A munkanélküliség kellemetlenebb emberré tesz

Az ember alaptermészetét is megáltoztathatja az, ha munkanélküli lesz; kevésbé lesz nyitott, lelkiismeretes és kevésbé lesz kellemes ember, így még nehezebben talál új munkát. Legalábbis ez derül ki egy friss, a Journal of Applied Psychology nevű szaklapban megjelent kutatásból.

A vizsgálat eredményei ráadásul ellentmondanak annak a közkeletű elképzelésnek is, miszerint a személyiségünk állandó. "A kutatásból kiderült, hogy az olyan külső tényezők, mint a munkanélküliség nagyon erősen befolyásolják a személyiséget, és a munkanélküliség pszichológiája sokkal súlyosabb mint ahogyan azt eddig gondoltuk." mondta Christopher J. Boyce a kutatás vezetője. Boyce és kollégái 6,769 német felnőttet (3733 férfit és 3036 nőt) vizsgáltak, akikkel négy év alatt két olyan tesztet töltöttek ki, ami az alapvető személyiségjegyeket méri fel. A 2006 és 2009 közötti időszakban vizsgált emberek közül 210 volt munkanélküli, 251-en pedig elvesztették ugyan a munkájukat, de kevesebb mint egy év alatt el is tudtak újra helyezkedni. 

A kutatók vizsgálatukhoz a személyiség alapdimenziót mérő ötfaktoros Big Five modellt használták. A Big Five öt faktora mentén (extraverzió, barátságosság, lelkiismeretesség, emocionalitás, nyitottság) mindenki jellemezhető, az emberek közötti különbség abban mutatkozik meg, hogy a különböző dimenziókban pontosan hol helyezkednek el. 

450160348
Bloomberg / Europress / Getty

Barátságosság

Azt vették észre, hogy a barátságosság a férfiaknál megnőtt a munkanélküliség első két évében, de aztán csökkenni kezdett és hosszú távon alacsonyabb lett mint a munkával rendelkező férfiaknál. A nőknél pedig évről-évre csökkent a barátságossága azoknak, akiknek nem volt munkájuk. "A munkanélküliség korai fázisában az egyének barátságosabbá válnak, ennek oka lehet, hogy hamarabb találjanak új munkát, vagy hogy a körülöttük élőket ezzel engeszteljék ki. De később, mikor egyre több időt töltenek munka nélkül, ezek az motivációs tényezők csökkennek." - mondják a kutatók. 

Lelkiismeretesség

A lelkiismeretesség is csökken, a férfiak esetében lineárisan, azaz minél tovább munkanélküliek, annál jobban csökken a lelkiismeretességi faktoruk, lassan elkezdik élvezni, hogy eltartják őket. A nők esetében viszont a lelkiismeretesség a munkanélküli periódusuk elején és a végén magas, közben pedig egy zuhanás figyelhető meg. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a nők lelkiismeretességet nyernek néhány tipikusan gender-specifikus tevékenységgel, mint például a gondoskodás. 

96343383
David Mcnew / Europress / Getty

Nyitottság

Nyitottság tekintetében a férfiak állandóságot mutatnak az első évben, aztán egyre kevésbé voltak nyitottak. A nők nyitottsági szintje a második és harmadik évben erőteljesen zuhant, ám a negyedik évben a tanulmány szerint kicsit javult a helyzet. 

A megoldás a magasabb foglalkoztatottság (lenne)

"A kutatás bizonyítja, hogy a munkanélküliség nem csak egy gazdasági állapot. A munkanélküliek gyakran méltatlan megbélyegzése miatt, a személyiségváltozás elkerülhetetlen, és ezzel általában még távolabb kerülnek a munkaerőpiactól." - mondta Boyce. - "A munkanélküliség csökkentése tehát nem csak gazdasági, de az egyén pszichés egészsége szempontjából is fontos dolog lenne." 

Oszd meg másokkal is!
Mustra