EGÉSZSÉG

A körmöd állapota súlyos betegséget is jelezhet

2011. május 28., szombat 11:03

Megvastagodás, beszakadás és elszíneződések – számtalan különböző jelet láthatsz a körmeiden, amelyek akár súlyos betegséget is jelezhetnek. Ha ezek régóta fennállnak, mutasd meg a bőrgyógyásznak, de az apró fehér vonalak és a 35 éves korban megjelenő hosszanti körömbarázdák miatt ne aggódj, egyszerűen kezelhetők. Ha pedig csak a körömtöredezés a legnagyobb gondod, végy egy kellemes olívaolajas kézfürdőt!

Az egészséges köröm

A köröm keratinból, egyfajta elszarusodott fehérjéből áll, hetente 1 mm-t nő. Helyes körömápolással a külső sérülések többnyire megakadályozhatók, a köröm megbetegedései és elváltozásai ugyanakkor szervi okokra vezethetők vissza. Különösen a H-vitamin hiánya befolyásolja a körmök egészségét.

A házimunka során beszakadt vagy megsérült köröm miatt nem kell aggódni, mivel viszonylag rövid időn belül és gyorsan visszanő. Sokszor pedig a helytelen manikűrözési szokásaink okozzák az apróbb problémákat. Azonban, ha a körmön barázdák, jelentősebb elváltozások, elszíneződések jelennek meg, annak súlyos betegség is lehet az oka. A körömelváltozásokat az elszíneződések és deformációk alapján osztályozzák.

Sárgás elszíneződés

A köröm sárgás elszíneződését gyakran az erős dohányzás okozza, de megfigyelhető néhány körömlakk hatására is. Ugyanakkor bizonyos légúti megbetegedések, mint pl. a krónikus bronchitis és a pikkelysömör  is okozhat sárgás elszíneződést a körmökön.

Zöldes, kékes elszíneződés

Zöldes színűvé válhat a köröm, ha alatta bizonyos pigmenteket termelő baktériumok szaporodnak el. Kékes elszíneződés kialakulhat szív-tüdő betegségekben a vér alacsonyabb oxigéntelítettségét jelezve, de ezüstöt tartalmazó gyógyszerek is állhatnak a háttérben.

Opálos fehér körmök

Az opálos fehér köröm, melytől a körömágy nem látható (ezt nevezi a köznyelv „tejesüveg körömnek”) lehet veleszületett is. Azonban olyan embereknél is előfordulhat, akiknek körmei korábban normál, rózsaszínesek voltak, ebben az esetben a jelek egy súlyos májbetegségre (májcirrózisra) hívhatják fel a figyelmet.

Szürke elszíneződés

A durva, repedezett, szürke színű körmök többnyire vitamin-, cink- és vashiány jelei. Ilyenkor megfelelő vitamin- és ásványi anyag-pótlásra van szükség. Ha ez nem hoz javulást, mindenképpen ajánlott orvossal kivizsgáltatni az okokat.

Fehér pontok

A körmön megjelenő fehér pontok szintén lehetnek hiánybetegség tünetei is. Azonban kialakulásuk többnyire mechanikai terhelésre vagy sérülésre vezethető vissza. A fehér harántcsíkok azonban fehérjehiány vagy súlyos fertőzések hatására alakulnak ki. Néha veleszületett keratinképződési zavar miatt jelennek meg hosszanti fehér csíkok a körmön. Gyakran ezeket a fehér foltokat manikőrözés közben szerezzük. Ezek miatt nem kell aggódnunk. A keratinban keletkezõ folytonossági hibák idõvel eltűnnek, attól függően, hogy milyen gyorsan nő körmünk.

Világosbarna vagy fekete elszíneződések

A körömlemez alatti világosbarnától egészen a feketéig terjedő színű foltok pl. bevérzések (hematóma) miatt jelentkezhetnek. Az ilyen elszíneződések („olajfolt” tünet) hátterében pikkelysömör vagy rosszindulatú bőrdaganat (pl.malignus melanoma) is állhat.

Óraüvegre hasonlító köröm

Néhány főként belső betegség a kéz- és lábujj körmein is hátrahagyja nyomait. Így pl. erősen megvastagodott, hajlott körmök („óraüvegköröm”) figyelhetők meg a súlyos szív-, máj- és tüdőbetegek kéz- és lábujjain. A bunkószerűen felhajlott körömvégződések („dobverő” ujj) is jellegzetesek.

Kanálköröm

Az ún. „kanálkörmöt”, azaz a behorpadt körömfelszínt, vitamin- és vashiány okozhatja. Az ok lehet a Raynaud-szindróma is, mely a kéz- és lábujjak akadályozott vérellátásával jár.

Kis árkok

Az egy vagy több körmön megjelenő kis árkokkal borított körömlemezt pettyezett körömnek nevezzük. Ezek a kis árkok főként pszoriázisos vagy ekcémás betegeknél képződnek.

Keresztárkok

A köröm felszínén lévő keresztárkok hormoningadozáskor alakulhatnak ki, illetve bizonyos fertőzések vagy rákellenes gyógyszerek mellékhatásaiként. Más gyógyszerek is (pl. antibiotikumok) okozhatnak körömkárosodást, vagy akár körömleválást is.

Hosszanti barázdák

A hosszanti körömbarázdák és az egyenetlen felszín ritkábban születési adottság, de az öregedés jelei is lehetnek, amelyek akár már a 35. életévtől is jelentkezhetnek. Oka lehet a körömágyban lévő növedék is, ugyanakkor összefügghet dehidrációval, azaz a szervezet folyadékhiányával. Érdemes alkalmanként a körmöket 10 percig meleg vízben áztatni, majd alfa-hidroxisavas hidratáló krémmel bekenni, és rá cérnakesztyűt húzni.

Körömgomba okozta jellegzetes változások

A körömgomba is okozhat színbeli elváltozást és különböző deformációkat. A körömfelszín megvastagodhat, vagy a gombafertőzés hatására szét is eshet („morzsálékos” köröm). A fertőzött köröm gyakran elveszíti fényét, sárgásan vagy barnásan elszíneződik. Ha baktériumfertőzésről is szó van, még zöldes vagy feketés elszíneződés is kialakulhat.


A vékony, töredező körmöket általában tisztítószerek és az acetonos körömlakklemosó okozza, de a sok gépelés sem kíméli. Ezért érdemes akár csak önmagában egy rétegben színtelen, alapozó fedõlakkot, körömerősítőt felvinni (körömlakkok alá is), és a legjobb, ha a házimunkához kesztyűt használsz.

Esténként kenj a kezedre zsíros, tápláló hidratálót, napközben pedig többször egy könnyebb kézkrémet. Így a körömlemezt erősíted, a körömágyat táplálod, puhítod, és nem fog a kiszáradás miatt eldeformálódni, kellemetlenül a körömfelületre nőni. Ha napi rutinná válik a kézmosás utáni krémezés, a körmeiddel sem lesz később annyi probléma.

A citrommal való bedörzsölés és a havi egyszeri néhány perces olívaolajas kézfürdő  pedig egy apró csodával is felér. (Langyosíts meg annyi olíva­ olajat, amely egy kisebb tálba öntve, a kezedet ellepi, és tartsd benne 4-5 percig.) Próbáld ki!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.28 14:31:01waszabi

  Köszi, végre megvilágosodtam:) Mindig hosszanti barázdás volt a körmöm, 20 éve egyszer írattam rá A vitamint, de kiütéses lettem tőle. Azóta izgat a kérdés, de nem találtam ilyen jó, összefogó cikket rá. A folyadék hiány viszont ok lehet, mert gyakran elfelejtek inni, nem fogyasztom el a napi 2,5 litert, csak 1,5-et.

 • 2011.05.28 18:10:27kén-e egy nick?

  waszabi:
  A folyadékbevitelbe nemcsak az ital számt bele, hanem az ételek víztartalma is (alma, narancs, leves stb.).

  Szóval ha 1,5 liter folyadékot iszol, akkor kb. rendben van a bevitt folyadékmennyiség.

 • 2011.05.29 07:29:59indiscriminating power

  És ha lenövő tejfehér elszineződést látsz, megmérgeztek :)

 • 2011.05.29 10:58:1158múltam

  A link a körömgomba helyett a bőrrákhoz visz, ez riogatás, vagy véletlen?

 • 2011.05.29 11:34:44andreasz

  javítottuk, köszönjük

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta