Kiderült: kiszagolható a boldogság

Azt már korábban is tudták a kutatók, hogy a testnedvekből kiérezhető a félelem, de egy friss tanulmányból most az is kiderült: az izzadságban vannak olyan vegyületek, amik az egyén boldogságáról árulkodnak, írja a PSYBlog. És hogy hogyan jöttek rá? Szagolgatással.

„Arra jutottunk, hogy ha jókedvünkben izzadunk, akkor az másokat is megfertőz és boldog állapotot idéz elő náluk. Röviden: olyan, mint a mosoly, ragályos" – mondta el Gün Semin, az Utrechti Egyetem professzora. A kísérletben egyébként az alanyokkal olyan videókat nézettek, amelyek különböző érzelmi reakciókat váltottak ki belőlük, miközben a hónaljukra verejtékfelfogó párnát rögzítettek. Ezután nőket kértek meg arra, hogy szagolják meg a mintákat – nekik ugyanis köztudottan jobban működik az orruk, mint férfitársaiknak.

143444014
Andreas Rentz / Europress / Getty

A kísérletben résztvevők ugyan nem tudtak válaszolni arra a kérdésre, hogy vajon hogyan érezte magát az izzadság gazdája, de tudattalan reakcióik árulkodóak voltak. Amikor ugyanis egy boldog testnedv szagát szippantották be, akkor láthatóan mosolyra húzódott a szájuk. „Ez egy újabb fontos lépés az emberi verejték kommunikációs funkciójának megértésében. Folytatjuk a munkát, hogy megértsük, miként hatnak az emberekre a benne található vegyületek" – tette hozzá Semin.

 Ezek után pedig csak egyetlen dolgot képzeljen el: mi lesz, ha a parfümkészítők rájönnek, hogy a boldogságot illatok útján is lehet kommunikálni.

  

Oszd meg másokkal is!
Mustra