EGÉSZSÉG HÍREK

Egyre több az anorexiás és bulimiás férfi

2011. július 23., szombat 09:31

Általános tévhit, hogy a táplálkozási zavarok, így például az anorexia vagy a bulimia csak a nőket érinti. Brit felmérések alapján az ebben a betegségekben szenvedő férfiak száma az elmúlt években drasztikusan nőtt.

A fejlett nyugat-európai, és az amerikai kultúrában egyre erősebb a nyomás mind a nőkkel, mind a férfiakkal szemben a külsejüket illetően. Ennek a szomorú ténynek az egyik következménye, hogy a táplálkozási zavarban szenvedő betegek száma egyre nő, és ez már nem csak a nőket érinti. Az Egyesült Királyságban mintegy egymillió anorexiás vagy bulimiás ember él, becslések szerint ennek mintegy ötöde férfi.

A táplálkozási zavaros férfiak aránya Angliában az elmúlt évtizedben 66%-kal nőtt. Legalább ennyire elszomorító a tény, hogy már egészen fiatal korosztályban megjelennek ezek a kórképek, Nagy-Britanniában mintegy 5000, 16 év alatti fiúnak van valamilyen táplálkozási zavara. A számok azt mutatják, hogy a kamaszéveik elején járó fiatal férfiak körében gyakoribb a bulimia, mint az ugyanilyen korú nők esetében.

Bár ezek az adatok a brit állapotokat tükrözik, sajnos a fejlett országokban hasonló a tendencia. Ráadásul nehezíti a helyzetet, hogy a férfiak a nőknél nehezebben, sokkal ritkábban fordulnak orvoshoz ilyen esetekben (és így a nyilvántartásokba sem kerülnek be), ezért valószínű, hogy a számuk a fenti adatoknál jelentősen nagyobb, és számos bulimiás férfi él ellátatlanul, mindenféle kezelés és segítség nélkül. Minden táplálkozási zavar veszélyes, de a bulimiát sokkal nehezebb felismerni, mint például az anorexiát, ugyanis ezek a betegek nem fogynak le drasztikusan, a súlyuk általában a normál tartományban van, és nem ingadozik.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta