10 láthatató jele annak, hogy depressziós a gyerek

A depresszió lassan egy teljesen hétköznapi jelző lett arra, ha az ember aktuálisan nem érzi jól magát. Boldog-boldogtalan mondja el napjában akár többször is, hogy ő mennyire depressziós a munka/időjárás/párkapcsolat miatt. Közben pedig nagyon fontos lenne, hogy észrevegyük az igazi depresszió jeleit magunkban vagy családtagjainknál, és ne elbagatelizáljuk azt, ha már esetleg tényleg kialakult.

Különösen veszélyeztetettek a fiatalok, hiszen a hangulatingadozás, a nagymértékű súlyváltozás vagy a napi szokások teljes megváltozása csak egy apró jelzés, amire szülőként oda kell figyelnünk. Ráadásul a tiniknél sem mindig értelmezhetőek könnyen a szorongásos és depressziós jelek, hiszen pubertáskorban a hangulatváltozások például teljesen hétköznapi dolognak számítanak. Mégis lehetnek olyan jelei ezeknek a hangulatváltozásnak, amik sokkal extrémebbek a korábbiaknál, ezeket pedig már nem árt időben felfedezni.

shutterstock 284289272

Dr. Aaron Krasner pszichológus a PsyBlognak úgy nyilatkozott, hogy a mentális problémákkal küzdő gyerekek 20%-ánál ismerik fel körülbelül a betegséget, így csupán ők kapják meg a szükséges orvosi segítséget. 

Íme tíz jel, amire a pszichológus szerint szülőként nem árt figyelni:

1. Önbántalmazás vagy önpusztító szokások felvétele

2. A fizikum teljes átalakulásának külső és belső jelei

3. Gyakori dühkitörések

4. Merőben új baráti társaság

5. Súlygyarapodás/súlycsökkenés

6. Elhanyagolt higénia

7. Küzdelem a problémákkal és a mindennapos dolgokkal 

8. Alkohol és/vagy drogproblémák megjelenése

9. Károkozás önmagában vagy másban

10. Szűnni nem akaró rémálmok

Ugyanígy, a kiugróan nagy változás az iskolai teljesítményben vagy a mindennapi megszokásokban szintén intő jel lehet. “A fiatalok mentális problémáinak családi viszály az eredménye, és nem elhanyagolható, hogy ilyenkor az egész család involválódik, és közösen kell megtalálni a kifele vezető utat” – véli Dr. Aaron Krasner. Ezért aztán kiváltképp kamasz korban (amikor a legnehezebb) javasolt nyitva tartani a kommunikáció csatornáit, amennyiben van olyan a családban, aki jeleit mutatja a fenti problémák nagy részének. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra