EGÉSZSÉG

Június 14-e a Véradók Világnapja

2011. június 14., kedd 12:59

14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját: 1868-ban ezen a napon született az osztrák származású amerikai Karl Landsteiner Nobel-díjas orvos, aki a múlt század elején felfedezte az emberi vércsoportokat.

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a véradás fontosságára, ami ma már a gyógyítás nélkülözhetetlen kelléke. A vér a nagyobb műtéteknél, egyes életmentő kezeléseknél és a gyógyszerek gyártásnál is nagy szerepet játszik. Hazánkban csak az önkéntes véradókra számíthatnak a vérre szoruló betegek: véradókra folyamatosan szükség van, hiszen a vér semmivel nem pótolható.

A biztonságos hazai vérellátáshoz évente majdnem 500 ezer egység vérre van szükség, tehát közel félmillió önkéntes önzetlen véradományát várják a betegek. Véradásra jelentkezhet bárki, aki egészségesnek érzi magát, elmúlt 18 éves, de nem több, mint 65, testsúlya több mint 50 kg, nem vérzékeny, nem ájulékony, és nem szoptató anyuka. A véradás nem csak a betegnek adomány, hiszen a véradó ilyenkor visszajelzést is kap laboratóriumi eredményeiről.

A rendszeres orvosi vizsgálatnak köszönhetően a véradók megnyugodhatnak, hogy egészségesek. Ha vérképük mégis bármi rendellenességet mutat, akkor hamarabb kerülhetnek orvoshoz: a véradók betegségre utaló jelek esetén kérés nélkül is kézhez kapják a leleteiket. A vérképünkhöz most a szó szoros értelmében iránytűt is kaptunk: a labtestsonline.hu oldal meghatározott kérdések alapján válaszol, kiértékel, illetve a laboratóriumi vizsgálatokkal kapcsolatos különféle tesztekről és kapcsolódó kérdésekről ad általános tájékoztatást.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta