Így tartsa magát szellemileg és testileg is frissen!

Csak néhány egyszerű dolgot kellene megváltoztatnunk az életmódunkban ahhoz, hogy pengébb legyen az agyunk, gyorsabban és hatékonyabban oldjuk meg a problémákat, és megvédjük magunkat az öregkori elbutulástól. Nem hangzik reálisnak? Pedig az. Legalábbis a The Lancet nevű lapban nemrég megjelent tanulmány szerint.  

A  finn kutatás során egy speciális program keretében teszteltek 1260 idős, 60-77 év közötti embert, akiket a vizsgálat alatt véletlenszerűen vetettek alá valamilyen általános egészségügyi tanácsadásnak és egyéb speciális programoknak. A tesztből kiderült, hogy néhány egyszerű életmódbeli változtatással javíthatunk az agyműködésünkön, a problémamegoldó készségünkön, a gyorsaságunkon, valamint megelőzhetjük a demencia kialakulását is. Hogy melyek ezek? 

Nem úszhatjuk meg a mozgást sem.
Nem úszhatjuk meg a mozgást sem.Boston Globe / Europress / Getty

1. Diéta

A szakemberek azt tanácsolták, hogy fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonaféléket, alacsony zsírtartalmú tejet és húskészítményeket, illetve hetente legalább kétszer építsünk be halat az étrendünkbe. Arra viszont ügyeljünk, hogy napi ötven gramm cukornál többet ne vigyünk be a szervezetünkbe.

2. Kognitív tréning

A programban résztvevőket számítógépes agytornának vetették alá és tanácsokkal látták el őket arra vonatkozóan, hogy milyen trükkökkel tudják kondiban tartani a memóriájukat azért, hogy szellemileg is aktívak maradjanak. A trükkök közé természetesen olyan klasszikusabb elfoglaltságok is bekerülhetnek, mint az olvasás vagy a rejtvényfejtés.

3. Testmozgás

A szakemberek szerint hetente 1-3 alkalommal tanácsos beiktatni némi erősítő edzést az életünkbe. Az aerobikot 2-5 alkalommal ajánlják, de azért a testmozgás igencsak egyénre szabott – vannak, akik ennél jóval többet is tudnak teljesíteni, míg mások csak kevesebbet.

Nem mindegy, hogy mit eszünk.
Nem mindegy, hogy mit eszünk.Michael Gottschalk / Europress / Getty

4. Egészségügyi vizsgálatok

Rendszeresen ellenőriztesse vérnyomását, súlyát és testtömegindexét, hiszen ezeknek az eredményeknek az ismeretében még több jó tanáccsal láthatják el a szakemberek, ha változtatna az életmódján. Mielőtt részt venne egy olyan kutatásban, ahol gyógyszert kell beszednie, keresse fel orvosát és konzultáljon vele annak hatásairól és mellékhatásairól.

Előzze meg a demenciát!

A tanulmány kimutatta, hogy 25 százalékkal jobban teljesítettek a neuropszichológia teszteken azok, akik részt vettek a kétéves programban, mint azon társaik, akik kihagyták a programot. A gyorsaságot mérő teszt 150 százalékkal lett jobb a vizsgálatban résztvevők között, míg a memóriát, a gondolkodást és a problémamegoldást végrehajtó funkciók 83 százalékkal voltak magasabbak ebben a csoportban. „Több korábbi kutatás is kimutatta, hogy az idős emberek esetében van kapcsolat a kognitív hanyatlás és az olyan tényezők, mint a táplálkozás, a fitnesz és a szív egészsége között” – mondta a kutatás vezetője, Miia Kivipelto.

Szóval, a penge agyhoz nem kell más, csak egészséges táplálkozás, szellemi és testi edzettség és egészségtudatos viselkedés. Oké, ez igazából egyáltalán nem olyan egyszerű.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra