Rémálmai vannak? Aludjon eleget!

Ha eddig kínosan kerülte a horrorfilmeket vagy a késői étkezést, hogy megelőzze a rémálmokat, akkor jó hírünk van: ezentúl egyikről sem kell lemondania. Finn kutatók szerint ugyanis valójában a depresszió (illetve az önmagunk iránt érzett negatív érzések), az álmatlanság és a kimerültség tehető felelőssé a rémálmok kialakulásáért. 

Dr. Nils Sandman, a Turku Egyetem kutatója és társai 13 922 embert vizsgáltak meg 2007 és 2012 között, az eredményeket pedig idén publikálták. A résztvevők feladata az volt, hogy kitöltsenek egy kérdőívet az egészségükről, és jelezzék, hány rémálmuk volt az azt megelőző 30 napban. 45 százalék (gyakrabban nők) számolt be szorványosan előforduló rémálmokról, míg a többieknek egyáltalán nem volt ilyen élményük a vizsgálati idő alatt. 

A depressziós, önmagukkal szemben negatív érzéseket tápláló emberek 28,4 százaléka szenvedett a rémálmoktól, míg az alvási nehézségekkel küzdő inszomniások 17,1 százalékánál jelentkeztek rémálmok. Sandman szerint egyébként az is elképzelhető, hogy a rémálmok a kialakuló depresszió előjelei lehetnek, így érdemes azokat komolyan venni. Ugyanakkor úgy véli, hogy a rémálmok, az inszomnia és a depresszió gyakran járnak együtt, így a kezelés során érdemes lehet a rémálmok megfékezésével is foglalkozni.  

A vizsgálatban egyébként mókás, hogy a kutatást végző orvos neve (Sandman) egy olyan lény neve is, aki homokot szór az emberek szemére, mielőtt elalszanak, hogy szép álmuk legyen. Magyarul Álommanónak szokták hívni. 

tk3s 1167260
Northfoto
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra