Bizonyított, hogy bukunk a narcisztikusokra!

Önmaga iránti szélsőséges érdeklődés, empátia- és bűntudathiány, elfogadásra és nyitottságra való képtelenség, esetenként irigység és arrogancia – ezek a narcisztikus lelki beállítódás tipikus jellemzői. Már ebből a tulajdonságkupacból is tisztán látható, hogy egy narcisztikus emberrel az átlagosnál jóval nehezebb együtt élni. Erről olvasóink is beszámolnak például itt és itt is. De vajon ha ilyen nehéz a narcisztikusokkal egy kapcsolat, hogy az ördögbe találnak maguknak párt? Egyáltalán ki vonzódik hozzájuk? Egy friss kutatás szerint a többség.  

A European Journal of Personality-ben nemrég megjelent vizsgálatban a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a sötét triádnak nevezett vonások – pszichopátia, narcizmus, machiavellizmus – randihelyzetben mit váltanak ki az ellenkező nemből. Ahhoz, hogy ezt kiderítsék, 90 emberrel töltettek ki egy rakás kérdőívet, majd ültették be őket egy rapid randis helyzetbe. A személyes találkozást követően a résztvevők egy gyors kérdőívben jelezték, hogy beszélgetőtársuk mennyire volt vonzó barátnak, egyéjszakás kalandnak, tartós szexpartnernek vagy társnak, hosszú távon is. 

Az eredményekből kiderült, hogy a narcizmus skálán magas pontszámot elért nőket és férfiakat is kifejezetten vonzónak találták a potenciális partnerek, nemcsak a rövid, de a hosszú távú kapcsolatokra is. Barátkozni viszont sem a nők, sem a férfiak nem nagyon akartak a narcisztikusokkal. A férfiaknak egyébként egy futó kaland erejéig a pszichopátiás vonások is bejöttek, fordítva azonban nem volt ilyen összefüggés.

shutterstock 137338826

A kérdőívek elemzése alapján a kutatók megállapították, hogy nem maga a narcizmus az, ami vonzó, hanem az azzal társuló egyéb tulajdonságok, így a férfiak esetében az extraverzió, míg a nőknél a vonzó megjelenés. A kifelé forduló, kalandot kereső, bátor férfi, és a fizikailag vonzó nő iránti vonzalom pedig már a génjeikkel érkezik, evolúciós szempontból ugyanis mindkét vonásnak megvannak az előnyei. 

Ha tehát egy narcisztikus ember mellett kötünk ki azért első körben az evolúció a hibás, másodikban meg persze mi, akik elmulasztottuk feltenni a menekülésre sarkaló kérdést, amire a másik nagy eséllyel igennel válaszolt volna, vagyis azt, hogy: te narcisztikusnak tartod magad?

Oszd meg másokkal is!
Mustra