Itt a tevékenység, ami 50 százalékot dob gyermeke memóriáján

Nem nagy bréking, hogy az edzés jót tesz a memóriánknak,tudják ezt az okosok rég, ahogy tudják azt is, hogy az időskori testmozgás segít tovább frissen tartani az elmét. Most egy friss kutatás árnyalta a képet, és kiderült melyik az a mozgásforma, ami akár ötven százalékkal is növelheti a rövid távú memória hatékonyságát. Hogy melyik az? A fára mászás, az. 

Oké, a fára mászáson túl az egyensúlyozás, az akadálypályákon való átjutás és vizesvödör kilötyögtetés nélküli cipelése is mind hatékony memóriafejlesztők. Ezekben az aktivitásokban az a közös, hogy közben az agyunk ezerrel a test térbeli helyzetére koncentrál, koordinálja a mozdulatokat, a testből érkező visszajelzések alapján tervezi a következő mozdulatsort és közben folyamatosan frissíti az éppen látott világ modelljét. Ez a feladat pedig a rövid távú memóriának nevezett munkamemóriát jelentősen terheli, és úgy tűnik jelentősen fejleszti is. Ráadásul ez a fejlődés látványosabb, mintha egy padban ülve szívnánk magunkba az új információkat. Legalábbis ez derül ki abból a friss floridai vizsgálatból, amit a Perceptual and Motor Skills nevű szaklapban publikáltak a kutatók. 

“A kutatásból úgy tűnik, hogy a gondolkodást igénylő mozgásformák nemcsak a testünket, de az agyunkat is edzik” – állítja dr Ross Alloway a kutatás vezetője. Mindegy, hogy gyerekről vagy felnőttről van szó, ha előre bejósolhatatlan mozgást végez, ami tudatosan alkalmazkodást követel, az fejleszti a rövid távú memóriát. A klasszul üzemelő rövid távú memória pedig elég hasznos dolog: döntő tényező például a gyerekek tanulmányi eredményeiben. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek