EGÉSZSÉG

A párkapcsolat bizonyítottan jót tesz az agynak

2011. június 24., péntek 17:19

Ha házas vagy, egy valóságos beépített agyserkentő ül melletted a reggelinél – írja a Reader’s Digest. Íme néhány tipp, amelyeknek a követése jó hatással van a kapcsolatban élők agyára.

Egy seattle-i kutatás során 1956 és 1984 között 169 párt 7 éves periódusokban kísértek figyelemmel, ahol kiderült: azok a kapcsolatok voltak a legstabilabbak, amelyekben a két fél hasonló intelligenciával, vérmérséklettel, szociális érzékenységgel és iskolázottsággal rendelkezett. A kutatók azt is megállapították, hogy a 14 éve együtt lévő párok esetében a jobb felfogóképességű a saját szintjére emelte a gyengébben teljesítőt.

Fotó: Caleb Wilkerson
Fotó: Caleb Wilkerson

Fogd meg a kezét és csókold meg minél többször

A kézfogás is hatással lehet az agyműködésre: egy vizsgálat során nőkkel azt közölték, hogy elektromos sokkot fognak kapni - azoknak a stresszel összefüggésbe hozható agyi aktivitása, akik eközben a férjük kezét fogták, minimálisra csökkent a veszélyhelyzetre adott általános reakciókhoz képest. Persze a csók is megteszi a magáét: amellett, hogy ilyenkor oxitocin szabadul fel a szervezetben és a kortizol (stresszhormon) szintje lecsökken, az agyműködésünkhöz szükséges idegek közel felét aktiváljuk.

Ha jót akarsz, tegyél a szerelmedről készült képeket az asztalodra: ez a látvány ugyanis (különösen a kapcsolat korai szakaszában) az örömmel, jutalommal, koncentrált figyelemmel és a motivációval összefüggésbe hozható agyi területet aktiválja. Végül, de nem utolsó sorban tölts minél több időt a pasiddal. Egy kutatás megállapította, hogy a vizsgáltak vérnyomása alacsonyabb volt, amikor a szerelmükkel voltak, mint amikor egyedül vagy más emberekkel - még akkor is, ha csak tévéztek, olvastak vagy egyszerűen ugyanabban a szobában időztek.

Ne maradj le semmiről!

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta