Könnyebb megbocsátani, ha a rossz megbűnhődik

Könnyebb úgy megbocsátani egy embernek, ha valamilyen formában elnyeri büntetését – állítják friss tanulmányukban az Adelaide Egyetem pszichológusai. Dr. Peter Strelan és kollégái szerint mindegy, hogy egy hanyag barátról, egy bűnözőről vagy a párunkról van-e szó, akiben csalódtunk, ha valahogy visszakapja az élettől, amit elkövetett, mi is könnyebben lépünk túl sérelmeinken.

„Az igazságszolgáltatás és a megbocsátás fogalmakat gyakran egymás ellentéteinek tekintjük, pedig a kutatásaink szerint azok az áldozatok, akik lehetőséget kapnak, hogy megbüntessék azt, aki ártott nekik, könnyebben bocsátanak meg és lépnek tovább” – mondja Strelan. A büntetés számos különböző formában megvalósulhat, mindegy, hogy az eset után levegőnek nézzük-e a másikat, vagy hogy nem is mi, hanem a bíróság ítéli el – a lényeg az igazságszolgáltatás. Az enyhe, a jogos igazságszolgáltatás. Ha ugyanis a büntetés durva, ha a bosszú szüli, akkor csak rosszabb lesz az áldozatnak. Ezt egyébként mi is hallottuk már korábban, nem véletlen, hogy csupán a bosszúállók ötödénél múlnak el a bosszúszomjas fantáziák, míg azoknak, akik elengedik ezeket az ábrándokat, 40 százalékban lesz kellemesebb az élete. 

shutterstock 103682522

Strelan szerint a jelenség magyarázata abban keresendő, hogy a sértett fél gyengének, sebezhetőnek érzi magát, és a tettek következményeitől független megbocsátás csak mélyíti ezeket az érzéseket. Ha azonban azt érezzük, hogy van igazság, ha a rossz elnyeri büntetését, az erővel tölti fel az áldozatokat. Nem véletlen, hogy olyan általános emberi sajátosság az igazságos világba vetett hit. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra