EGÉSZSÉG

Amikor nem unatkoztam, halálra rémültem - Szendi Gábor új tanairól

2011. május 29., vasárnap 09:06

Szendi Gábor harmadik könyvében is a paleolit táplálkozást népszerűsíti, de a laikusok számára aligha érdekes, vagy követhető közel háromszáz oldalon keresztül a különböző betegségek kialakulásáról, és azok statisztikáiról olvasni. A tudományosság azonban pont elég arra, hogy felcsapjuk a könyvet a minket érintő betegségnél, és aztán jól megijedjünk.

Mindenről az ételek tehetnek

Szendi Gábor első könyvében, a Paleolit táplálkozás című művében már kifejtette az ember eredeti felépítésének megfelelő étrend alapjait, a vissza a természethez elvet. A lényeg, hogy sok zöldséget, gyümölcsöt, húst fogyasszunk (ez megfelel a szénhidrát-szegény diétának), de a finomított élelmiszereket, a gabonákat, a tejtermékeket és a cukrot ki kell iktatnunk az étrendünkből, ezek ugyanis nem természetes táplálékaink.

Ezen kívül nem árt odafigyelni, hogy mértékkel, de többet tartózkodjunk a napon, a D vitamin miatt, és persze a rendszeres testmozgás is része az életmód programnak. Szendi Gábor szerint ezekkel az egyszerű elvekkel kiküszöbölhető a civilizációs betegségek jó része. (Itt jegyezném meg, hogy mi újság a stresszel, a pszichoszomatikus eredetű betegségekkel, és a nem kiküszöbölhető környezeti ártalmakkal?)

Szörnyűségek várnak rám, ha nem változtatok

A gonosz élelmiszerek

A korábbi, Paleolit táplálkozás című könyvben többek közt arról olvashatunk, hogy a barna cukor semmivel nem egészségesebb, mint a fehér cukor - az ember alig ötszáz éve ismeri a cukrot. A teljes kiőrlésű gabona csak hajszállal jobb, mint a finomított fehér liszt. A gabonafogyasztás igazi ellentétje a gabona nem fogyasztása. Az evolúció során az ember évmilliókig egyáltalán nem élt gabonával. Hasonlóképpen, a hidegen sajtolt olajak némiképp egészségesebbek, mint a transzzsírokkal szennyezett hidrogénezett sütőolajak, de valójában a „reformolaj” csak ugyanúgy omega-6 túlfogyasztást jelent, mint a modern táplálkozás általában. A táplálkozás igazi reformjának nem a nyugati étrendből kell kiindulnia, hanem abból, hogyan táplálkoztak őseink, mire adaptálódtunk évmilliók alatt.

A Paleolit táplálkozás és korunk betegségei című könyvben (megjelent a Jaffa kiadó gondozásában) szinte egyáltalán nem esik szó a helyes étrendről, kizárólag tudományos értekezés folyik arról, hogyan tért el évszázadokkal ezelőtt az ember az evolúciós tervétől, és változtatta meg alapvetően a táplálkozását, életmódját, majd hogyan vezetett mindez a modern kori betegségek rohamos terjedéséhez.

Részletesen olvashatunk a szívbetegségek, az allergia, az asztma, a cukorbetegség,  a reflux, sőt a szklerózis multiplex kialakulásáról, elterjedéséről, és okairól, amik a megváltozott életmódunkban keresendőek. Akármilyen logikusnak és hihetőnek tűntek az érvelések, személy szerint engem untatott az egész. Mikor éppen nem unatkoztam, akkor általában halálra rémültem, milyen szörnyűségek várnak még rám, ha nem változtatok azonnal az étrendemen.

Csodálatos gyógyulások minden fejezetben

A könyv minden fejezetében helyet kapnak a csodálatos gyógyulásokról szóló beszámolók - inzulint elhagyó cukorbetegek, tünetmentes allergiások, eltűnt daganatok, és mindez a paleolit étrendnek köszönhetően. Természetesen előkerülnek a gyógyszer- és élelmiszeriparról szóló, manapság igen népszerű elméletek is - sokszor nem minden alap nélkül.

Mégis, ez a sokadik olyan könyv, ami az egyetlen igazságot hirdeti, és aki forgatott már hasonló olvasmányt a vegetáriánus étrendről, vagy mondjuk a testkontrollról, az csak még jobban összezavarodik attól, hogy akkor mi is lenne számára a legjobb.

Ráadásul ahhoz, hogy valóban meggyógyuljunk nem csak az életmódunkon, hanem az egész mentalitásunkon változtatni kell, nem is beszélve a stressz kezeléséről, ami szintén megbetegíthet.

Jól hangzó kutatást mindig lehet találni

Tagadhatatlan, hogy a könyv tele van jól hangzó kutatási eredményekkel, amik mind-mind alátámasztják a paleolit étrend nagyszerűségét, így a könyv nem az érzelmeinkre, hanem az értelemre apellál. Ha nem is mélyedünk el a tudomány mélyebb bugyraiban, a legtöbb állítás igazsága józan paraszti ésszel is belátható, az összefüggések egyértelműek. Persze azokról a kutatásokról, amik esetleg cáfolnák az elméletet, nem esik szó, pedig valószínűleg jócskán akad ilyen is. Nem bocsátkoznék tudományos vitába, de sok olyan véleményt hallani, amivel valamennyire magam is egyet értek: elképzelhetetlen, hogy az emberi szervezet évezredek során ne alkalmazkodjon például a gabona fogyasztáshoz, hiszen ez az evolúció, a faj túlélésének kulcsa. Az azonban vitathatatlan, hogy a civilizációs betegségek létező és veszélyes jelenségek, amik mindannyiunk életét megnehezítik, vagy akár meg is rövidítik.

A vércsoport diéta és a PH csoda tündöklése és bukása

Szendi Gábornak a könyv végére még arra is marad energiája, hogy két igen népszerű étrendről, a lúgosító-, valamint a vércsoport diétáról fogalmazzon meg lesújtó véleményt. Nem hiszem, hogy bármilyen, valóban működő módszer népszerűsége növelhető lenne más elméletekkel szemben megfogalmazott ellenkampánnyal, de ez persze személyes vélemény. Engem mindig kiráz a hideg, ha valaki a konkurenseit állítja pellengérre.

A lúgosítás Szendi szerint egyszerűen nincs tudományosan megalapozva (mint tudjuk, tudományosan mindent alá lehet támasztani, és meg is lehet cáfolni), ráadásul az egész szervezet működése nem függhet kizárólag a kémhatásától. A vércsoport diétát Szendi nemes egyszerűséggel spekulatív elméletnek nevezi, amiben alapvető tévedéseket, sőt megtévesztéseket vél felfedezni. Nyilván a két említett étrend kitalálói ugyanígy találnának kivetni valót a paleolit táplálkozás tudományos alapjaiban, és ezeket az érveket egy laikus sem követni, sem igazán megcáfolni nem tudja.

Legalább méregdrága étrend kiegészítőt nem kell venni

Ha valami igazán szimpatikus az egész elméletben, az az, hogy nem akar semmilyen étrend kiegészítőt ránk tukmálni (emiatt volt számomra az első pillanattól fogva hiteltelen üzleti vállalkozás a lúgosító étrend). Persze rosszul is venné ki magát, ha a paleolit táplálkozást mesterséges tablettákkal kellene támogatni, mégis már szinte vártam, mikor térünk rá az igazi üzletre. Ez elmaradt, úgyhogy nagyon úgy néz ki, elég a könyveket megvenni, hogy mindenki jól járjon.

A kritikai észrevételek ellenére a paleolit táplálkozás egészségmegőrző hatása felől nem maradt kétségem: nem nehéz belátni, hogy ha az ember elhagyja a cukrot, a fehér lisztet, és a mesterséges adalék anyagokat, az jó hatással lesz az egészségére, ez a fajta étrend ráadásul jó alternatíva lehet azoknak is, akik bizonyos tipusú tápanyag intoleranciában szenvednek (pl. glutén érzékenység). Nem hinném, hogy a paleolit táplálkozás minden gondot megoldana, ám amiért az összes többi étrendhez hasonlóan talán megér egy próbát, az, hogy egy tudatos étrend mindig jobb, egészségesebb, mint amikor össze-vissza eszünk mindent. A minőségi – és mennyiségi kontroll pedig az alakunknak is jót fog tenni.

A könyv megrendelhető: www.bookline.hu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.29 12:42:30A hölgy szépen furulyázik

  A cikk írója, Sugi, tudatlan laikus, aki a természettudomány módszertanából semmit sem ért. Hetet-havat összehord, szigorú tudományos argumentációt (Szendi) állít szembe tisztán üzleti érdekeket szem előtt tartó áltudományos kóklerkedéssel (vércsoportdiéta).

  Minek ír kritikát, aki ennyire ostoba?

 • 2011.05.29 12:48:01hotaru

  "Minek ír kritikát, aki ennyire ostoba?"
  Manapság ez a trend... ezt kell követni.

 • 2011.05.29 12:58:42hoel

  szigorú tudományos argumentációt

  Ez lenne a Szendi munkássága? Na ne röhögtessél..
  A cikk irója is laikus vlamint a Szendi is laikus táplálkozástudományok terén. Ez a tény.

 • 2011.05.29 12:59:19saik

  Nehany targyi tevedes a posztban(a paleo hipotezisbol nezve):

  - A teljes kiorlesu liszt nem jobb, mert pontosan, hogy tobb glutent tartalmaz amit nem igazan toleral az emberi szervezet, sok ember liszterzekeny a HLA-DAQ variacioja szerint(http://en.wikipedia.org/wiki/Coeliac_disease)
  - nem a hidegen sajtolastol lesz valami jo olaj, hanem az Omega6/Omega3 aranytol. Napraforgo az kb csak Omega6 ami sokmindenert felel a gyulladasos hipotezis szerint.
  - a jol hangzo kutatasi eredmenynek, semmi koze a jol hangzo "mozgalmakhoz"(pl. vercsoport dieta). Attol kutatas, hogy a vizsgalt hatast, mas hatasokat kikuszobolve megprobal merni es az eredmenyt ezen kikuszobolesek(pl. kontrollcsoport) emlitesevel kozreadni.

  A szerzo ezenkivul szerintem osszekeveri a kutatasi eredmenyeket a kozvelekedessel. Utobbi ugyan sokszor tudomanyos eredmenyeken alapszik, de sokszor nagy butasag(pl. a jodroham fukushima utan), szoval nem feltetlenul mervado mi is eppen a meno a pesti kavehazakban(dehat errol szol egy noi magazin szoval ezt visszavennem :)).

  A konyv egy szigorubb tudomanyos igennyel megirt mu(szoval hivatkozasok etc), valoszinuleg a szendi-nek cimzett (90% -ban tenyleg idiotak szintjen megirt ketelkedesek miatt). Ennek ez a mufaja, szamon kerni rajta az unalmassagot inkabb a konyvvalaszto tevedese(amellett sok szerencset az unalmas, amde letezo jelensegek pl. gravitacio, elmismasolasara). Szoval ne a kuldoncot oljuk meg a rossz hirert - ketelkedni persze illik es szabad.

 • 2011.05.29 13:08:56Darkcomet

  "Szendi Gábor első könyvében, a Paleolit táplálkozás című művében"

  K.rvára nem ez az első könyve. Az első könyve A depresszióipar volt. Jó lenne tájékozódni, mielőtt hülyeséget írunk.

 • 2011.05.29 13:23:12Blogger Géza

  Én csak azt nem értem, miért gondolja Szendi, hogy a kőkori emberek nem ettek vadbúzát illetve más gabonaféléket?

  "A „termékeny félhold” területén nőtt egy szálas fűféle, a vadbúza, melynek magjai igen nagyok és könnyen learathatók voltak, s mely a nyugati világ legfontosabb kultúrnövénye lett. Így indult el a domesztikáció folyamata, azaz a vad forma átváltozása egy más jellegű, az emberi szükségletekhez alkalmazkodó kultúrformává ott, ahol a termékeny fűféle az egész területet beborító, zárt növényzetet alkotott. Ez a vadbúza olyan sűrűn nőtt, hogy abból – amint azt Jack R. Harlan növénykutató kísérletei bizonyították – puszta kézzel és még inkább kőkorszaki eszközökkel háromhetes érésidőn belül a történelem előtt idők gyűjtögető családja többet tudott learatni, mint amennyit egy évben felhasznált. "

  [link]

 • 2011.05.29 13:34:52hotaru

  @Blogger Géza:
  Olvastad a könyveit?
  Nem gondolja.
  "Régen" az a mennyiség, amit elfogyaszthattak az emberek bármilyen gabonából, az bizony erősen töredéke volt a mainak. Meg az ember, ha éhes mindent megeszik, amit talál. (És nem csak az ember...) De! ez nem jelenti azt, hogy akkoriban is jót tett volna bárkinek is a gabonafogyasztás.


  Ezt amúgy már régóta meg akartam kérdezni a poénkodóktól és ellenzőktől, hogy miért fáj az bárkinek is, hogy néhányan úgy döntenek, hogy többet nem fogyasztanak pl. gabonát? Nem erőltetjük senkire a nézeteinket, a paleós könyveket sem kötelező elolvasni... Mindenkinek megvan a szabadsága, hogy azt eszik, amit akar. Akkor hol a gond?

 • 2011.05.29 13:51:14compound interest

  a húsevéssel is gabonát fogyasztunk, mert az állatok is azt eszik.

  nem teljesen hülyeség szerintem ez a paleós cucc, sőt. de azt nem tudom elfogadni, hogy növeljük meg a húsevés arányát az étrendben, mert azt éppen, hogy csökkenteni kell.. az ősembereknél ünnep volt a húsevés, nem napi rutin..

  az őskorban elsősorban gyümölcsöket, magvakat, rovarokat, halat ettek (ez volt a mindennapos, szokásos étrend), és időnként vadhúst, de azt nem tudtak mindennap.

  azt el tudom fogadni, hogy a gabona-alapú táplálékokat és a cukrot drasztikusan le kellene szorítani az étrendünkben. bár én nem vagyok híve semmilyen összetevő "totális" elutasításának, egy olyanon viszont gondolkozom, hogy 90%-kal lecsökkentsem a szénhidrát bevitelt, pontosan azok miatt a hosszútávú kockázatok miatt, amikről Szendi is ír. de teljesen kiiktatni nem kell, csak az arányokat kell jelentősen módosítani.

  a legbiztonságosabb, ha mindenből csak keveset eszünk.

  egyébként önmagában attól, hogy évmilliókig valahogyan éltünk, és most meg nem úgy, ettől még nem biztos, hogy régen jobb volt.

  Szendi Gábor pedig valóban tudományos alaposságú, viszont nagyon szelektíven válogatja az adatokat, és időnként olyan feltételezésekre épít, amikre semmilyen bizonyíték nincs. gabonaféléket is valószínűleg jóval régebben fogyaszt az emberiség, mint azt ő állítja.

 • 2011.05.29 13:56:10Blogger Géza

  Az a gond, mint minden áltudományos dologgal: sokan elhiszik, áttérnek egy egészségtelenebb táplálkozásra, stresszelik magukat, másokat is hülyítenek vele stb.

  Ez a gabonaellenesség szerintem nagy tévút. Pont hogy ahhoz alkalmazkodott a szervezetünk már elég régóta, hogy nagy mennyiségű gabonát és abból készült dolgot eszünk. A zöldség + gyümölcs ugyanis erősen szezonális, a korabeli tartósítási eljárások illetve kereskedelem közelébe nem értek a maiakhoz, így arra kb csak trópusi-szubtrópusi éghajlaton lehetett kizárólagosan alapozni. Ezzel szemben a gabona jól tárolható, pont hogy a gabonatermelés (és az állattenyésztés) forradalma tette lehetővé a civilizáció kialakulását. Ezek nélkül még mindig kb a Neander-völgyiek szintjén lennénk.

  Az meg hogy a népesség egy apró töredéke lisztérzékeny, nem azt jelent, hogy akkor a többi egészséges, genetikai terheltséggel nem rendelkező se egyen gabonát. Ennyi erővel akkor ne együnk uborkát se, mert van, aki meg arra allergiás.

 • 2011.05.29 14:00:41hotaru

  @compound interest: lowcarb :)

  Nem mindegy ám, hogy milyen területen éltek anno az emberek. Minden élőhelyen más és más mértékben ettek zöldséget, gyümölcsöt, húst, magvakat, stb., attól függően, mi állt épp a rendelkezésükre. Északon, ha tél volt, vajon mennyi zöldséget, gyümölcsöt ehettek? :D

  Mellesleg ki az, aki nem szelektíven válogatja az adatokat?

 • 2011.05.29 14:10:49hotaru

  @Blogger Géza: Persze, akkor lehet, hogy én is gluténérzékeny vagyok, de minden emésztési gondom megszűnt a paleózás elkezdése után. Az orvosok meg sz*rtak a fejemre, mondván semmi bajom nincs, mégis rosszul voltam a "normális" étkezések után.

  Az áltudományos dolgokhoz csak annyit fűznék hozzá, hogy mindenki szabadon dönthet az étkezéséről. Ahány kultúra, annyiféle étkezési szokás... azok közül melyik a helyes?
  Szendi szokott a könyveiben írni olyasmit, hogy manapság a természetes szelekció egyrészről az információk tengerében való eligazodás... hogy ki tudjuk-e szűrni, melyik infó hasznos és igaz, meg melyik nem. A választásunk eredménye meg úgyis kiderül az idő múlásával.

 • 2011.05.29 14:11:11Blogger Géza

  Jó, de Szendi híres arról, hogy ha van 9 vizsgálat, ami egy irányba mutat, meg egy 10. ami a másikba, akkor csak a 10.-ről beszél, a másik 9-ről hallgat, ha neki ez kényelmes.

 • 2011.05.29 14:19:50hotaru

  @Blogger Géza: Nem csak ő csinál ilyet. :) A kérdés csak az, hogy ki téved, vagy hazudik... Én nem csak Szendinek hiszek, hiszen nem ő az egyetlen, aki a paleót tartja a helyes életformának (és nem csak étkezésnek!).
  És ugye maga a tapasztalat az, ami végül meggyőzi az embert (jobb esetben :)). Mert hinni sok mindenkinek lehetne...

 • 2011.05.29 14:33:33Martian

  Sokféle táplálkozási rendszer van - kinek ez jön be, kinek az. Bármilyen tudományos érveléssel, vizsgálattal szemben akadhatnak, akik annak élő cáfolatai... ezért a legjobb saját tapasztalatot szerezni. De olyan is lehet, hogy az egyik beválik, majd később változtatni kell rajta.

  Ahogy Fülig Jimmy mondta, nem lehet minden pofon mellé közlekedési rendőrt állítani. :)

 • 2011.05.29 14:43:53Gyökszi68

  Amúgy megjelent már a paleolit szakácskönyve is már.Hiába kell a zsé!

 • 2011.05.29 14:53:08Blogger Géza

  hotaur: OK, az én paleolit őseim szerintem már ettek vadbúzát, mert én imádom a gabonát és a belőle készült dolgokat, és semmi bajom tőle. És szerintem ez az emberiség több mint 99%-ra igaz, és ezen érdemes elgondolkodni.

 • 2011.05.29 14:53:44A hölgy szépen furulyázik

  @Blogger Géza 2011.05.29 14:11:11

  Egy tipikus Szendi írás epidemiológiai cikkek elemzéséből, értelmezéséből áll. Ezen cikkek lényege annyi, hogy vesznek egy csomó embert, rengeteg orvosilag releváns paramétert megmérnek rajtuk, olykor szisztematikusan, hosszú éveken keresztül, majd a létrejött adatbázisban fontos ok-okozati összefüggéseket, korrelációkat állapíthatnak meg, kockázati faktorokat is számolnak. Sajnos az ilyen mérések tervezése számos buktatót rejt magában, vagyis sok értéktelen/érdektelen vizsgálat is keletkezik, amelyeket a lapok leközölnek. És akkor még nem beszéltünk a tudomány mögött meghúzódó ipari lobbierőről, amely jelentős torzító hatással bír. Kellően éles szemmel ezek a módszertani, statisztikai hibák kiszűrhetők. Ezt teszi Szendi, amikor -úgymond- válogat, melyik cikket fogadja el korrektnek, melyiket nem.

 • 2011.05.29 14:59:50Dig, Lazarus!

  Jó kis moderált hely ez ...

 • 2011.05.29 15:05:19hotaru

  @Blogger Géza: Jó neked. :) Az én családom tele van olyan betegségekkel, amiket nagyon nagy valószínűséggel a gabona- és/vagy a tejfogyasztás okoz.
  És csak halkan jegyzem meg, hogy régebben én is imádtam a gabonát és a belőle készült - főleg édes - dolgokat... (mondjuk a kenyeret pont nem, azt gyerekkorom óta utáltam az íze miatt)

 • 2011.05.29 15:39:20Martian

  "én is imádtam a gabonát és a belőle készült - főleg édes - dolgokat..."

  Azért a cukrozott pékáru, süti és mondjuk az egyszerűen elkészített, mértékletesen fogyasztott barnarizs ég és föld...

 • 2011.05.29 15:58:14hotaru

  @Martian: Valóban! A rizs nem tartalmaz glutént... :)

 • 2011.05.29 16:04:14blogolom

  Március óta élek a paleolit életmód szerint, mivel a depresszióm ellen kellett valamit tennem. No az elmúlt, lefogytam 86-ról 76-ra. Nekem bejött, merem mindenkinek ajánlani.

 • 2011.05.29 16:11:45blogolom

  Ja, és még valamit, nem éhezek, csak nincs kenyér, gabona, krumpli, kukorica, édesség, hüvelyesek. Tej + cukor annyi, amennyi a kávéban van, hébe hóba némi "normális" kaja, mivel ez ugye nem vallás. Van helyette hetente párszor hal, alapélelmiszer a szalonnás rántotta, sok zöldség, gyümölcs. És persze mozgás, napi 30 perc szobabringa, ma evezni voltunk. Nasizás: paradicsomos hal, tőkehalmáj, mazsi, azsaltszilva, szinte semmi élelmiszeripari kaja, minden zöldségestől, hentestől, halboltból. Tartsák meg a szemetüket, E123 nélkűl kiválóan lehet enni. Sokkal jobb étvággyal lehet enni olyan dolgokat, amelyekről gtudom, hogy nem ártanak.

 • 2011.05.29 16:43:07Nazareus

  Azt árulja el valaki, hogy a húst nyersen kell-e enni? Mert gondolom régen (még a tüz elött) úgy ettük... és az az igazi paleolit táplálkozás, nem?

 • 2011.05.29 19:30:38jeannouvel

  Kedves "blogolom" Te mitől gondolod, hogy nem szemetet eszel? Kicsit nézz utána a zöldségeidnek és gyümölcseidnek, honnan is származnak?
  Gondolom nem a fáról szeded a napi betevőt.Itt van pl. a németországi uborkaügy, hogy csak egyet említsek. Az aszalt szilvát rögtön küldheted a kukába, ha boltban vetted, mert manapság ezerféle tartósítószerrel kezelik! Na nem beszélve a mazsoláról! A tőkehalmáj éppenséggel gyűjtőedénye a tengerek összes szennyeződésének és még sorolhatnám...Ezen a közösen elszennyezett földön élünk, nincs menekvés.
  Ettől még persze érezheted magad jól gabona meg bab nélkül, de kár azt gondolni,hogy Te ezzel okosabb vagy mindenki másnál.

 • 2011.05.29 19:46:46A hölgy szépen furulyázik

  @jeannouvel

  A paleo nem arról szól, hogy vonjuk ki magunkat az ipari szennyezés minden káros hatása elől. Ez képtelenség, noha felőlesen gondolkodó ember minimalizálni igyekszik ezen veszélyeket (is). A lényeg az, hogy kerüljük azokat a természetes és káros élelmianyagokat (glutén, tejfehérjék stb.) amelyekhez az evolúció során nem alkalmazkodtunk.

 • 2011.05.29 19:51:23A hölgy szépen furulyázik

  elől->alól

 • 2011.05.29 20:03:23third

  @blogolom
  A halad a halboltbol x mennyisegu ipari szennyezodessel rendelkezik, ha tengeri halat vettel, akkor esetleg fagyasztottat es vegykezeltet, netan a mexikoi-obolbol valo azert olcso, mert mas orszagba nem szallithato csak Mo-ra (a korrupcio miatt Mo beengedi)Vagy az ut mellett 1 m-re termelt paradicsomodnak az olomszintjerol is beszelgethetunk, a mutragyat most nem emlitem, mert hatha bio-zoldseget veszel, ahol csak az autok kipufogogaza, a savas esok es a termeszeti katasztrofak miatt tonkrement atomeromuvek miatt sugarzoan szepek a zocccsegeid.
  A kave kifejezetten paleo-ital, ugye? na most potyognak a konnyeim. A rohogestol.
  Nem azert lettel egeszsegesebb, mert szamuzted a gabonat az eletedbol, hanem azert, mert elkezdtel sportolni, es kevesebb kaloriat zabalsz, mint elotte.
  Jo egeszseget kivanok mindenkinek, egye mindenki azt, amit jonak lat :D

 • 2011.05.29 20:28:36acsa77

  @third: ez most mire érv? Statisztikailag átlagolva bármit eszel, szembesülsz ezekkel. De félig-meddig kész ételek és a szokásos étrendünk óriási átverést jelentenek: olcsó, üres összetevőket tartalmaznak sok pénzért és energiáért. Még a félig éhező kisnyugdíjas is csak szórja a pénzét. Ehhez képest határozottan értelmesebb tartalmas ételeket, közel eredeti formájukban, minimális ráfordítással fogyasztani. A paleo részben véletlenül ilyen. 100g szénhidrát (szárazanyag) ott is engedett az étrendben, az pont egy adag rizs vagy tészta. Ez hatoda az energiaigénynek, a réges-rég hivatalosan ajánlott mennyiség ennek 2-2,5-szerese. Még ezt sem sikerült elérni felülről, szóval nyugodtan lehet "ősemberes" falatokkal bővíteni az étrendet.

 • 2011.05.29 20:30:18A hölgy szépen furulyázik

  @third

  A kávé nem paleo ital abban az értelemben, hogy az ősember itta volna. Azonban ez nem jelenti azt, hogy mi sem ihatjuk, hiszen bizonyítottan káros hatása nincs (nem, nem emeli tartósan a vérnyomást - ez is tévhit), sőt minden híreszteléssel ellentétben rengeteg jótékony hatását mutatták ki. A paleo lényege nem az, hogy pontosan ugyanazt együk mint az ősember.

 • 2011.05.29 20:36:26acsa77

  Meg tisztelet a kivételnek, de rengeteg ideig meg tudtam figyelni (kollégiumban), hogy az emberek túlnyomórészt elképesztően kevés zöldséget-gyümölcsöt esznek, és ez később sem változik. (Tisztelet a kivételnek.) Ha ezt megnövelik a kívánatosra, már félig "ősemberek" vagy Szendi-rajongók?

 • 2011.05.29 20:57:56blogolom

  @third + jeannouvel
  Bármi is van a zöldségesnél, halasnál, hentesnél vásárolt kajákban, ugyanaz megvan mindenben. Tehát a természetközeli ételek mindenképpen nagyságrendekkel jobbak, és érdekes, nincs szükség se ízfokozókra, se emulgátorra, se tartósítószerre. Persze, a mozgás nagyon sokat számít, de erre soha nem tudtam volna magam abban a depis állapotban rávenni, amiben voltam. A depim a paleótól szünt meg, nagyon hálás vagyok Szendinek, és a többi embernek, akik a paleót kitalálták.

 • 2011.05.29 21:18:46third

  En azota eszem majdnem kizarolag zoldseget es gyumolcsot, hetente 2x csirket vagy pulykat es 2x halat, es naponta par dekanyi keserucsokit is (75%-os kakaotartalommal) amiota sportolok. Negyvenkilenc eve. Most otvenakarhany vagyok, nem vagyok sem elhizott, sem cukorbeteg, sem depresszios. Akkor meg nem talaltak fel a "paleo"-jarvanyt, csak azt, hogy edd, amit a szervezeted kivan. Zoldseget, gyumolcsot kivant, foleg NYERSEN, pl. aszalt gyumolcsot ki nem allhatom, es sargarepat sem ettem fove vagy harminc eve, csak nyersen, es NEM eszem egyaltalan disznohust marhaval, mint a kis csaladom akarta volna.
  Es egeszseges vagyok, es nem azert, mert kulonbozo ideologiakba bujtatom az etkezesi szokasaimat.

 • 2011.05.29 21:23:47third

  @A hölgy szépen furulyázik:
  a kavet - ha jol tudom, a torokok "vittek" Magyarorszagra, az atlageletkor meg a kommunista Kinaban is magasabb, mint Mo-n vagy a torokoknel.
  A kinaiak es a japanok teat isznak. A japanok is, es a kinaiak is kb. 10 evvel elnek tovabb, mint a magyarok es a torokok.
  Akkor a kave biztosan egeszseges. Foleg kis cukorral es tejszinhabbal :D:D:D
  Az erveimnek - a teaivasrol - utananezhetsz az ENSZ statisztikai honlapjan.

 • 2011.05.29 21:28:08third

  Felreertesek elkerulese erdekeben, meg annyit, hogy nem vagyok sem paleo-ellenes, sot, inkabb a "paleo" mint mondjuk akarmelyik masik, en csak az ellen tiltakozom, hogy kulonbozo ideologiakat fanatikusan kovetve hirdessek az emberek, hogy aki nem paleos, hanem atkins-onos vagy ph-s az sikhulye, mert NEM ideologiakat kellene gyartani, hanem kevesebbet zabalni, tobbet mozogni, es maris elmaradnak a betegsegek :D

 • 2011.05.29 21:35:55third

  @Acsa77: ez most arra erv, hogy ne azert egyel zoldseget es gyumolcsot, mert akkor te most paleo lettel, es ez milyen nagy divat most, minden meno liba eszerint el, tehat ne trendi divatiranyzatok miatt egyel azt amit, hanem azert, mert figyelsz a hab testedre es azt adsz neki, amit megkivan (felteve, ha nem rontottad el veglegesen pl. edes uditokkel, vagy nem valtal coca-cola-fuggove...)

 • 2011.05.29 21:47:42A hölgy szépen furulyázik

  @third
  A paleót nem az olyan külsőséges dolgok minősítik, hogy milyen "menő libák" követik, hanem hogy milyen tudományos alapokon nyugszik. Erről pedig könnyen képet kaphatsz, ha a pubmed adatbázisába beírod a "Paleolithic diet" kifejezést. Egyébként jól hozod az átlagmagyar fitymáló, pökhendi hozzáállását az újdonságokhoz.

  UI: a coffee szót is beírhatod az adatbázisba, meglátod hogy mennyi cikk cáfolja a kávé káros hatásairól szól hiedelmeket.

 • 2011.05.29 22:01:49hotaru

  @third: Miért is baj az, hogy van neve egy "irányzatnak"? Én, ha nem hallok a paleóról, soha eszembe sem jutott volna, hogy mi okozhatja a gondot nálam egészségileg. Mert ugye az ember, felnőtt egy bizonyos környezetben, bizonyos szokások között... eszembe sem jutott, hogy az mennyire rossz lehet. És bár már valahol kezdett megfogalmazódni bennem, hogy valami nem oké, de a paleónak köszönhetően, hamarabb rájöttem, hogy mi is az. És divat vagy nem divat, aki rájön, hogy a paleo jó, az nem divatból csinálja, és nem érdekli, hogy felkapott irányzat-e vagy sem, ahogy az sem, hogy paleónak hívják-e, vagy ésszerű és logikus életmódnak.
  És megmondom őszintén, belőlem nagyon nehezen lehetett kiszedni egy jó ideig, hogy "paleózom". Most sem szívesen mondom, mert rögtön hülyének néznek. Inkább kussolok és eszem, amit helyesnek gondolok. De a paleo nélkül ki tudja, mikor jutottam volna el idáig....

 • 2011.05.29 22:15:36third

  Hotaru es a tobbiek: akkor en most paleos vagyok majdnem otven eve? Es akkor most buszkenek kellene lennem, hogy rajottem, hogy ez milyen jo?
  Ehhh.... utalom, ha valaki valamit azert csinal, mert uj iranyzat, es a friss paleosok - akik elotte atkinsos-ph-vercsoport-90napos-akarmilyen dietajukat vedtek ugyanilyen hevesen, azok szerint most a paleo a csucs, mert most ez az ujdonsag.
  Es nem az, hogy egyunk kevesebb kaloriat mint elotte, 5xegy nap zoldseg-gyumolcsot, es naponta legalabb 30perc mozgas - es itt ne a negykezlabas konyhafelmosast ertsd alatta.
  Amugy annyira atlagmagyar vagyok, hogy mar evtizedek ota nem elek Mo-n. Igaz, az itteni divatos dietakat sem kovettem soha, csak azt, amit a habtestem kivan, csak azt eszem. (167 cm es 59 kg, otvenes eveimben vagyok, es meg magas vernyomasom sincs, sem cukrom, sem koleszterin sem akarmi bajom nincs. Viszont sportolok, 49 eve.)

 • 2011.05.29 22:37:54hotaru

  @third: Nem kell sem büszkének lenned, sem semmi hasonló. De mi zavar annyira abban, hogy mások is "felfedezték", hogy az a jó, amire te is rájöttél magadtól? Mellesleg hogyan szólítsanak meg ezzel nagyobb tömegeket, ha nem foglalják össze valamiféle rendszerbe azt, amit közölni akarnak?

  Csak, hogy tudd, én úgy vagyok "friss" paleós (kb másfél éve), hogy előtte semmilyen diétát, fogyókúrát nem próbáltam az akkori huszonöt évem alatt (pedig volt rajtam lassanként 20 kiló felesleg, mint utóbb kiderült).

 • 2011.05.29 22:49:11third

  @hotaru: nem az zavar, hogy masok is egeszsegesen elnek-esznek-sportolni kezdenek. Az zavar, hogy azert kezdik el, mert ez milyen klassz uj dieta, a Ziksz Ypszilon is ezt csinalja es most ezt ajanlja a Gipsz Jakab is, es az a neve "HOGY" es ez mijjjjjjjen szuppppper. Aztan jon valaki mas, valami mas otlettel, es akkor az lesz a legszuperebb.
  Nnna ez zavar. Hogy divatta valik szinte egy-egy dieta, es elsikkad a lenyeg: minden dieta csak attol sikeres, hogy kevesebb kaloriat viszel be mint amennyit felhasznalsz, es akkor fogyni kezdesz es mozogsz is melle es egeszsegesse valsz.
  Szoval csak ez zavar, hogy divat-trendi-kerdes, es nem egeszseg-kerdes.
  En orulok minden dieatazonak - de latod, miert mondjuk, hogy DIETA, amikor nem az a dieta, ha normalisan eszel, zoldseg-gyumit es keves voroshust. Hanem ez a normalis (kellene legyen). Nnna mindegy.

 • 2011.05.29 23:18:31hotaru

  @third: Ezek szerint te ilyen mentalitású emberekkel vagy körülvéve? Az elég sz*r lehet... Vagy netán általánosítasz? :)
  Én eddig még senkitől nem hallottam, hogy paleózni milyen divatos. (Inkább ciki, ha már itt tartunk.) Aki csinálja, az komolyan is gondolja és nem divatból teszi, hanem az egészségéért. (Eddigi tapasztalataim szerint.)

 • 2011.05.29 23:37:14blogolom

  @third
  Én 49 vagyok, 180, most már kb. 76, 3 hónapja még 86. Soha el nem tudtam volna képzelni, hogy én a táplálkozással valaha is foglalkozzak. Csülkös bableves + kakaós csiga + kakaó + McDonalds volt a kedvencem. Annyira magam alatt voltam, amennyire csak lehet, kilátástalan az élet, semminek sincs értelme, stb. Dilidoki felírt dilibogyót, utánaolvastam, így jutottam el a paleóhoz, és Szendihez. Megfogott a logikája, az érvelése. Gondoltam kipróbálom. Azonnal rábuktam a szalonnás rántottára (persze kenyér nélkül) és ehettem amennyit akartam, elkezdtem fogyni. Upsz, ez müxik felkiáltással, beleástam magam a témába, és persze beláttam, hogy egy diéta egy dolog, de a szemlélet szerint életmódváltást kell eszközölnöm. Így lett szobabringám, szabad vasárnapom, stb. De a kisujjamból ezt nem szívhattam ki, valami útmutatásra lökésre szükség volt. A baj az, hogy ennek az életmódnak kéne a normálisnak lenni, de sajna inkább kivételes. A jó hír viszont, hogy mások nem véleménye és élete nem nagyon érdekel, csak abban reménykedek, hogy a kezdődő agyérelmeszesedésem is eltűnik, úgy mint a depim.

 • 2011.05.29 23:58:50blogolom

  De tényleg, olvassátok el mondjuk ezt:[link] és gondolkodjatok el például azon, hogy hogy nem haltunk ki a napsütéstől az elmúlt pár százezer év alatt? Anyám szegény, fanatikus makrobiotikus életmódja ellenére tavaly halt meg agydaganatban. Micsoda baromság az orvostudomány. Tüneteket kezelnek. A cukorbeteg inzulint kap. Pedig csak változtatni kéne az étrendjén. No persze belátható, hogy ez a gyógyszeriparnak nem annyira nagy üzlet. Ha a tűzoltók úgy gondolkodnának mint a gyógyszeripar, nem a tüzet oltanák el, hanem a páciensre tűzálló ruhát adnának, amit sűrűn cserélni kellene. :-) Az én dilibogyóimon is buktak pár százezret. :-) A múltkor megfáztam, lázas lettem, feleségem már adta is volna az Algopyrint. Utána olvastam, a láz a szervezet védekezése, úgyhogy szükséges dolog, lázcsillapítót szedni pedig olyan, mintha az égő házhoz érkező tűzoltót elzavarnánk.

 • 2011.05.30 00:46:57saik

  @third
  csusztatsz mert az etrend mukodesehez/nem mukodesehez elvileg nem ad hozza semmit, hogy eppen divatos vagy nem(es megis igazad van mert placebo hatas biztos van). Szoval targyi alapon illene azt kritizalni.

  A husokkal sajnos igen benyeljuk, azt hiszem nincs mindenkinek penze, hogy fuvon legelt marhat egyen , jelenleg ez van(majd a kadban termesztett mesterseges hus megoldja).

  Egyebkent a paleo szerintem sem meno, alt en sem hozom szoba kiveve ha erdeklodnek(kulfoldon is csodabogarsagba ment). Meg is vagyok lepodve, hogy ennyi paleos van itt es ahogy latod nem hulyek hanem a pubmedig eljuto emberkek(en 26). Azt is elfelejtik, hogy negativ hatasrol nagyon-nagyon ritkan hallani(szemely szerint en 1.5 ev alatt 1-et hallottam, meg a boom elott, az sem helyesen csinalta szerintem), csak a "biztosnemlehetigyelni", persze nem tudomanyos eredmeny etc..

  aki ki szeretne probalni a dietat hajra :)

 • 2011.05.30 09:28:47blogolom

  @saik

  Hali, nem diéta, életmód. Tehát kaja + Mozgás + nap + pihenés stb. Gondolom én legalábbis.

 • 2011.05.30 13:11:39Sam Alan Zeu

  szendi egy csomószor csak sorolja a kutatási eredményeket, expert tudós szerepében tetszeleg, de nekem nem túl hiteles, nagyon sok támadási felületet hagy az írásaiban

 • 2011.05.30 21:56:52jeannouvel

  Sok jó ember elbeszél egymás mellett. Mindegy,hogy milyen módon jövünk rá(mondjuk paleoval) - az sajnos nem mindegy, hogy mikor - mi a jó nekünk. És elkezdünk figyelni a természetes ösztöneinkre.
  Kertben nőttem fel, most is van saját kertem, tudom miről beszélek. De nem ez a lényeg.
  A családban történt furcsa megbetegedés. Az orvosok elhajtottak, elővettük az eszünket és az internetet, majd elkezdtünk a tünetek alapján egy Candida diétát. S lőn: a tünetek megszűntek, a beteg meggyógyult,de azóta is tartjuk a fehér liszt-cukor-fehér rizs-élesztő mentes életmódot. Alapanyagokat vásárolunk és TÖREKSZÜNK távol tartani magunkat az ipari szeméttől.
  De eszünk gabonát,tejet,vajat,s mi jó falat...

 • 2012.11.08 17:44:46ProYouth

  Ha kérdesed van a táplálkozással, testsúllyal stresszel és életmóddal, akkor tedd fel kérdéseid a[link] oldalon. Ez egy európai úniós támogatással létrejött kezdeményezés, mely az egészséges életmódot helyezi a középpontba és a megelőzést. Szakemberek válaszolnak kérdéseidre a hét minden napján, ha pedig tanácsra van szükséged, foglalj időpontot egyéni chatre, vagy gyere el az egyik csoportos chat találkozóra. További lehetőségek: információs és rendszeresen frissülő tartalmak, anyagok, fórum és a fent említett chat. A regisztráció és az oldal használata ingyenes és anonim.

 • 2012.11.10 22:38:24Hóember

  "Tüneteket kezelnek. A cukorbeteg inzulint kap. Pedig csak változtatni kéne az étrendjén."

  Ej, ha ez ilyen egyszerű volna... Kíváncsi lennék, mi lenne a már masszív inzulinkezelésre szoruló cukorbeteggel, ha nem kapna inzulint. Nem kell hozzá túl nagy fantázia, a következő étkezésbe jó eséllyel belehalna.

  A 2. típusú cukorbetegség kezelése amúgy csak nagyon ritka esetben kezdődik inzulinnal: ha jó a háziorvos, már a csökkent glükóz-toleranciát felismeri, és diétára állítja a pácienst. Csak ugye az emberek 90%-a tojik a diétára, tovább tolja a sütit-kólát-satöbbit, és megy tovább a lejtőn, míg ki nem nyírja az összes béta sejtjét a finomított cukorral. Tehát jönnek először az orális szerek, majd végül az inzulin, hogy egyáltalán életben maradhasson.

  Persze nagyon egyszerű a "gonosz gyógyszeripart" okolni, pedig csak igényt elégít ki. Nagyon sok krónikus bajt meg lehetne előzni mozgással, életmód és táplálkozás változással, sőt a legtöbb korai stádiumból vissza is fordíthatók. De az emberek inkább maradnak a rossz szokásnál, és kapkodják a tablettákat mellé.

  Szendi meg a paleo amúgy az igényesebb kajaszekták közé tartozik, tudományos forrásokból építkezik és korrektül idéz, viszont nagyon szelektál, hogy teljesen egyértelmű képet tudjon festeni az olvasónak. Ami mondjuk egy ilyen jellegű műnél alapkövetelmény is, hiszen a módszerben való sziklaszilárd hit legalább olyan fontos az eredményhez, mint maga a diéta. ;)

  Amúgy ha valóban korrekt tudományos alapja van a paleonak, 10-15 éven belül be fog épülni a "mainstream" orvoslásba.
  Az ennél hosszabb távon "üldözött" elméletek és próféták mindig gyanúsak...

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta