Náthás? Ölelgesse szeretteit!

Szeretteinket ölelgetni csodálatos dolog, egyszerre meleg és megnyugtató, biztonságos és támogató. Ráadásul az ölelésnek számos pozitív élettani hatása is van: csökkenti a szervezetünkben a kortizol nevű stresszhormon szintjét, miközben növeli a kötődés, a bizalom, az odaadás hormonját, azaz az oxitocint. Ölelkezni tehát szuper, bár ezt már tudtuk eddig is. Az viszont új, hogy az ölelés a nátha ellen is véd. 

A pszichológusok már egy ideje tudják, hogy azok az emberek, akik éppen konfliktusban állnak másokkal, könnyebben kapnak el különböző vírusfertőzéseket. Amerikai kutatók most arra voltak kíváncsiak, hogy vajon a társas támogatás, pontosabban annak fizikai formája, az ölelés, mennyire képes védeni bennünket a fertőzésekkel szemben. A Psychological Science nevű lapban nemrég megjelent vizsgálatban 404 egészséges felnőtt vett részt, akiknek társas életét (például a kapott támogatás mértékét, az intimitás gyakoriságát, a konfliktusok jelenlétét) kérdőív és telefonos interjúk segítségével mérték fel a kutatók. A részt vevők aztán a laborban kaptak egy adagot egy átlagos, megfázásos tüneteket okozó vírustörzsből, és karanténban várták, mit szól mindehhez az immunrendszerük. 

Az eredmények szerint a társas támogatás, azaz a gondoskodó, érdeklődő barátok, családtagok, a szeretetteljes közeg védelmet nyújt a vírusfertőzéssel szemben, ahogy ritkábban lesznek betegek azok is, akik gyakrabban ölelkeznek. Rosszabbul jártak viszont azok, akiknek aktuálisan zavar támadt a szociális hálójában, akiknél több volt a konfliktus, a nyugtalanság. Ők ugyanis az átlagnál jobban produkálták a megfázásos tüneteket.  A betegségekkel szembeni küzdelem hatékonyságában tehát a társas támogatás védő-, míg a konfliktusok rizikófaktornak számítanak. A kutatásból az is kiderült, hogy az ölelés a társas támogatás védőfunkciójának egyharmadáért volt felelős: vagyis, akit sokat ölelgettek szerettei, azon a vírusfertőzés után kevésbé jöttek ki a megfázás tünetei. 

A pszichológusok szerint a jelenség hátterében az állhat, hogy a klassz közösségi élet és a gyakoribb, szeretetteljes testi érintés csökkenti a stressz szintjét, amitől erősebb lesz a immunrendszerünk, és így jobb lesz a betegségek legyűrésében is. 

Ha tehát a családjának és önmagának is náthamentes téli hónapokat kíván, menjen, és ölelgessen végig mindenkit jó alaposan. Csodás lesz. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra