a nőknél a fizikai vonzóság, míg a férfiaknál az erőforrásokhoz való hozzáférés a kritikus szempont. Ha a professzornak igaza van, akkor az eredmények más kultúrákban is hasonlóak, hiszen az evolúció hatásai kultúrafüggetlenek. Hogy tényleg így van-e, azt későbbi kutatásoknak kell megállapítania. 

Bárhogy is van, azt már tudjuk, hogy a szexi pasik önzőbbek és lenézőbbek társaiknál, ahogy azt is, hogy a gazdagok úgy általában rosszabb arcok. Ha kiderül, hogy a gazdagok rosszfejsége a párkapcsolatban is markánsan megjelenik, akkor az evolúciós szempontból tutinak tűnő szexi és gazdag férfiakat érdemes inkább messze elkerülni. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra