Hat dolog, amit tudnia kell a boldogságról

Tudjuk, hogy a boldogság nem egyszerűen történik velünk, nem mázli kérdése, hogy megvan-e vagy nincs. A boldogság képesség, ami megtanulható, és aminek a klassz érzésen túl még számtalan más előnye is van. Például az, hogy a környezetünknek is jót tesz.

A pozitív pszichológia elkötelezett hívei az elmúlt években rengeteg vizsgálatot végeztek, hogy amit csak lehet kiderítsenek a boldogságról, az általános jól-létről, arról, hogyan lehet elérni ezeket és milyen hatással járnak az életünkre. Most a Psy Blog tippje nyomán hat érdekes kutatási eredményt szedtünk össze az elmúlt évekből. 

A boldogság az egész testünket aktivizálja

Nem véletlenül szoktuk azt mondani, hogy elöntenek bennünket az érzések, azok ugyanis nemcsak mentális, de testi állapotok is: a félelem a gyomrot szorítja, a szomorúság a vállunkon ül, a harag összeszorítja az öklöt. De vajon mit csinál a boldogság? Finn kutatók éppen ezt vizsgálták. Pontosabban azt, hogy a különböző érzelmi állapotba hozott részt vevők testében hol mérhető növekvő vagy csökkenő aktivitás. Az eredmények alapján a kutatók meg tudták rajzolni a különböző érzelmekhez kapcsolódó testtérképeket. Vagyis ezeket (a sárga a leginkább aktív terület, ezt követi a piros, majd a neutrális fekete, végül a csökkent aktivitást mutató kék): 

basic emotions

Ahogy a képen is látszik, a boldogság tényleg mindent elönt, ha boldogok vagyunk azzal a teljes testünket aktivizálni tudjuk. Talán ezért is érezzük ilyenkor, hogy bármire képesek vagyunk. 

Idővel változik, hogy mi tesz minket boldoggá 

Hiába hisszük azt, hogy felnőttünk, hogy kialakult a személyiségünk, hogy “készen” vagyunk, a kutatások azt mutatják, hogy korral bizony változunk. Fiatalon gyorsan, hirtelen, idősebb korban lassabban, kevésbé feltűnően, de a változás sohasem áll meg. Ezzel együtt pedig változik az is, hogy mi tesz bennünket boldoggá. Persze a boldogság forrása egyénként más és más, de a kutatásokból úgy tűnik, hogy korral általában egyre nagyobb örömöt okoznak a hétköznapi tevékenységek. Fiatalon még a különleges, kiugró élmények töltenek fel leginkább, de ahogy öregszünk egyre többet jelent a családdal eltöltött idő, egyre többet tud adni egy jó beszélgetés, a szép táj vagy egy kellemes séta.

Nem a szerzés boldogít, hanem a hála

Tudjuk, hogy a pénzszerzés nem boldogít, hogy attól, mert valakinek sok pénze van még nem lesz feltétlenül jól a bőrében. Azért lehet ez így, mert az anyagias emberek arra koncentrálnak, amilyük még nincs, amit meg kell szerezniük, és kevésbé értékelik azt, kevésbé hálásak azért amilyük már van. Ezzel pedig rengeteg örömforrástól esnek el. 

Ha jól vagyunk a betegségeket is könnyebben lenyomjuk

Minél inkább a helyünkön vagyunk, minél jobban csináljuk úgy általában a dolgainkat, minél értelmesebbnek találjuk az életet, és haladunk a kitűzött céljaink felé, annál hatékonyabban küzdünk meg a betegségekkel. Ez a fajta jól-lét, az ebből adódó boldogság ugyanis genetikai szinten hat a szervezetünkre, ilyenkor aktívabbak, jobban kifejezettek azok a gének, amelyek az immunrendszerünk tevékenységét irányítják. Boldogan tehát nemcsak a lelkünkben, de a testünkben is jobb lenni. 

shutterstock 138420443

Nem a tudás számít, hanem a kapcsolatok

Az, hogy valaki gyerekként és a kamaszkorában mennyire tudott szoros szociális kapcsolatokat kialakítani sokkal fontosabb a felnőttkori boldogság szempontjából, mint az, hogy milyen tanuló volt, hogy mennyire volt sikeres az iskolában. Szóval klassz az, hogy ha a gyerek jól tanul, nyilván több lehetősége lesz arra is, hogy megvalósítsa önmagát, de ha boldog felnőttnek akarjuk látni, érdemes hagyni azt is, hogy barátkozzon. Sokat. 

Konkrét célok kellenek a boldogsághoz

Bármilyen cél megléte meghosszabbítja az életünket, de nem tesz mindegyik ugyanannyira boldoggá. Az absztrakt, távoli célkitűzések hosszabb távon elkeseredetté, szomorúbbá tehetnek, míg a konkrét célok, azok, amiket aránylag könnyebb elérni inkább töltenek el bennünket boldogsággal. Az tehát, hogy boldogabbá szeretnénk válni szép elképzelés ugyan, de nehezen megfogható, így elérni sem egyszerű. Azt viszont, hogy ma többet mosolygunk majd, sokkal könnyebb. Kezdhetjük is azzal, hogy megöleljük szeretteinket

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra