Jobban jár az életben, ha egyszerű neve van

Könnyen kiejthető neve van? Mázli. Így önt valószínűleg megbízhatóbbnak és kedvelhetőbbnek tartják felületes ismerősei. Itt az újabb bizonyíték arra, mennyire torznak látjuk a világot. 

A Psyblog idéz egy nemrég megjelent tanulmányt, ahol azt vizsgálták, hogy a nevének kiejthetősége befolyásolja-e az adott személyről alkotott ítéletünket. Befolyásolja. Ráadásul így van ez akkor is, ha tőlünk eltérő kultúrából származó személynevekkel találkozunk: az lesz a szimpatikusabb, akinek ki tudjuk mondani a nevét.

Ez elsőre bődületes badarságnak hangzik, de a helyzet az, hogy odavagyunk az ismerősségért, az kelt bennünk bizalmat, míg minden idegen dolgot gyanakvással fogadunk. A kutatásvezető Eryn Newman szerint ez a hatás nemcsak a személynevek esetében fedezhető fel: a kajákhoz használt adalékanyagok közül is azt tartjuk biztonságosabbnak, amiknek egyszerűbb nevük van. A kísérletben egyébként olyan névpárokat használtak, mint például az “Andrian Babeshko” és a “Jevgenyij Gyerzsinszkij”. Mit gondol, melyik arc tűnt a neve alapján veszélyesebbnek? 

Newman szerint ezek az eredmények azért érdekesek, mert sokkal jobban befolyásolhatják az életünket, mint elsőre hinnénk. Gondoljon csak egy bírósági tárgyalásra, ahol a szemtanúk szavahihetőségét kell megítélni, vagy elvileg korrekt képet kialakítani a vádlottról. Vagy ott egy állásinterjú. Vagy egy potenciális randipartner. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek