A párkapcsolat bizonyítottan jót tesz az agynak

Ha házas vagy, egy valóságos beépített agyserkentő ül melletted a reggelinél – írja a Reader’s Digest. Íme néhány tipp, amelyeknek a követése jó hatással van a kapcsolatban élők agyára.

Egy seattle-i kutatás során 1956 és 1984 között 169 párt 7 éves periódusokban kísértek figyelemmel, ahol kiderült: azok a kapcsolatok voltak a legstabilabbak, amelyekben a két fél hasonló intelligenciával, vérmérséklettel, szociális érzékenységgel és iskolázottsággal rendelkezett. A kutatók azt is megállapították, hogy a 14 éve együtt lévő párok esetében a jobb felfogóképességű a saját szintjére emelte a gyengébben teljesítőt.

Fotó: Caleb Wilkerson
Fotó: Caleb Wilkerson

Fogd meg a kezét és csókold meg minél többször

A kézfogás is hatással lehet az agyműködésre: egy vizsgálat során nőkkel azt közölték, hogy elektromos sokkot fognak kapni - azoknak a stresszel összefüggésbe hozható agyi aktivitása, akik eközben a férjük kezét fogták, minimálisra csökkent a veszélyhelyzetre adott általános reakciókhoz képest. Persze a csók is megteszi a magáét: amellett, hogy ilyenkor oxitocin szabadul fel a szervezetben és a kortizol (stresszhormon) szintje lecsökken, az agyműködésünkhöz szükséges idegek közel felét aktiváljuk.

Ha jót akarsz, tegyél a szerelmedről készült képeket az asztalodra: ez a látvány ugyanis (különösen a kapcsolat korai szakaszában) az örömmel, jutalommal, koncentrált figyelemmel és a motivációval összefüggésbe hozható agyi területet aktiválja. Végül, de nem utolsó sorban tölts minél több időt a pasiddal. Egy kutatás megállapította, hogy a vizsgáltak vérnyomása alacsonyabb volt, amikor a szerelmükkel voltak, mint amikor egyedül vagy más emberekkel - még akkor is, ha csak tévéztek, olvastak vagy egyszerűen ugyanabban a szobában időztek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek