15 jel, amiből biztosan tudhatod, hogy nincs szükséged coachra

Velem sincs minden rendben, veled sincs minden rendben, és ez így van rendben. (Paul Watzlawick)

A különböző coachingstílusok – kimondva vagy kimondatlanul – azt ígérik, hogy minden coachingkompatibilis problémát, üzleti környezetben szervezet- és egyéni fejlesztési feladatot vagy az életünkben adódó nehéz helyzetet, elakadást meg tudnak oldani. Ahol a coachingkompatibilis minden olyan „működési” változtatási igény, amelyhez az ügyfélben az ismeretek és az erőforrások már jelen vannak, azaz tudja, akarja de – valamiért – nem csinálja. Ugyanakkor el kell mondanunk, hogy a coaching – bár igen felkapott és egyben igen lejáratott dolog – egyáltalán nem csodaszer.

Az ügyfelek különböző elvárásokkal jönnek coachingra. Van, aki valamilyen jól körülhatárolt témára vagy problémára szorítkozó, néhány találkozóból álló folyamatban gondolkodik. Van, aki önfejlesztési eszközként gondol a coachingra. Mások az életükben egy folyamatosan jelen lévő, elérhető coachot keresnek, akivel minden problémájukat, dilemmájukat meg tudják osztani, és olyan is előfordul, hogy valaki a vezetői, családtagjai és/vagy barátai javaslatára jön el egy beszélgetésre.

A coachnak minden esetben az etikai és a szakmai irányelvek betartásával és magas szintű önismerettel kell kialakítania azt a kapcsolati szerződést, amely világossá teszi az ügyfél számára, hogy mit várhat el tőle, és mit nem, valamint hogy kinek milyen felelőssége van a coaching sikerében. De azt is tisztázni kell az ügyféllel, hogy milyen igényeit, kéréseit, megnyilvánulásait fogadták el, és melyeket nem.  

beszlgetos kinos  shutterstock 131472620

Biztosan tudhatod, hogy semmi szükséged coachingra, ha igaz rád, hogy:

  1. Reggel vidáman és energikusan ébredsz, szinte kipattansz az ágyból. Pontosan tudod, hogy mit fogsz elvégezni aznap, és úgy gondolod, a rendelkezésedre álló idő elég lesz mindenre. (Este pedig elégedett mosollyal az arcodon hajtod a fejedet a párnára, csak hogy kerek legyen a történet.)
  2. Tudod, hogy merre megy az életed, és azt is tudod, mi lesz a következő lépésed.
  3. Nincs benned bizonytalanság sem a jelenedet, sem a jövődet illetően.
  4. Tudod, mik az álmaid és céljaid, fókuszban vannak, és haladsz feléjük vagy már el is érted őket.
  5. Tisztában vagy azzal, hogy mik a fő mozgatórugóid, motiváló tényezőid, és ezek aktívan, lelkesen mozgásban tartanak a mindennapokban.
  6. Tele vagy lendülettel, és másokat is inspirálsz, feltöltöd őket az energiáddal.
  7. Úgy érzed, hogy ennél jobb már nem is lehetne az életed.
  8. Döntéshelyzetekben könnyed eleganciával és nagy magabiztossággal voksolsz a számodra legvonzóbb alternatívára, egyetlen kézmozdulattal félresöpörve a kétely kezdődő csíráját.
  9. Tele vagy önbizalommal, és bizakodva tekintesz az előtted álló feladatokra.
  10. Egy-egy problémán vagy helyzeten nem őrlődsz hetekig vagy hónapokig, hanem a saját legjobb formádat is megszégyenítő gyorsasággal és alapossággal döntesz.
  11. Szenvedélyesen veted bele magad abba, hogy látszólag lehetetlen dolgokat véghez vigyél.
  12. Ha bármilyen problémád vagy helyzeted megoldásra vár, magadban tudod a legjobban megoldani.
  13. Az élettapasztalatod vagy a tréningek, esetleg a könyvek már mindenre választ adtak, amit az életeddel kapcsolatban tudni akartál.
  14. Nincsenek visszatérő, megoldhatatlannak tűnő helyzetek az életedben, sem olyan konfliktus, ami egyre csak romlik.
  15. Nem veszed magadon észre a kiégésnek semmilyen jelét.

 Természetesen ez a lista egy torzított tükör, de talán segít abban, hogy más szemszögből nézd az életed. Ha a fentieket olvasva azt érzed, hogy az állítások nagyon sok pontban szöges ellentétben állnak az életeddel, akkor ideje talán elgondolkodnod, hogy elmenj-e egy segítő beszélgetésre.

És hogy mitől működhet majd a coaching?

A kompetenciáktól függetlenül, ahogy azt Erik de Haan kutatásai is kimutatták, a coaching eredményessége szempontjából nem az alkalmazott technika, módszer, irányzat jelenti a különbséget, hanem elsősorban a coach és az ügyfelek közötti kapcsolat minősége, az empatikus megértés képessége és a pozitív előfeltételezések.

Azaz egyszerűen sikeresebbek azok a coachingok, amelyeken a coach önismerete jó (rendszeres hivatásgondozásban, szupervízióban, coachingban részesül), barátságos, elérhető, előzékeny az ügyfelével, és odafigyel rá. Ezeken alapulva bizalmi kapcsolat tud kialakulni közöttük, ahol dedikált teret is időt kap az ügyfél arra, hogy önmagán, elakadásán, problémáján, vágyain dolgozzon.

Írjon nekünk!

Segítségre, tanácsra van szüksége? Kérjük, írjon nekünk a divanycoach@mail.index.hu címre, és mi válaszolunk itt, az Ego blog life coach sorozatában, természetesen olvasóink névtelenségét megőrizve!

Steiner Kristóf például örömmel válaszol külföldön új életet kezdők, spirituális útkeresők, étkezési zavarokkal küszködők vagy szexuális orientációjuk, származásuk miatt kirekesztett olvasók kérdéseire, kéréseire. Marjai Kamilla addiktológiai konzultáns a kémiai és viselkedési függőségekkel foglalkozik, de szívesen reagál a függők hozzátartozói oldaláról felmerülő kérdésekre is. Juhász Dániel pszichológus gyermekpszichológus, pár- és családterápiás tanácsadó, a Humánia Pszichológia Blog szerzője, akihez bátran fordulhatnak családi, házassági és nevelési problémákkal is. A life coach csapat tagja továbbá Sákovics Diana pszichológus, aki szívesen segít párkapcsolati és szexuális problémákkal, magánnyal, életvezetési válságokkal kapcsolatban. Írjon nekünk bizalommal, igyekszünk segíteni!

Oszd meg másokkal is!
Mustra