Az idegeneknek még a szaga is rosszabb

A használt pelenka büdös. A hányás is büdös. Sőt, az intenzív izzadságszag is az. Igaz? Nem feltétlenül. Nyilván egyik anyuka sem állítja, hogy csecsemője teli pelenkájának van a világon a legjobb illata, mégis sokkal elviselhetőbbnek tartja azt, mint egy idegen baba pelenkájának szagát. Hasonló a helyzet hányásfronton, az izzadságnál meg még inkább. A izzadt szerelmünket simán érezzük szexinek, izgatónak, kellemesnek, míg a tömött villamoson kapaszkodó idegen hónaljszagától inkább csak a gyomrunk fordul fel. Az tehát, hogy egy szagot hogyan értékelünk, korántsem objektív dolog: sokban az érzéseinktől, gondolatainktól függ. Korábbi kutatásokból például tudjuk, hogy ha szorongunk, a hétköznapi szagokat is kellemetlenebbnek éljük meg, mint nyugodtan, egy friss kutatás alapján pedig úgy tűnik, hogy jobb a szaga azoknak, akikkel azonos csoportba soroljuk magunkat. 

A Proceedings of the National Academy of Sciencesben megjelent vizsgálatban a kutatók két egyetemista csoportban mérték, hogyan hat a közös és eltérő csoporttagság az izzadt pólók megítélésére. Az eredmények pedig azt mutatják, hogy a büdös pólók iránt mutatott undor mértéke attól függött, hogy a ruhadarab tulajdonosát a saját vagy egy rivális csoport tagjának tekintették-e a résztvevők. Akivel együvé tartozunk, annak a szaga is jobb. 

tk3s 13180013

A Scientific American számos szakértőt kért meg a kísérlet magyarázatára, és úgy tűnik ezért az egészért az evolúciónk a felelős. A túlélésünk szempontjából ugyanis a saját csoport mindig fontos szerepet töltött be, ahogy az is, hogy az idegeneket távolságtartással, gyanakvással kezeljük. Ahhoz, hogy együtt tudjunk működni a csoportunkba tartozókkal jó ha kellemesen érezzük magunkat a közelükben, a megfelelő távolságtartáshoz viszont kifejezetten jól jön, ha már a másik szaga is taszító. 

Azt eddig is tudtuk, hogy a saját csoportunk hatása olyan erős, hogy a szadistát is ki tudja hozni az átlagemberből, de ebből a vizsgálatból úgy tűnik, hogy ez a hatás még az érzékeinket is képes befolyásolni. Ha tehát legközelebb észreveszi, hogy vonzódik vagy undorodik egy ember szagától érdemes elgondolkodni a vele való viszonyán is. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek