Így enyhítsd a leégés tüneteit házilag

Vannak olyan mázlisták, akik szinte soha nem égnek le, de a többség legalább egyszer-kétszer biztosan kikapja egy nyár alatt. És nem kell hozzá feltétlenül direkt kifeküdni aszalódni: az is nyomot hagyhat rajtunk, ha egész nap a városban mászkálunk ujjatlan trikóban, ráadásul az UVB sugárzás fele a ruhán keresztül is ér minket. Szerencsére sokféle házi praktikával enyhíthető a fájdalmas, viszkető, égő érzés.

Fotó: Nicolas Gomes
Fotó: Nicolas Gomes

Már az is, ha csak megpirulunk egy kicsit, olyan a bőrnek, mintha vasaló érne hozzá, ezért a napvédő krémet ne kizárólag nyaraláskor vegyük elő. Ha mégis megtörténik a baj, az itt következő természetes tippek bármelyikét kipróbálhatjuk a lidokainos spray helyett.

A konyhából a bőrre

Ha néhány púpozott evőkanál szódabikarbónát adunk egy kád hűvös (nem jéghideg!) vízhez, és legfeljebb 15-20 percre beleülünk, máris egy kicsit jobb lesz minden. Ugyanilyen hatást lehet elérni, ha fél csésze ecetet vagy fél-egy csésze zablisztet keverünk a vízbe. Ennél több időt nem ajánlott a kádban tölteni, mert akkor még jobban kiszárad a már egyébként is megviselt bőr. Fontos, hogy utána ne törölközzünk meg, hanem hagyjuk, hogy a levegőn száradjunk meg, így nem jön le a bőrről a szódabikarbóna vagy a zabliszt.

Bár manapság már szinte mindenbe aloét tesznek, ez nem véletlen. Ha van otthon cserepes aloe növényünk, vágjunk le egy levelet, vágjuk félbe és a benne található zselés anyagot kenjük az égésre naponta 5-6 alkalommal. Ha nincs otthon, akkor készen patikában vagy drogériában is lehet venni ilyen gélt. Natúr joghurtot vagy tojásfehérjét is kenhetünk magunkra, az is jól enyhíti az égést.

A kertből jön a segítség

A krumpli csodálatos fájdalomcsillapító. Két megmosott, nyers szemet daraboljunk fel, majd turmixban vagy aprítógéppel aprítsuk egészen pépesre, hogy szinte már folyjon. Ha túl száraznak tűnik a massza, egy kis vízzel lehet hígítani. Ezt a pépet kenjük az égett területekre, várjuk meg, amíg megszárad, majd hideg vízzel zuhanyozzunk le. Ha ez így túl maszatolós, akkor a pépet gézbe is lehet csomagolni és úgy borogatni. Érdemes naponta többször, pár napon keresztül ismételni. Reszelt uborkával is működik, vagy villával összetört paradicsom és író azonos arányú keverékével.

Salátából és káposztából remek hűsítő spray-t készíthetünk. Egy negyed fejet főzzünk közepes lángon 10 percig, fedjük le, hagyjuk állni. Szűrjük le, majd hűtsük pár órán át. Utána ezzel be lehet permetezni az égést, de a már megfőtt levelekkel is borogathatjuk.

Borogass sokszor

Persze hagyományosabb dolgokkal is lehet borogatni, például teával vagy tejjel. Egy teáskanál szárított kamillavirágot, zöld teát vagy mentát forrázzunk le egy bögre vízzel, szűrjük le. Várjuk meg, amíg kihűl, majd egy teával átitatott kendővel borogassuk a bőrt. Pollenallergiásoknak viszont tilos, hacsak nem akarnak duplán szenvedni!

A hideg tejet pedig azonos arányban keverjük el vízzel, ebbe mártsunk egy kendőt és azt rakjuk a károsodott felületre, enyhén rányomkodva. Cseréljük sokszor. A sima hideg víz is megteszi, de semmiképp ne jéggel próbálkozzunk, mert az ugyanúgy sokk a bőrnek. Ehhez a borogatáshoz is lehet szódabikarbónát vagy zablisztet keverni, hogy jobban csillapítsa a fájdalmat.

Nagyon figyeljünk oda

Tisztálkodásnál a hideg zuhany ajánlott, de ne használjunk rá szappant, túlságosan habzó szereket, sem fürdőszivacsot, mert ezek tovább szárítják a bőrt, és puha anyaggal, óvatosan törölközzünk. Bármennyire is jól esik bekrémezni, figyeljünk rá, hogy a testápoló ne tartalmazzon kőolajszármazékot (petrolatum, paraffinum liquidum néven szerepelnek az összetevők közt), mert ezek eltömítik a pórusokat és csak súlyosbítják az égés tüneteit. Szintén segít, ha a testápolót előtte hűtőbe rakjuk egy kis időre.

Ha hólyagosra égtünk, akkor egyáltalán semmilyen kozmetikum nem ajánlott. Néhány kis hólyag esetén arra kell figyelni, hogy ezek ne fertőződjenek el, de ha több nagyobb hólyag alakult ki, feltétlenül mutassuk meg orvosnak. Azokon a helyeken, ahol a bőr folyamatos dörzsölésnek van kitéve, pl. a fehérneműk pántjától, egy kis kukoricaliszttel hintsük be a területet. Emellett pedig igyunk sok folyadékot, hiszen ez is gyorsítja bőr regenerálódását.

Ha egyszer megégtünk, utána pár napig nem ajánlott újra napra menni, ha muszáj, akkor nincs mese, be kell takarni az égést. Legközelebb pedig tessék jobban odafigyelni!

Oszd meg másokkal is!
Mustra