Ezért olyan szexik a nők magas sarkúban

„Te jó ég, milyen csinos vagy ma!" – mondta a pasim lelkesen, és elismerően méregetett. Egyáltalán nem értettem. Szokásos farmer, szokásos pulcsi, lófarok, semmi smink. Pont úgy néztem ki, mint bármikor az elmúlt hónapokban. A magas sarkút kivéve. 

Akkor mindez mókásnak tűnt. Tényleg ennyit dob a megjelenésen néhány centi? Hát, tényleg. A pszichológusok kísérletekkel bizonyították, hogy nemcsak a férfiak, de a nők is vonzóbbnak ítélték azokat a csajokat, akik a kényelmes cipők helyett inkább magas sarkúban vonultak. De vajon miért? Oké, a magas sarok nyilván szexi, nyújtja a lábat, megváltozik tőle a testtartás – de ez miért olyan vonzó? Mint kiderült: az evolúció tehet az egészről.

magas sarok2
Shutterstock

A belső értékek és a politikai korrektség

Barbara és Allan Pease A testbeszéd enciklopédiája című könyvükben hatvan év kutatási eredményei alapján állítják, hogy a férfi ahhoz a nőhöz vonzódik, aki egészségesnek és termékenynek tűnik, valamint aki szexuálisan megszerezhető. Ennyi. Nem a szépség számít (persze előny, nyilván), nem a gondoskodás képessége vagy az intellektus, nem a belső értékek. Hiába tűnik szörnyű sovinizmusnak, de az alapvető vonzalom, az agyat elöntő hormoncunami bizony a női test látványából fakad. Ez van, az evolúció nem túl píszí. Persze a férfiak (jó, nemcsak ők, hanem mindenki más is) eltérő kritériumok alapján választanak partnert hosszú és rövid távú kapcsolatra. Mi most csak az utóbbira koncentrálunk, vagyis arra, mire buknak a pasik első blikkre.

Kerek legyen és hosszú

A testbeszédkutatók szerint a három legfontosabb testrész, amit a férfiak a nőkön megnéznek –kapaszkodjon meg – a mell, a fenék és a combok. Ezek ugyanis evolúciós szempontból mind ugyanazt az információt hordozzák: a termékenységét. Míg a legtöbb főemlős nőstényének csak a párzási periódusban növekszik meg és gömbölyödik ki a feneke, mi mindig ilyennel szaladgálunk. Legalábbis jobb esetben. A férfiak ugyanis a gömbölyded, barack formájú fenékre buknak.

Kell is, hogy a fenekünk feltűnő legyen, a két lábon szaladgálás ugyanis eltereli róla a figyelmet. Ráadásul a többi főemlőssel ellentétben mi szemtől szemben is szexelünk, amiben aztán egyáltalán nem érvényesül a fenék megtermékenyítésre ösztönző látványa. Szükség volt valami hasoló, fenékszerű dologra a test másik oldalán is, így az evolúció méretes melleket növesztett a mellkasunkra. Azt, hogy a mell mennyire fenékpótlék, bizonyítja az is, hogy a kutatások szerint a férfiakat nem feltétlenül a konkrét mellméret, inkább a mellek közötti hasíték izgatja, amit viszont fényképeken nézegetve nem tudnak egyértelműen megkülönböztetni a fenék hasítékától. Nem véletlen futott be olyan óriási karriert a push-up melltartó.

Végül jöjjenek a combok. A megnövekedett combhossz a szexuális érettség első jele, a női hormonok ugyanis ezt formálják ki először a lányok testén. A hosszú comb tehát evolúciós szempontból fontos jelzés: ez mutatja meg, hogy termékeny-e egy lány, hogy érdemes-e vele szexuális kapcsolatot kezdeményezni.

De hogy jön ide a magas sarok?

A magassarkú cipő hatalmasat dob mindenen, amire a pasik ösztönösen buknak. Magas sarkúban a comb látványra megnyúlik, hosszabbnak tűnik, a medence előre billen, ami kiemeli a feneket, a gerinc íve pedig megváltozik, így a mellek még látványosabbak lesznek. Ezekben a cipőkben ráadásul máshogy is jár a nő, kihúzza magát, kidomborítja a mellkasát, az izmai megfeszülnek, a ringó csípő pedig a fenékre irányítja a figyelmet. Magas sarkúban tehát önkéntelenül is aktiválódnak a női flörtrepertoár alapvető elemei. A magas sarkú tehát azért olyan szexi, mert a nőből egy pillanat alatt szupernormális szexuális ingert készít.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek