EGÉSZSÉG

A nőgyógyászom válaszol: Félnem kell a HPV-től?

2011. május 28., szombat 19:07

A humán papillomavírus (HPV) ma az egyik legrettegettebb szexuális úton terjedő kórokozó, ami világviszonylatban a nők mintegy nyolcvan százalékát veszélyeztetheti. A fertőzés megelőzéséről, kezeléséről, illetve a férfiak szűréséről azonban sokaknak csak felszínes ismerete van, legtöbben csak akkor foglalkoznak a kérdéssel, amikor már baj van. A nőgyógyászomat, Dr. Udvary Jánost kérdeztem a témában.

A HPV-vel, ha máshogy nem is, de hallomásból egészen biztos, hogy mindenki találkozott már, sokat lehet hallani, olvasni róla. Tényleg ekkora a baj?

Nem gondolom. A praxisomban nem találkozom annyira sok esettel. Nem lehet azt mondani, hogy a nők többsége ettől szenvedne. Azért van most ez a vírus ennyire a középpontban, mert a vírus tipizálása, elemzése, a vírus által okozott elváltozások diagnosztizálása most jutott el arra a szintre, hogy mára, már sokkal többet lehet tudni róla, mint korábban.

Mi a HPV?

A humán papilloma vírus az egyik leggyakoribb, nemi úton terjedő vírusfertőzés, óvatos becslések szerint a nők nyolcvan százaléka megfertőződik élete során. Mára a vírus több mint száz típusát különböztetik meg, melyeket magas, közepes és alacsony kockázatú csoportokba sorolnak. Ezek közül a magas kockázatú vírusoknak (például a hpv 16, 18, 31, 33, 45) van szerepe a daganatos megbetegedések kialakulásában. Világszerte a méhnyakrák hetven százalékát a hpv 16-os és a HPV 18-as típus okozza. Ezzel szemben a vírusfertőzések többsége átmeneti, a szervezet természetes immunvédelmének köszönhetően eltűnik a szervezetből.

Vagyis a HPV nem egy modern kori vírus?

Korábban egyszerűen csak nem tudtunk a létezéséről. Már maguknak az immunvakcináknak a kifejlesztése is hosszú múltra tekint vissza. A vírus izolálás technikái azonban csak most jutottak el olyan fejlettségi szintre, hogy a vírus egyre jobban megközelíthetővé, feltérképezhetővé vált, ahogy már mondtam, a tudomány most jutott el arra a szintre, hogy egyre többet tud erről az infekcióról.

Ami nemi úton terjed...

Igen. Ez egy szexuális úton terjedő fertőzés. Sokan nem is tudnak arról, hogy HPV- jük van, így nem tudnak arról sem, hogy partnerüknek ezt átadják, vagy éppen elkapják tőlük. A mai szexuális szokásokat - gyakori partnercsere – figyelembe véve a HPV fertőzések száma biztosan emelkedik, pedig terjedése ellen - mint az egyéb nemi úton terjedő betegségek esetében is - az óvszer használata megelőzést, védelmet nyújthatna. Ráadásul a fiatalok többsége ma már általános iskolában elveszíti a szüzességét és szexuális felvilágosítást sajnos nem nagyon kapnak. Esetükben a HPV elleni védőoltás jelenthetne megoldást. Mindegyik injekcióban benne van ugyanis a méhnyakrák szempontjából legveszélyesebb típusok elleni védelem.

A védőoltásról

A vírus elleni védőoltás a szexuális élet megkezdése előtt lévő lányoknak és minden, szexuális életet élő nő számára javasolt negatív rákszűrési eredmény esetében.

A szervezet maga is képes legyőzni a vírust?

A HPV-fertőzések jelentős százalékban spontán meggyógyulnak, de hogy ki esik bele ebbe a csoportba és ki nem, azt megmondani nem lehet. A természetes védekezés mellett a mesterséges terápia segítségével a szervezet jó eséllyel képes legyőzni a vírust, vagy a rákszűrés kapcsán látható hámelváltozás műtéti eltávolítása az, ami terápiás értékű lehet: a vírusok sejten belül helyezkednek el, ha a megtámadott hámterületet eltávolítjuk, akkor jó eséllyel megszüntethető a fertőzéses állapot.

A betegséget mindig a nőkkel kapcsolatban említik. Mi a helyzet a férfiakkal?

A vírust a férfiak is elkaphatják és terjeszthetik. Szemölcsös elváltozások alakulhatnak ki, illetve a vírus a péniszrák kifejlődésében is szerepet játszhat. Legtöbb esetben azonban a vírus sem a férfiaknál, sem a nőknél sem okoz specifikus tüneteket.

Férfiak számára is létezik a szűrés?

Igen. Urológián, illetve a bőrgyógyászaton tudnak kenetet venni, de a nőgyógyászati szűrővizsgálattal is egybeköthető a partner vírusszűrése. Fontos azonban kiemelni, ha a férfi bármiféle elváltozást észlel a hímvesszőjén, valamint ha a partnere vírus-pozitív, akkor ajánlott a férfi vírus tipizálása is. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy vannak olyan vírusok is, melyek tünetmentesek, nem járnak semmiféle elváltozással.

Nők körében mennyire jellemző a szűrési hajlandóság?

Nagyon sok nő tudatosan jön el a HPV-szűrésre, de gyakori, hogy rákszűrés során derül ki, hogy elkapta a vírust, vagyis sokan egyáltalán nem is tudják, hogy HPV-jük van. Egy méhszájelváltozás vagy egy kóros citológiai eredmény azonban árulkodó lehet, felveti a vírus jelenlétének lehetőségét.

A rákszűrés határozza meg, hogy szükség van-e a HPV-szűrésre?

Igen. A pácienseimnek mindig elmagyarázom, ha a rákszűrés során olyan sejteket találunk, amik a vírus jelenlétére utalnak, akkor szükségesnek tartjuk a HPV-szűrést. A szűrés nem kötelezően elvégzendő vizsgálat, panaszmentes rutinszűrés esetén nem végezzük.

Milyen tipikus tünetei lehetnek a vírusnak?

Tipikusan a HPV-re utaló jelek nincsenek, esetleg jelentkezhet némi érzékenység, folyás. A korai felismerés érdekében a legfontosabb, a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat, itt ugyanis már maga a látott kép felvetheti a bajt. A HPV elkerülésére nincs garancia, de arra, hogy időben felszínre kerüljön, hogy tudjunk róla, ahhoz arra van szükség, hogy a nők rendszeresen rákszűrésre járjanak. A mai HPV-hisztériában ez a lehető legfontosabb, amit egy nő megtehet egészsége érdekében.

Dr. Udvary János nőgyógyász az udvaryj@freemail.hu tudják elérni az érdeklődők, telefonszám a szerkesztőségben.

Sorozatunk következő témája a rákszűrés lesz.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta