Irritálja a GPS hangja? Ne állítsa át!

„Újratervezés! Fordulj vissza, ahol lehet! Túl gyorsan mész!” – közli a GPS néha rezignáltan, néha lekezelően, néha számonkérően. Persze, a GPS-hangnak sem kell feltétlenül irritálónak lennie, ma már számos eszköznél van választási lehetőségünk, beállíthatjuk, hogy férfi vagy nő, esetleg hülye hangú celeb irányítson minket. (Mondjuk, egyik megoldás sem olyan kedves, mint ez.) De vajon számít ez? Hatással van az utazásunkra az, hogy milyen hangon beszél egy kütyü? Úgy tűnik, igen.

A Nottingham Egyetem kutatóinak friss vizsgálata szerint a sofőr döntéseit és az úton mutatott viselkedését befolyásolja, hogy milyen személyiséget képzelünk a GPS-hang mögé. Mert bizony minden hangot – legyen az emberi vagy gépi – hajlamosak vagyunk automatikusan tulajdonságokkal ruházni fel, benyomásokat alkotni tulajdonosáról. Azaz nem tudatosan, de személyiségképet formálunk róla. Azt pedig, hogy ez a képzelt karakter mennyire szimpatikus, befolyásolja, mennyire hallgatunk rá. Minél szimpatikusabb, annál könnyebben elfogadjuk az utasításait. 

shutterstock 113749420

A brit egyetem vizsgálatában résztvevők egy órát töltöttek szimulátorban, ahol vagy egy megbízhatónak, vagy egy megbízhatatlannak ítélt férfihang iránymutatásait kellett követniük. (A hangok megbízhatósági szintjét korábbi kísérletek eredményei alapján alakították ki.) Vezetés közben a kutatók egy olyan konfliktushelyzetet generáltak, amiben az útjelzőtáblák és a GPS egymással ellentétes utasítást adtak: a táblák szerint a végcél eléréséhez balra, a hang szerint jobbra kellett fordulni. A teszt utáni kérdőívből kiderült, hogy azok, akik a megbízható hangú pasit követték, jóval magabiztosabbak voltak vezetés közben, és simán hallgattak a GPS-re a konfliktushelyzetben, míg a megbízhatatlan hanggal együtt vezetők szívesebben hittek a tábláknak. A résztvevők közül egyébként többen akadtak olyanok is, akiknek egyáltalán fel sem tűnt a tábla, mert annyira bíztak a kütyüben, hogy kizárólag az ő útmutatásaira hagyatkoztak.

Hogy mi ebből a tanulság?  Leginkább az, hogy nem kell feltétlenül a kellemes hangra bízni az irányítást. Ha ugyanis a GPS hangja nem szimpatikus, irritáló, akkor jobban odafigyelünk az útra, azaz biztonságosabban vezetünk.  Bár ezt lehet, hogy önnek épp felesleges mondani, úgyis jobban vezet az átlagnál

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra