EGÉSZSÉG

Nem minden bőrrák egyforma

2011. október 23., vasárnap 18:53

Az UV sugárzás egyik következménye lehet, hogy új anyajegyek, foltok, bőrelváltozások jelennek meg a bőrünkön. Ezek lehetnek ártalmatlan új anyagjegyek, de némelyiknek végzetes következményei lehetnek. Mivel ezt laikusként nem tudjuk eldönteni, az őszi teendőink közé érdemes beiktatni a bőrgyógyászt is.

Bőrdaganat és bőrdaganat között is van különbség, de ezt csak szűrés közben derülhet ki. A bőrgyógyász egy speciális nagyítóval, dermatoszkóppal egyenként megvizsgálja az anyajegyeket, egyéb elváltozásokat, sőt, ezeket le is lehet fotózni és egy speciális programban rögzíteni, így a következő szűrés során össze tudják hasonlítani, hogy történt-e változás, ami rosszindulatú elfajulásra utalhat.

A bőrdaganatok főbb típusai:

Basalioma

Ez a leggyakoribb, de szerencsére a legjobban gyógyítható is, szerencsére más szervekben áttéte ritkán ad. A leginkább napfénynek kitett bőrfelületeket (arc, nyak, stb.) érinti.

Súlyosságtól függően fagyasztással, speciális krémmel, fénykezeléssel (PDT), vagy műtéttel teljes mértékben gyógyítható. Azonban jó tudni, hogy bármikor kiújulhat, ezért itt is szükséges a rendszeres ellenőrzés. A túlzásba vitt napozás, szoláriumozás, de a fúrt kutak arzéntartalma is növeli a kialakulás veszélyét.

Tünetei: halványvörös, hámló, vagy gyöngyházszínű, tágult ereket tartalmazó elváltozás a bőrfelszínen, amely viszkethet. Nem gyógyuló, akár vérző seb alakul ki.

Spinalioma

A bőr felszíni sejtjeiből indul, és áttétet is adhat más szervekbe (nyirokcsomók, tüdő, csont).

Rejtettebb helyeken is megjelenik, nem csak a napfénynek kitett bőrfelszínen, így például a szájüregben, a nemi szerveken is. Hajlamosító tényező az UV sugárzás, bizonyos kémiai anyagok, és a HPV (humán papilloma vírus) is. Nagyon fontos, ha még korán felismerjük (pl.: nem adott még áttétet) sikeresen gyógyítható műtéttel, vagy sugárkezeléssel.

Tünetei: Ha megjelenik a testen egy nem gyógyuló sebszerű képlet, menjünk orvoshoz!

Melanoma malignum

A másik kettővel ellentétben nagyon gyorsan ad áttétet más szervekbe (tüdő, agy, máj, csontok), így gyakran halálos kimenetelű – a bőrdaganatok okozta halálozás 75%-ért ez a típus a felelős.

Leggyakrabban a festéket termelő bőrsejtekből (anyajegy) indul ki, áttétet adhat a tüdőbe, agyba, májba, csontokba és akár halálos is lehet. Okozhatja egy anyajegy sérülése, vagy többszöri leégés is. A legjobban a napfény (UVA, UVB sugarak), szolárium használat növeli a kialakulás veszélyét. Meglévő, de újonnan kialakuló anyajegyekből is kialakulhat.

Tünetei: Szabálytalan alakúvá válik egy anyagjegy, megváltozik a színe (akár csak foltokban), megnő, vérzik, viszket, vagy új anyajegy jelenik meg, minél előbb forduljunk bőrgyógyászhoz.

Bármelyik típusról is legyen szó, az egyetlen, amit tehetünk, hogy megmutatjuk egy bőrgyógyász szakorvosnak. A gyorsaság akár az életünket is megmentheti.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta