EGÉSZSÉG

Mire jó a lézeres szemműtét?

2012. március 13., kedd 08:55 |

Háromrészes sorozatunkban – az egyes területek szakembereinek megkérdezésével – sorra vesszük a kontaktlencse, a szemüveg és a lézeres szemműtétek előnyeit és hátrányait, a legújabb innovációkat, és azt, hogy mi mennyibe kerül.

Már a kontaktlencsékkel foglalkozó cikkben is számos innovációról hallhattunk: kiderült, hogy a mai modern lencsék sokkal kíméletesebbek a szemhez, mint a 10-15 évvel ezelőtti változatok. Mégis, egyre többen döntenek úgy, hogy lencse helyett inkább a végleges megoldást, a lézeres műtétet választják.

Én magam is rászántam magamat egy ilyen műtétre négy évvel ezelőtt, és a mai napig úgy gondolom, életem egyik legjobb döntése volt. De emlékszem arra is, hogy vagy két éven át fontolgattam a dolgot, rengeteg félelmem volt, és a családtagok véleménye is megoszlott az ügyben, szóval nem volt egyszerű a döntés.

Ebben a cikkben Dr. Fodor Erzsébet, a Focus Medical Klinika szemész-főorvosa segített megválaszolni néhány olyan kérdést, amikre annak idején is jó lett volna tudni a választ.

Minden lézerklinika honlapján szerepel a műtéteket megelőző úgynevezett alkalmassági vizsgálat. Milyen problémák miatt fordulhat elő, hogy eltanácsolnak egy pácienst?

A leggyakoribb ok, hogy ha túl vékony a páciens szaruhártyája. Mivel a lézeres átalakítás a szaruhártyán történik, a műtét során azt tovább vékonyítjuk. Hogy valakinek mennyire vastag a szaruhártyája az egyéni adottság, és ritka esetekben előfordulhat, hogy túlságosan vékony – ilyenkor nem lehet műteni.

Az egyetemisták, főiskolások szeme sokszor 18 éves kor után is romlik
Az egyetemisták, főiskolások szeme sokszor 18 éves kor után is romlik

Szintén kizáró ok, ha van valamilyen más jellegű szembetegsége az illetőnek, például szürke- vagy zöldhályog. A lézeres korrekció csak egészséges szemen végezhető. Sokan jönnek hozzánk műtétre olyanok, akiknek a szeme már nem bírja a kontaktlencsét, és a szaruhártyájuk elkezdett ereződni a folytonos oxigénhiány miatt. (Ez a mai modernebb lencsék esetében ritkább.) Ez általában nem jelent gondot, csak nagyon ritka esetekben, amikor a probléma már nagyon súlyossá vált.

Hány éves kortól lehet elvégezni a műtétet?

Csak 18 éves kor után. Tulajdonképpen nem is annyira korhatár függvénye, azt kell megvárni, hogy egy-két éve már ne változzon a dioptria.Rövidlátóknál gyakori, hogy a főiskolás, egyetemista tanulóknak még tovább romlik a látása. Az előzetes állapotfelmérés során mindig az az első kérdésünk, hogy romlik-e még a látása a páciensnek.

Mi a különbség az IntraLASIK és a PRK között?

Ezzel a berendezéssel végzik az IntraLASIK műtéteket
Ezzel a berendezéssel végzik az IntraLASIK műtéteket

A PRK az alapkezelés, amivel az egész lézeres látáskorrekció története kezdődött. A lényege, hogy a szem felszínén dolgozunk. Eltávolítjuk a hámréteget a kezelés területén - természetesen érzéstelenítésben- majd a szaruhártya felszínes rétegében történik a lézeres átalakítás. Rövidlátó, mínuszos dioptria esetében lapítani kell a szaruhártyán, pluszos dioptria esetében pedig domborítani. Ezt a műtétet néhány napos fájdalmas periódus követi, ameddig a szaruhártyára a hámréteg visszanő. Sajnos a PRK-nál ezt nem lehet kellemetlenség nélkül megúszni, mert a szaruhártya tele van idegvégződéssel.A hámosodás idegentest érzéssel, könnyezéssel, fénykerüléssel jár. Ez a kellemetlenség– a páciens egyedi gyógyulási hajlamától függően – 2-3 napig tart.

Az IntraLASIK  esetében a műtét után nincs fájdalom, mert egy speciális, úgynevezett femtoszekundumos lézer által készített lebeny alatt dolgozunk, így a hámréteg szinte teljesen sértetlen marad. A lebenykészítésnek köszönhetően a szaruhártya mélyebb rétegében valósítható meg ugyanaz a változás, ami a PRK-nál közvetlenül a hám alatt. Ebben a mélyebb rétegben a javítósejtek aktivitása is gyengébb ezért kiszámíthatóbb az eredmény. A javítósejtek fokozott aktivitása okozhatja ugyanis azt, hogy egyes pácienseknél nem lesz tökéletes a korrekció. A visszaromlást megelőzendő a PRK-nál öt hónapig kell szteroidcseppeket használnia a páciensnek, míg IntraLASIKkezelésnél csak három hétig.

Ha ennyi hátránya van, akkor miért nem szorult még ki a PRK a kezelési palettáról?

Mert a hátrányok mellett sok előnye is van. Lehetnek olyan elváltozások a szemfenéken, amik miatt a lebenykészítés nem végezhető el, de PRK-val jól korrigálható a látás. Az is megtörténhet, hogy a szaruhártya vékony az IntraLASIK-hez, de PRK-val még kezelhető.

Szintén mellette szól, hogy a nagyon érzékeny szemű páciensek – hiába fáj jobban a gyógyulási időszakban - jobban tolerálják ezt a fajta műtétet, mert a beavatkozás gyorsabb, hiszen csak egy lézert használunk, és a páciens részéről kevesebb együttműködést igényel.

Milyen komplikációk, mellékhatások adódhatnak? Hallottam már olyat, hogy esti vezetés közben tapasztalt fényglóriára, káprázásra panaszkodott valaki, mások azt nehezményezik, hogy nem volt teljes mértékű a javulás.

Amire mindenkinek számítani kell a lézeres látáskorrekcióután, az a körülbelül fél évig tartó, fokozottabb szemszárazság. Ha valakinek eleve is száradékonyabb volt a szeme, annak biztosan legalább fél éven át műkönnyet kell majd használnia.

A fényglóriát az okozza, hogy a szaruhártya középső részét kezeljük. A kezelés átmérőjét az operáló orvos a kezelendő dioptriák és szaruhártya vastagság függvényében minimum 6, maximum 7 milliméter közé állítja be. Este vezetéskor a pupilla kitágul, így ha például 6,5 mm volt a kezelésiátmérő, de az illetőnek 6,8 mm-re tágul a pupillája, akkor az okozhat káprázást. A legtöbben néhány hónap után megszokják ezt a jelenséget, az idő múlásával egyre kevésbé lesz számukra zavaró.

Adódik a kérdés: milyen arányban sikerül elérni a 0-s eredményt?

Nagyon jók az arányok, gyakorlatilag -3 kiindulási dioptria esetében majdnem 100 százalékban, -3 és -6 dioptria között 95 százalékban, -6 dioptria felett, nagyfokú rövidlátók esetében lesz kicsit kevésbé kiszámítható az eredmény, a kiindulási dioptriaérték 10-15 %-a épülhet vissza a legrosszabb esetben. A lézerkészülék minden esetben tökéletes munkát végez, de a gyógyulási időszakban – PRK-nál hat hónap, IntraLASIK esetében kéthónap - a javítósejtek megpróbálnak visszaépíteni valamicskét a kiindulási dioptriából.  Minél nagyobb a kiindulási dioptria, annál nagyobb lehet a visszaépülés mértéke. Az IntraLASIK után egyébként a korábban elmondottak miatt még a felsoroltnál is jobbak az arányok.

Ez történik a műtét során
Ez történik a műtét során

Nekem az egyik nagy félelmem az volt, hogy mi van, ha a gép éppen nálam romlik el, és megvakulok? Hogyan tartják karban ezeket a gépeket?

Ilyen nem fordulhat elő. Egy orvosi lézer esetében nem tehetjük meg, hogy nem ellenőrizzük rendszeresen a paramétereket. Minden páciens kezelése előtt “tesztkezelés” történik, a mérnök a legapróbb eltérést isészleli és kijavítja a kezelés megkezdése előtt.

Mindenki kicsit félve vállalkozik egy ilyen műtétre, ezért elmondom, hogy nagyon sok éve végzünk kezeléseket, de nem volt még olyan páciensünk, akinek rontottunk volna a látásán.

Két olyan ismerősöm is van, akiknek 15 évvel ezelőtt műtötték a szemét PRK módszerrel. Az egyiküknek azóta másfél dioptriát visszaromlott a látása, a másikukét pedig, akinek eleve nagyon rossz volt a szeme, csak -2 dioptriára sikerült korrigálni. Mindketten arra kíváncsiak, hogy az IntraLASIK technikával van-e lehetőségük újabb operációra?

Ez utóbbi esetben minden attól függ, hogy milyen vastagságú a szaruhártya. Könnyen el tudom képzelni, hogy az ismerősnek, akinek „nem sikerült tökéletesre” a műtétje eleve vékonyabb volt a szaruhártyája. Az első kérdésre válaszolva: ugyan a kezelés végleges, életre szóló eredményt ad, de előfordulhat, hogy a szem, ahogy az emberi test többi része, idővel változik.

Mindenesetre a válaszom az, hogy elvben lehetséges újabb műtét, amennyiben a szaruhártya elég vastag. Sokan keresnek meg minket hasonló problémákkal azok közül, akik annak idején úttörőként vetették alá magukat lézeres műtétnek, és végeztetik el az utolsó simításokat a fájdalommentes eljárással.

A lézerkezelések esetében milyen innovációk történtek az elmúlt 5 évben?

Nagyon sok szembetegség gyógyításában történt előrehaladás, de a lézeres látásjavítás terén nálunk az olvasószemüveg-kezelés a legújabb innováció. Idősebb korban a szemlencse rugalmatlanodása miatt mindannyiunknak szükségünk lesz olvasószemüvegre ahhoz, hogy a kisebb betűket is el tudjuk olvasni. Ez a műtét ettől a bosszantó kényelmetlenségtől szabadít meg. Az eljárás ugyanúgy IntraLASIK módszerrel végzett műtét, de van néhány alapvető különbség.

Például, hogy mindkét szemen el kell végezni a beavatkozást, és a két szem élességét különbözőképpen állítjuk be. Az egyiket tűélesre, míg a másikat olvasáshoz. Az, hogy valaki alkalmas-e ilyen műtétre, attól függ, hogy az agya képes-e a két képet úgy “összehozni”, hogy az ne zavarja a pácienst. Ezért ezt a műtétet egy erre vonatkozó speciális alkalmassági teszt előzi meg. Mi nagyon szigorúak vagyunk ezen a teszten, csak abban az estben végezzük el a beavatkozást, ha meggyőződtünk arról, hogy jól fogja tolerálni a páciens ezt az átalakítást. Így egyelőre 60 százalék az arányunk, azaz csak a jelentkezők kb. 60 százalékánál végezzük el ezt a kezelést.

Árak és lehetőségek

A műtétek elnevezései és módszerei sok esetben eltérőek lehetnek, de alapvetően 3 csoportba sorolhatók. Érdemes a döntés előtt alaposan átolvasni a honlapot és a neten található személyes beszámolókat.

Helyszín Műtét típusa      
IntraLASIK (femtoLASIK) LASIK PRK Alkalmassági vizsgálat
Focus Medical Látásjavító Központ 245 000/szem - 125 000, vagy 139 000/szem 12 000 (online jelentkezés esetén ingyenes)
 Optik+Med Lézerklinika 245 000/szem - 139 000/szem 15 000 (online jelentkezés esetén ingyenes)
(online jelentkezés esetén ingyenes)(online jelentkezés esetén ingyenes) Budai Szemészeti Központ - 198 000/szem (OptiLASIK módszer) 130 000/szem ingyenes
 Saint James Szemészeti Központ - - 129 000/szem ingyenes
 Szempont szemklinika Győr 270 000/szem (femto+High End LASIK) 200 000/szem (High End LASIK) 130 000/szem 12000
 Orbident lézercentrum Debrecen - 150 000/szem (alap LASIK kezelés) 110 000/szem 10 000

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.03.13 11:05:45Kynsi

  Az első olyan cikk itt, ami teljesen korrektnek tűnik, grat:)

 • 2012.03.13 12:08:21drLL

  Sajnos az Optimum Látásjavító Központ kimaradt a felsorolásból, csakúgy mint a műtét utáni kontroll és gyógyszerkiadások, melyek akár több tízezer forintra is nőhetnek.

 • 2012.03.13 12:14:38newnt55

  Jó üzlet.

 • 2012.03.13 12:19:18SzocsO

  Na ez talán az egyetlen dolog, amihez a nevemet is adnám reklámozás esetén : ) 8,5-9 dioptria volt minuszban, 0,5-re lehúzták 2007-ben intralasikkel. Aznap kicsit kellemetlen volt, másnap órákig számolgattam élvezettel a fenyőtűket az ablakommal szemben lévő fán. Miközben előtte kb. 5 centire láttam élesen. A fényglória eleinte tényleg zavart, most már hozzászoktam, igazán kis kellemetlenség az előnyökhöz képest.
  drLL, ami kiadásom volt utána, az egy UV-ellenes napszemüveg volt, meg egy pár flakon műkönny. Nem volt több tízezer, ok? Kétszer bementem kontrollra, azt mondták minden fasza, ennyi. A látásjavítás meg a műtét volt, semmi rehab nem kellett.

 • 2012.03.13 12:38:29Gabesz_1985

  Orbident Debrecen! Rendkívül korrekt és relatíve olcsó. Nekem mondta a doktor úr, hogy nem tudja megcsinálni nullásra mégis belevágtam. 10ről lement 3-ra. Azóta nem volt romlás. Ajánlom mindenkinek!

 • 2012.03.13 13:18:25kristofxx

  Sziasztok!
  Nekem 2000-ben műtötték meg a szemem az Optik-Mednél, életem legjobb döntése volt. -2,75.-2,5 ről 0-ra. Azóta tökéletesen látok, azon szerencsések közé tartozom, akinek nem volt igazán a pár napos fájdalom sem, az tényleg igaz, hogy az esti vezetésnél a piros fények zavaróak voltak, a mai napig is igen gyakran hordok napszemüveget, még akkor is amikor láthatóan nem süt a nap.

 • 2012.03.13 14:18:57Kynsi

  drLL: Ez klinikánként és kezelésenként változik, én nem reklámozok senkit ahol nekem prk-t csinálták ingyenes volt mindenféle kontroll a szemcseppekért kellett fizetni de az nem volt tíz-ezres nagyságrendű.

 • 2012.03.13 15:58:30mireina

  2007-ben műtötték a szememet a FocusMed-nél. -4.0 és -4.75 volt előtte a szemem. IntraLasik beavatkozással tökéletesre javították! Tavaly nyáron nézettem meg egy ingyenes szemvizsgálaton, kíváncsiságból, ott is tökéletes volt az eredmény.
  Nekem talán egy napig volt kellemetlen, szúrós a szemem, semmi egyéb gond nem volt. Maga a beavatkozás egyáltalán nem fájdalmas, engem inkább az a fura szag lepett meg, ami a szaruhártya elégetésekor keletkezik. Ahogy a viccbeli öreg bácsi: erre nem számítottam.
  Nekem komoly életminőség-javulást jelentett a műtét. Korábban még karnyújtásnyira sem láttam élesen.
  Azóta két gyerekem is van, sem a terhesség, sem a szülés (természetes úton) nem rontott a szememen. Ezt azért írom, mert sok nő emiatt is aggódik, hogy utána nem szülhet természetes úton. Ez tévhit!
  Imádom az élesen látás élményét, és egyetértek az előttem szólóval: ingyen is reklámoznám őket, annyira jók!!!

 • 2012.03.13 16:15:50Kynsi

  Ha valakit érdekel, ez a topic a témával foglalkozik 40000+ hozzászólással érdemes beleolvasni érdeklődni elég sok kérdést megválaszol olyanokat is amiket a klinikák annyira nem részleteznek.
  ([link] ),

 • 2012.03.13 17:09:35al kotmány aláiro álamfö - alias másolo gépp

  Egy volt kollégámnak viszont sikeresen tönkretették az egyik szemét egy ilyen beavatkozással. Hogy végül sikerült-e később rendbetenni vagy sem, azt már nem tudom. De az biztos, hogy nem veszélytelen beavatkozásról van szó.

 • 2012.03.13 20:25:02sorica123

  @newnt, örülj, hogy neked nincs rá szükséged, hidd el, nyolc-tíz dioptriánál ha lenne lehetőséged megcsináltatni, mennél te is. Nálam ez volt, Mária utcán csináltattam, szemenként azt hiszem 80 ezer volt. Ez egyáltalán nem drága a többihez képest, igaz, hogy nem tartanak bent, hülye az időbeosztásuk stb. Viszont meglepően képbe vannak, ha győzöd kivárni a sorodat és nem szaladsz világgá az ikszedik 'hol van XY doktor úr?' 'nem tudom' párbeszédnél:)

 • 2012.03.13 21:20:37Ann1294

  Ez egy nagyon jo cikk. Gratulalok. A lezeres szortelenitesrol is erdekelne hasonlo.

 • 2012.03.13 22:56:44pfeilmayer

  fantasztikus cikk, tényleg. végül is csak az egyik oldalt sikerült megszólaltatni (akinek az egyetlen érdeke a legdrágább eljárást propagálni) , a reális kockázat-előny dimenziókat nem sikerült még felsorolás szinten sem megemlíteni, nem csak kirészletezni, és hát állami intézményben is csinálják (térítésesen, persze...) még is, melyik része tetszett?

 • 2012.03.13 23:40:13Ann1294

  Ez a resz tetszett konkretan: "Mi a különbség az IntraLASIK és a PRK között?". Azt hittem szemmutet es kesz. Nem tudtam, hogy kulonbozo modszerek vannak, tetszett a modszer reszletes leirasa. Eddig nem talalkoztam meg magyarazattal ilyen melysegben. Aki ezeket tudja annak kevesebb informaciotartalommal birt, evidens.

  Illetve az olvasoszemuveges resz es a lehetseges problemak szurkuletkor, amirol meg nem hallottam. Ez utobbi nalam mar egy elegge kizaro ok es eddig senki sem emlitette aki atesett muteten a kornyezetemben.

  Meg mindig jobb cikk mint a heti melyik hiperben olcsobb a Trappista sajt utanzat "elemzesek".

 • 2012.03.13 23:41:13Közbiztonság Szilárd

  Arról valahogy nem esik szó, hogy mi történik a 40 környékén (mindenkinél) kialakuló távollátás esetében.

  Az egész egyébként egy reklámcikk, de tutira nem a szerző írta, hanem az orvos, akinek elküldte a kérdéseit. Más a stílus, más a helyesírás.


  Ann1294:
  Jaja, engem meg a lézeres ánuszfehérítésről.

 • 2012.03.13 23:42:17Közbiztonság Szilárd

  Ann1294:
  Elárulok egy titkot, de el ne mondd senkinek: pár hete feltaláltak egy internet nevű izét.

 • 2012.03.13 23:58:37Sheliz

  Tudja valaki mi a helyzet a tompalátással? Azt is lehetséges tökéletesre megcsinálni?

 • 2012.03.14 01:47:53Tesztelo.hu

  Azért érdekes, hogy a Lasik hátrányai közöl meg sem említi a cikk, hogy sok szövődménye van és sok komplikáció fordul elő...
  [link]

 • 2012.03.14 08:07:24nitro1

  Mivel a tompalátás nem a szem geometriai alakjának a szabályos gömb formától való eltéréséből fakad, ezzel a fajta kezeléssel a legjobb tudomásom szerint nem lehet rajta javítani.

 • 2012.03.14 08:50:34marketingmunkás

  Közbiztonság: hehe, ez jó volt :)
  igen, a lasik, lasek borzasztóan veszélyes, és irtó drága. miért csinálják??
  mert egyrészt drága, és az emberek abban jobban bíznak, jobban is propagálják a dokik, mert drágább... és miért találták ki? na pl ezeknek kéne utánajárni.
  ingatlanost sem kérdezünk meg, vegyünk-e lakást befektetésnek, azért ennyire elhalad egy újságíró.
  én műttettem szemet, és aggodalom helyett magyar és nemzetközi studykat olvastam az eljárások összehasonlításairól, kockázatairól és előnyeiről. Majd mikor az eljárások közül döntöttem, akkor utánajártam, ki ennek a specialistája. privát helyeken, akinek problémája van, bele sem fognak, mert nem ismerik, nincs gyakorlat. A legjobb szemspecialista úgy általában Prof. Nagy Zoltán Zsolt, aki sok embernek visszaadta a látását, alig mellesleg. A Sotén nem hallottam ilyen plusz-minusz 1-3 dioptriáról. Nagyon nagyon alaposan kivizsgáltak, és elmondták PONTOSAN mire fognak kikorrigálni, és pontosan mikorra történik meg, elmondták a szemcsepp fontosságát és pontos adagolását, alapos és pontos, gyors konzultációkon (ingyen...) ellenőriztek, és állították be a következő havi cseppentést. jéééé, tökéletesre kikorrigáltak. jééé, mindenkit, akit aznap műtöttek (10 ember). ja, itt nem olyan emberek jelentek meg, mint a magán helyeken, akiknek szinte nincs is cilindere, stb, mert különben elhajtják őket, hanem 6 ember olyan problémás volt, hogy nem vállalták el őket a focusban, stb... egyikükre rácsapták a telefont, hogy ez nem fér bele, helló. azért a studykat nem csak orvosok tudják elolvasni. A lasik lasek azért lett kitalálva, mert az amcsikat nem írják ki két hétre pihizni prk után, nekik másnap menni kell dolgozni... a prk annyira biztos és kevéssé veszélyes eljárás, hogy simán meg lehet ismételni, ha mégis romlik pár év múlva a szem. na ennyi.

 • 2012.03.14 10:38:46Ann1294

  Közbiztonság Szilárd
  Igzad van, nem vagyok naprakesz minden temaban es konnyitesnek veszem ha osszefoglaljak. Termeszetesen igy is rengeteg kerdesem van amire felinformaciokat talalok csak es lehet ez a cikk is csak a laikusokat gyozi meg, hogy erdemes belevagni. En tul naiv vagyok, hiszek az orvosoknak, ok a szakemberek. Lehet itt mar mindent a penz motival...

  Ha kerdezhetnek toled a draga idodben: ez a tavollatas amit emlitesz es az olvasoszemuveg problema ugyanaz?

  Egy emberke irta a neten, hogy -2-es szemuvege volt, de 40 ev felett a tavollatas miatt egesz 0-ra lement, nem kell neki szemuveg az olvasashoz es nem kell eltartania az ujsagot. Vagy keverem es ez ket kulon dolog?

 • 2012.03.14 13:36:48Sheliz

  Köszi nitro1!

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta