Hat hatékony feszültségoldó technika

Mindannyiunknak van rossz napja. A nap, amikor morcosak vagyunk, keserűek, gyorsan felhúzzuk magunkat, a megszokottnál hevesebben reagálunk, odakaffantunk, csapkodunk. Ebben az ingerlékeny állapotban szervezetünkben magas a stresszhormon, a kortizol szintje, aktiválódik az ősi harcolj vagy menekülj rendszer, érzékeink élesebbek, minden apróságra felkapjuk a fejünket, és minden apróságon újra és újra fel is húzzuk magunkat. Nem valami jó érzés. Ráadásul nemcsak mi szenvedünk, hanem a környezetünk is. Az ingerlékenység ugyanis gyorsan terjedő méreg, hangulatunkkal pillanatok alatt ronthatjuk el a munkahelyi légkört, a családi vacsorát, vagy éppen a boltos lány teljes munkanapját. De vajon mit lehet tenni, hogy megszabaduljunk az ingerlékenységtől? 

Ezt a kérdést járta körül a Psychology Today-ben Guy Winch pszichológus, aki az elmúlt években lelkesen kutatta hogyan is lehetne jobb a pszichés higiénénk, hogyan kezelhetjük hatékonyabban lelki sérüléseinket, és hogyan nyújthatunk magunknak lelki elsősegélyt kudarc, visszautasítás, magány esetén. Jöjjön Winch hat ellenszere az ingerlékenységre.

Azonosítsuk a feszültségforrást!

Az ingerlékenységben éppen az a fura, hogy mindenre ugrunk, minden zavar, minden irritál. De ez a folyamat mégiscsak elkezdődött valahol, van egy eredője, valami, ami belerántott minket ebbe a hangulatba. A feszültségforrás ezer dolog lehet a fáradtságtól a túlterheltségen át a még megoldhatatlannak tűnő problémákig, de lehet ez egy olyan apróság is, ami elméletileg túl kicsinek, túl jelentéktelennek tűnik ahhoz, hogy ilyen intenzív hatást váltson ki belőlünk, mégis megteszi. Ezek az apróságok gyakran az elevenünkbe vágnak, olyan nem tudatos félelmeinket, szorongásainkat, bizonytalanságainkat aktiválják, amiket réges-régen hordozunk magunkban kimondatlanul. Ahhoz, hogy ezeket képesek legyünk felismerni, szükség van arra, hogy kíméletlenül őszinték legyünk önmagunkhoz: ehhez kell az önismeret. A feszültségforrás azonosításához ugyanis fel kell ismernünk, azonosítanunk a hangulatunk okát, és ezt tudatosítani magunkban. Ez feloldani nem fogja ugyan teljesen az ingerlékenységünket, de finomítani, csökkenteni képes, és legalább nem döbbentenek le minket a saját reakcióink. Már ez is haladás.

Csökkentsük a koffein és az alkohol fogyasztás!

Az alkohol agresszívabbá tesz, a kávé pörget, nem meglepő tehát, hogy az irritáltság hátterében gyakran a túl sok kávé és alkohol áll. Ráadásul amikor ezekből a szerekből túl sokat fogyasztunk, gyakran fáradtabbak is vagyunk a kelleténél, ami lenyomja a hangulatunkat és csökkenti empatikus képességeinket. Hisztisek leszünk, és nem érdekel minket, hogy ez másokra hogyan hat. Ahhoz, hogy megőrizzük az érzelmeink kontrollálására való képességünket, érdemes odafigyelni, hogy eleget aludjuk, és ha ez nem jön össze, legalább az alkohol- és kávébevitelt érdemes csökkenteni. 

Együttérzés, az kell!

Van, aki kevésbé és akad, aki túlzottan is empatikus társaival, de az biztos, hogy az együttérzésre való hajlam gyerekkorunktól kezdve alakul bennünk. Magunkra viszont hajlamosak vagyunk nem alkalmazni. Amikor ingerlékenyek vagyunk, gyakran még azért is ostorozzuk magunkat, mert nem tudjuk megfelelően kontrollálni az érzéseinket, ahelyett, hogy szánnánk néhány pillanatot az önsajnálatra. Ebben az esetben ugyanis az önsajnálatnak, annak, hogy észrevegyük, nekünk rossz, hogy rosszul vagyunk a bőrünkben, nagyon is helye van. Winch szerint ilyenkor jól jön – jobb híján – egy fantáziaölelés valakitől, akit szeretünk, az érzés, hogy szeretve vagyunk, hogy vigasztalnának. Amikor pedig jobban érezzük magunkat egy kicsi ideje, hogy együtt érezzünk azokkal is, akik a környezetünkben vannak, akiknek hozzánk hasonlóan büntetés az ingerlékenységünk. 

Tágítsuk a perspektívát!

Amikor ingerlékenyek vagyunk, gyakran beszűkül a tudatunk, lényegtelen apróságokon húzzuk fel magunkat, olyan dolgokon, amikre hetekkel később már nem is emlékszünk. Ha képesek vagyunk a zaklatott pillanatunkban megállni és tágabb perspektívából szemlélni az életünket, akkor képesek leszünk végiggondolni azt is, miért lehetünk hálásak az életben. Már csak ez a gondolat, már csak az, hogy keressük, amiért hálásak lehetünk, enyhíti majd a negatív hangulatunkat.

Szabaduljunk meg a feszültségtől!

Tudja mit csinál a nyúl, amikor megijed? Rohan. És vajon mit csinált egy veszélyes életpillanatban ősünk? Rohant, vagy éppen harcolt, ha úgy ítélte meg. Amikor ingerlékenyek vagyunk, testünk ősi reakciói elborítanak minket, harcolj vagy menekülj üzemmódba kerülünk, éppen úgy, mint ősünk tette ezt veszély idején. Így tehát a stressz csökkentésére mi is alkalmazhatunk ősi módszereket. Ha lehetőségünk van rá, menjünk el edzeni, futni, nagyot gyalogolni, vagy csináljunk néhány fekvőtámaszt, már az is segít. Ezzel adekvát választ adunk a szervezetünknek egy benne keletkező problémára, és rögtön kellemesebben érezzük magunkat

Vonuljunk nyugalomba!

Ahogy a kimozgás, úgy a semmittevés is hatásos lehet ingerlékenység ellen, különösen, ha a hangulatunk a túlterheltségből fakad. Ilyenkor érdemes megpróbálni egy kicsit elvonulni, egyedül lenni, meditálni, vagy akár csak beülni egy kád vízbe. A lényeg, hogy próbáljunk meg feloldódni a jelenben, kisimítani az agyunkat, majd lassan felkészíteni a rá váró feladatokra. Ez utóbbival talán megelőzhető, hogy visszacsússzunk az ingerlékeny hangulatba.

Bármi kínoz is minket a mindennapokban, bizonytalanság, magány, feszültség vagy ingerlékenység, tehetünk ellenük. Ehhez azonban az kell, hogy képesek legyünk felismerni, hogy problémánk van és elég értékesnek tartani magunkat ahhoz, hogy megpróbáljunk segíteni saját magunkon. 

Írjon nekünk!

Segítségre, tanácsra van szüksége? Kérjük, írjon nekünk a divanycoach@mail.index.hu címre, és mi válaszolunk itt, az Ego blog life coach sorozatában, természetesen olvasóink névtelenségét megőrizve!

Steiner Kristóf például örömmel válaszol külföldön új életet kezdők, spirituális útkeresők, étkezési zavarokkal küszködők vagy szexuális orientációjuk, származásuk miatt kirekesztett olvasók kérdéseire, kéréseire.

Kuna Gábor pszichológus, család- és párterápiás tanácsadó, az ÖNSEGÍTŐ Személyiségfejlesztő Műhely szakmai vezetője szívesen válaszol munkahellyel, munkahelyi konfliktusokkal és kudarcokkal, felnőttkori pályaválasztással és élethelyzeti döntésekkel, illetve családi krízisekkel kapcsolatban is. Révész Renáta Liliána családterapeuta és gyásztanácsadó, akihez bátran fordulhatnak családi, házassági, nevelési problémákkal, gyász, válás, trauma, stressz okozta nehézségekkel és pályaválasztási, munkahelyet érintő kérdésekkel is. A life coach csapat tagja továbbá Sákovics Diana pszichológus, aki szívesen segít párkapcsolati és szexuális problémákkal, magánnyal, függőséggel, életvezetési válságokkal kapcsolatban. Írjon nekünk bizalommal, igyekszünk segíteni!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek