Megbízhatatlannak tűnik? Hallgasson az ösztöneire!

Megbízhatóság és dominancia. Ez az a két tulajdonság, amit azonnal, már az első találkozás pillanatában levágunk a másik ember arcáról. Ráadásul mindez hihetetlenül gyorsan, egy pillanat alatt megtörténik, már azelőtt, hogy egyáltalán tudatosulna bennünk, hogy benyomásokat szerzünk a másikról. 

Egy, a Neuroscience című szaklapban nemrég megjelent tanulmányban emberi agyakat pásztáztak, miközben a kísérletben részt vevők valódi és számítógép segítségével, mesterségesen generált arcképeket nézegettek. Az arcok között akadt olyan, amit mindössze 33 milliszekundumra - a leggyorsabb kacsintás körülbelül harmadára - villantottak fel a népnek, ami arra sem elég, hogy egyáltalán tudatosuljon bennünk, hogy egy arcot látunk. Azért, hogy az információk tudatos feldolgozását mindenképpen elkerüljék a kutatók ezekben a helyzetekben gyorsan egy újabb arcképet toltak a részt vevők orra elé. 

shutterstock 139500188
Shutterstock

A korábbi vizsgálatokból már kiderült, hogy a megbízhatóság megítéléseben az agyunk amygdala nevű területének van kritikus szerepe, ami többek között amúgy is az emberi arcok szociális szempontból fontos jellemzőinek kiértékelését végzi. A megbízhatóságét például olyan jellemző vonások alapján, mint az arccsont feltűnősége vagy a szemöldök íve. A jelenlegi vizsgálatból pedig kiderült, hogy ez a szemvillanásnál is kevesebb idő is elég az agynak arra, hogy az amygdala aktivizálódjon. Ráadásul az agyi képalkotó eljárások alapján kirajzolódik, hogy két típusú információt, a megbízhatóság és a megbízhatatlanság jeleit egyaránt és egyszerre detektálja az agyunk. Spontán, automatikusan. 

Ha tehát legközelebb zsigerből megbízhatatlannak érez valakit, már az előtt, hogy megszólalt volna, ne csodálkozzon. Az agya már akkor elemzett, amikor ön még észre sem vette a másikat. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek