Egy nő is van olyan jó vezető, mint egy férfi

A nők éppen olyan hatékony vezetők, mint a férfiak, derül ki a Journal of Applied Psychology című szaklapban publikált metaanalízisből. A kutatók 99 adathalmazt elemeztek, melyek forrásai 1962 és 2011 között publikált és publikálásra váró kutatások, tanulmányok és könyvek voltak. 

„Ha minden vezetői képességet egyszerre vizsgálunk, akkor a nők és a férfiak észlelt vezetői hatékonysága nem különbözik" – állítja a Florida Nemzetközi Egyetem kutatója, Samantha C. Paustian-Underdahl. A kutatásvezető szerint ezek az eredmények azt jelzik, hogy a vezetői képességeket övező sztereotípiák, vagyis hogy a férfiak jobb vezetők a nőknél, lassan kezdenek eltűnni. 

shutterstock 189758717

A maszkulin vezetői stílus jellemzője, hogy agresszívabb, függetlenebb, önérvényesítőbb, míg a feminin vezetői jegyek közé a gondoskodás, a kapcsolatorientáció, a szociális készség sorolható – és az elmúlt évtizedek alatt ez utóbbi jellemzők egyre fontosabbá válnak az üzleti világban. Legalábbis nyugaton. Paustian-Underdahl adatai ugyanis az Egyesült Államokból és Kanadából származnak. 

Ahogy írtunk erről korábban, Magyarország nem túl jó a feminin vezetői képességek elismerésében, így hát az sem véletlen, hogy olyan kevés nő kerül magas pozícióba (Vagy mondjuk a parlamentbe). A hazai, szélsőségesen maszkulin munkakultúrában inkább a férfias tulajdonságok képviselnek értéket, ám a nemzetközi trendek azt mutatják, hogy a gazdasági fejlődés érdekében sem ártana megváltoztatni ezt a szemléletet. És akkor talán boldogabbak lennénk a munkahelyünkön is. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek