Tovább él, akinek van célja

Éveket adhat hozzá az életéhez, ha úgy érzi, van célja. Hogy az a fű lenyírása holnapután vagy a jogosítvány megszerzése egy éven belül, teljesen mindegy – a lényeg, hogy legyen. Hogy honnan tudjuk? Egy, a Psychological Science című szaklapban nemrég publikált tanulmányból, amiben 7000, 20 és 75 év közötti amerikai nők és férfiak fizikai, illetve mentális egészségét mérték fel a kutatók. Kétszer. Az első és a második adatfelvétel időpontja között 14 év telt el, és kiderült, hogy azok, akiknek volt céljuk az életükben, valószínűbben élték túl kortársaikat, ráadásul az általános rosszkedv sem kínozta úgy őket. 

shutterstock 132054533
Shutterstock

A jelenség magyarázata valószínűleg az, hogy az életcéllal bírók jobban vigyáznak az egészségükre és fittebbek társaiknál. „Ebben a tanulmányban az élettartam és a célok között mutattunk ki összefüggéseket, de korábbi vizsgálatok egyértelmű kapcsolatot jeleztek a célok és az egészség között is. Tisztán látható előnyei vannak tehát annak, ha az ember érzi, milyen irányba halad az élete, és a céljai irányítják a mindennapjait” – nyilatkozta dr. Patrick Hill, a Carleton Egyetem pszichológusa a BBC-nek. 

A kutatási eredmények szerint az életcélok nemcsak idős korban nyújtanak védelmet: a fiatalabb korosztály életbenmaradási esélyeit és egészségét pontosan ugyanúgy befolyásolják, mint szüleikét. A célok tehát az egész felnőtt életünkben fontosak. Ráadásul a hosszú életen túl még a boldogsághoz is hozzásegítenek. Úgyhogy ideje megkeresni őket. Hamar.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek