Így győzheti le az édesség utáni sóvárgást

Egyre többen keresnek a munkahelyi nassoláshoz a csokinál egészségesebb rágcsálnivalókat, de napi rendszerességgel fogyasztva hosszú távon ezek sem tesznek jót. Igen ám, de akkor mit lehet tenni a hirtelen ránk törő sóvárgás ellen? Sétálni, azt kell. 

A PLOS ONE-ban megjelent kutatás szerint negyedóra séta vagy bármilyen fizikai aktivitás a vizsgált túlsúlyos nők 98 százalékánál, illetve a férfiak 68 százalékánál csökkentette a nassolás iránti vágyat. Adrian Taylor, a kutatás vezetője egy korábbi vizsgálat alapján indult el, ami arra az eredményre jutott, hogy egy 15 perces séta csaknem a felére szorítja vissza a csokievés iránti vágyat.

És hogy mi is a gond a munka közbeni nassolással? Taylor szerint az, hogy gyakran válik szokássá, ráadásul súlygyarapodáshoz is vezet. Persze, a legtöbben úgy vélik, hogy ezek a kis falatozások plusz energiát adnak, de sokan csak unaloműzésből eszegetnek, vagy így vezetik le a stresszt. „Az emberek többsége nem tud lemondani a napi nassolásról, de ez a tanulmány megmutatta, hogy egy negyedórás sétával a felére csökkenthető bevitt ételmennyiség". 

A kísérletben 47, átlagosan 28 éves, túlsúlyos ember vett részt, akik rendszeresen csokit vagy egyéb rágcsálnivalókat fogyasztottak munka közben. A kísérlet kezdete előtt három nappal már nem nassoltak, hogy a kutatás kezdetekor már eléggé ki legyenek éhezve egy kis csokira. A laborban a résztvevők fele sétált 15 percet egy futópadon, míg a többiek csak csendben ültek. Aztán kaptak egy bonyolult tesztet, hogy stresszt idézzenek elő náluk, amihez adtak egy kis nassolnivalót is. A kísérlet szerint sokkal kisebb falásroham tört rá azokra, akik előtte sétáltak, mint azokra, akik ezt kihagyák, és jobban meg is állták a csokievést azok, akik előtte mozogtak. 

„A fizikai aktivitás után a túlsúlyos emberek sokkal könnyebben megállták, hogy cukros nassolnivalókat fogyasszanak. Amikor a csoki vagy a rágcsálnivaló fogyasztása már megszokássá válik, egy kis fizikai aktivitás is hatékonyan tudja csökkenteni a vágyat, hogy nassoljunk, még olyan helyzetekben is, amikor valaki stressznek van kitéve, és étel is van nála" – összegezte a megfigyeléseit a kutatás vezetője. Persze, az is megoldás lehet, ha egészen egyszerűen nem vesz magának nassolnivalót. A kutatás szerint úgyis elmegy a kedve az egésztől, mire elér a boltig.

shutterstock 97093700
Shutterstock
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra